Hirdetés
Hirdetés

Nem akármilyen ingatlan

Nem akármilyen ingatlan Kovászna megye

Ez nem egy közönséges tervezési és kivitelezési szerződés, hanem „a” Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) tervezési és kivitelezési szerződése, az pedig a székely nemzet múzeuma – szögezte le tegnapi sajtóértekezletén Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke a múzeumban írta alá az intézménynek helyet adó ingatlan felújításának tervezési és kivitelezési szerződését a Baumeister Kft. vezetőjével.

Külön örvendek, hogy egy helyi cég nyerte a licitet, hiszen a Baumeister Kft.-vel kizárólag pozitív tapasztalataink vannak: lásd a kórház felújítása vagy legutóbb a kommandói tábor felépítése – mondta Tamás Sándor.

– Fekete Mihály mérnök urat egy jó székely embernek ismerjük, márpedig ide ilyen emberre van szükség, hiszen ennek a munkának lelke van. Lelke kell hogy legyen, amiként Csereyné Zathureczky Emíliát is a lelke vitte rá, hogy másfél évszázaddal ezelőtt a saját kúriájában kezdje gyűjteni a nemzet értékeit, és lelke volt Kós Károly munkájának is, aki a zsolnai cserepeket leszámítva szintén helyi anyagokból, helyi mesterekkel építette fel a múzeum épületét – mondta a tanácselnök.

Tamás Sándor hozzátette: „göröngyös út” volt, míg ide elértek. Már tíz évvel ezelőtt nyertek egy pályázatot, amire azonban nem jutott pénz. Most ismét volt pénz, de nem volt kivitelező. A tervezést háromszor hirdették meg, senki sem jelentkezett. Ezután összevonták a tervezést a kivitelezéssel, egy kiírást törölni kellett, és végül ötödjére sikerült megfelelő céget találni, amelynek szakképzettsége és kapacitása is van egy ilyen munkára vállalkozni.

Vargha Mihály igazgató elmondta: „lélegzet-visszafojtva” követték, mi történik, és most már valamennyire megnyugodva látják, van előrelépés.

– Abban bízom, ha Kós Károlyéknak a háború előtt, kevesebb mint egy év alatt sikerült úgy felépíteni az épületet, hogy 2012-ben már két terem látogatható volt, akkor a mai technikával valahogy csak sikerül három év alatt felújítani az ingatlant úgy, hogy mindenekfelett a minőségre figyeljünk – mondta az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés

Vargha hangsúlyozta: a több mint százéves épület, amely „kívülről még mindig gyönyörű”, ezer sebből vérzik: egy-egy rendesebb esőnél szivattyúzni kell a vizet az alagsorból, a tetőszerkezet sem bírja már a harcot az időjárással. Fekete Mihály, a Baumeister vezetője kijelentette: a minőséggel nem lesz baj, a határidő betartása pedig „csak az engedélyeztetési folyamattól függ”, különös tekintettel a tűzvédelmi és a műemlékvédelmi engedélyekre, ez utóbbit például Bukarestből kell kérni és „meglehetősen nehezen megy”.

A pályázat összértéke 22 millió lej, ebből a megyei tanács önrésze és az el nem számolható kiadások ötmillió lejt tesznek ki. A tervezési és kivitelezési szerződés 15,5 millió lej, amiből nagyjából 500 ezer lej a műszaki dokumentáció előkészítése, 75 ezer lej a műszaki tanácsadás, 14,5 millió lej a kivitelezés, és 600 ezer lejbe kerülnek a felszerelések és berendezések. A szerződés időtartama 41 hónap, amiből 5 hónap a tervezés, így a konkrét munkálatok jövő év elején kezdődhetnek el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük