Felhívás!

Nem akárki adhatja be

Az elmúlt két évben Háromszéken egyetlenegy veszett állatot sem jegyeztek az illetékesek, ám az ördög nem alszik, így továbbra is oda kell figyelni a házi kedvencek veszettség elleni oltásainak beadatására.

Fontos tudni, hogy a kutyák esetében az oltóanyag és a munkadíj költségeit a megyei állategészségügyi igazgatóság költségvetéséből térítik, a macskáknál mindössze az oltóanyag árát térítik – tájékoztatott dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

– A kutya- és macskatartó gaz­dák­nak fontos tudniuk, hogy míg az előző években a szabályozás szerint bármelyik állatorvos beadhatta a veszettség elleni oltóanyagot, a jelenlegi – november és február között zajló – kampányban csakis azok az állatorvosok adhatják be az oltást, akiknek joga van az országos rendszerben (RECS) adatokat felvezetni, illetve chipezést végezhetnek. Azok a gazdák – függetlenül attól, hogy magán- vagy jogi személyek –, akik nem oltatják be veszettség ellen a kedvenceiket (kutyák, macskák), azok 600 lejtől egészen 1200 lejig is büntethetők – magyarázta dr. Sikó.

A szakember arra is kitért, hogy a gazdák kötelesek chipeztetni a kutyáikat, ellenkező esetben 2–10 ezer lejjel bírságolhatóak.

Az előző oltási kampányok során főként a láncon tartott házőrzők terén akadtak gondok, ezekre nem akarnak egy banit sem költeni a gazdák, akik azzal takaróznak, hogy az eb úgysem megy ki az udvarból. Dr. Sikó elmondta, találkozott már olyan esettel, amikor a veszettséggel fertőzött róka bejutott az udvarba, rátámadt a kutyára, összeverekedtek, és így fertőződött meg az eb, utólag halálos veszélyt jelentve a gazdájára. A tömbházban tartott kedvencek chipeztetésével nincsenek ilyen jellegű gondok – mondta a szakember. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.