Felhívás!

Nem csökken az esetszám

András-Nagy Róbert kórházmenedzser és dr. Roșu Mátyás a heti esetszámokat ismertette tegnapi sajtóértekezletén. Eszerint jelenleg 82 koronavírusos páciens fekszik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, illetve 15 „gyanús” személyt is beutaltak.

A pozitív páciensek közül 63 a Covid fertőzőosztályon fekszik, négyen a nefrológián, míg a Covid-sebészeten 7 beteg van, köztük 4 brassói. Intenzív osztályon jelenleg 2 gyanús esetet kezelnek kritikus állapotban, illetve 10 igazoltan pozitív beteg, szintén kritikus állapotban, két személy intubálva van. A 15 gyanús eset közül 13 a pneumológián fekszik.

A vezetőség jelentése szerint november 25. és december 2. között 55 személy ment haza a kórházból, de 13 haláleset is történt. Dr. Roșu Mátyás elmondta, az elhunyt személyek életkora 76-92 év között volt, mindenkinek volt társbetegsége is, Parkinson-kór, veseelégtelenség vagy agyvérzés utáni állapot, ehhez társult a Covid-tüdőgyulladás. Az orvosigazgató azt is közölte: jelenleg középsúlyos és súlyos esetek vannak beutalva, a legtöbb beteg oxigéndependens, éppen ezért megnőtt a kórház oxigénfogyasztása.

Nemcsak a Covid-osztályon nőtt az oxigénszükséglet, hanem már a moduláris sürgősségen is – magyarázta dr. Roșu, kiemelve, hogy sok esetben a páciensek már súlyos állapotban kerülnek a sürgősségre, és szükség van oxigénpótlásra a kivizsgálás alatt is. András-Nagy Róbert elmondta: eddig palackokkal oldották meg az oxigénellátást, de a beszállítók problémát jeleztek a szállítással, így helyileg oldják meg a gondokat.

A két bővített, a hálózati kapacitást lefedő oxigéntartálytól direkt vezetéket alakítottak ki a fertőző épületéhez, és közvetlen ellátásra kötötték az osztályt, megnövelve ezzel a kapacitást. Ezzel a kibővített vezetékkel helyettesítik a vésztartalék-tartályt, amit a következő hetekben elköltöztetnek a moduláris sürgősség mellé, és külön tartályról biztosítják az oxigénfogyasztást ennek a részlegnek. A szakemberek szerint az országos tesztelés lenne a megoldás a jelenlegi helyzetre. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.