Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nehezen megy a járdán-parkolás felszámolása

Nehezen megy a járdán-parkolás felszámolása Kovászna megye

Nehézkesen működik a járdán-parkolás felszámolása – derült ki a sepsiszentgyörgyi illetékes hatóságokkal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során, a gördülékenységhez törvénymódosításra lenne szükség. Elsősorban az járulna hozzá a jelenség felszámolásához, ha a sofőrök betartanák a törvényeket, de a polgárok is jelezhetik a szabálytalankodásokat.

Hirdetés
Hirdetés

Egy olvasónk több fotót is beküldött szerkesztőségünkbe, a következő levél mellékletében: „Megértem, hogy zsúfolt a város, mindenki ezt szajkózza, de ez már elviselhetetlen. A központi News Cafe környékén vadnyugati állapotok uralkodnak: a tahó sofőrök, >>újgazdagék<< járgányai a tilos táblák alatt vagy teljesen a járdán parkolva állnak. A gyalogosok az úton araszolnak, és ha morognak, még le is szidják őket, hogy törődjenek a saját dolgukkal. Hol lehet jelezni az ilyen szabálytalanságokat, mert a 112-es számot nem szívesen hívnám, hiszen ez mégsem sürgősség (igaz, ha az úton elütik az éppen szabálytalanul leparkolt járgányt kikerülő személyt, az már életveszélyesnek minősíthető” – fogalmazott a panaszos.

Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője elmondta, pár éve a helyi rendőrség is kompetens a járdán-parkolás felszámolósában, bírságolásában, így már nem végeznek terv szerinti razziákat a megyei rendőrök. „Természetesen, ha járőrözés közben szabálytalanságot észlelnek, akkor bírságolnak a kollegáim is. Számos más prioritásunk van, inkább a közúti balesetek megelőzésére fókuszálunk” – részletezte a szóvivő. Elismerte, abban az esetben, ha a szabálytalan parkolás nehezíti egy mentő, tűzoltóautó közlekedését, az már sürgősségnek minősül, életeket követelhet a törvénysértés, így ezt mindenképpen a 112-es sürgősségi hívószámon kell jelezni, másképpen a helyi rendőrséget lehet tárcsázni (0800.800.767) vagy a megyei rendőröket a 0267.311.212-es telefonszámon. Az is kiderült, hogy polgárok által készített fotók alapján utólag nem lehet felelősségre vonni – esetleg csak közösségi oldalakon megszégyeníteni – a felelőtlen, gyalogosokra fittyet hányó sofőröket, a bíróságon ugyanis csak erre a célra jóváhagyott gépek, szerkezetek által készített fényképek állják meg bizonyítékként a helyüket.

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője, Hadnagy István kérdéseinkre kifejtette, aggasztó módon elakadt a járdán parkoló sofőrökkel folytatott harcuk, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi határozata szerint a helyi rendőrség nem kérheti számon a járgány tulajdonosától, hogy a parkolás idején éppen ki vezette az autót. Mi több, a román rendőrségtől sem tudják lekérni a járgány tulajdonosának adatait a helyiek: az egyenruhások a személyes adatok védelmére vonatkozó új normákra hivatkozva tagadják meg a választ. „Egyetlen megoldás, ha a járdán parkoló sofőrt tetten érjük, és tudjuk azonosítani, igazoltatni, másképp nekünk is értesítenünk kell a megyei rendőrséget, ők pedig, ha tudnak, kijönnek a helyszínre, ha nem, akkor elmarad a bírság. Törvénymódosításra, a kompetenciák tisztázására lenne szükség” – kongatta meg a vészharangot Hadnagy.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 7., 11:59
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Érdekes a parkolójegy nélkül állomásozó jármüvek tulajdonosait megtudják birságolni a helyi rendőrök az általuk mobiltelefon álltal készített fotók alapján, akkor ezt miért nem lehet alkalmazni a tilosban parkolók esetében is?! Mi a véleménye Hadnagy úr?

 • User
  Dátum: 2019. június 7., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem igaz, hogy saját fotó alapján nem büntethetnek. Mérésekre nincs engedélyezve egy egyszerű gép, de más szabálytalanságot rögzíthetsz és a bíróság, rendőrség figyelembe veheti. Ezt sokszor megtörtént már, veszélyesen vezető sofőröket büntettek már ilyen felvételek alapján. Ha igaz lenne, amit állítanak, akkor szinte semmi felvétel – beleértve a biztonsági kamerák által készített felvételeket – nem lenne használható.

  Nem kell ide feljelentés, csak végig kell sétálni a városon, főleg a lakónegyedekben.

  • User
   Dátum: 2019. június 7., 16:06
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Pontosabban csak akkor törvényes, ha ez ki van táblával, felfestéssel jelölve. Minden egyéb esetben szabálytalan a járdán megállni, várakozni. A „szabályos, ha 1 m szabad helyet hagysz” cikkely már 2 éve nem létezik.

 • User
  Dátum: 2019. június 7., 15:12
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Jobb lett volna az utcákat nem mind szükíteni, s a senki által nem használt bicikliutak helyett is parkolósávokat kialakítani. Mégiscsak az autósok fizetik a többletadót ebben a városban, nem pedig a biciklisek!

 • User
  Dátum: 2019. június 7., 15:23
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Akkor hajra! Parkoljanak az autok , akar ketesztben is a jardan , az uttestre szoritva idost , fiatalt , babakocsist…stb. Tragedianak kell tortennie ahhoz , hogy a „mindenfele” rendorseg akcioba lepjen??Ha adott egy helyzet, ezek nem a megoldast , hanem a kifogasokat keresik!!!

 • User
  Dátum: 2019. június 8., 8:01
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A rendőrség a Balanon szabálytalanul átkelő gyalogosok után leskelődik, de a pár méterre lévő Lázár Mihály utcai állapot nem érdekli őket. Pedig ugyanolyan veszélyes.