Felhívás!

Nehéz tételeket kaptak

Tegnap román nyelvből írt dolgozattal kezdték a vizsgákat országszerte a „szimulálók”: egy Ion Pillat-verset kaptak elemezni a nyolcadikosok. Ezt nehéznek ítélte meg Kiss Mária, a Székely Mikó Kollégium romántanárnője, a többi tételt viszont nem annyira.

A nyolcadikosok még egy sakktörténeti kiállításról szóló szövegre vonatkozóan kaptak feladatokat, mellyel a szövegértést kellett bizonyítaniuk, és egy rövid fogalmazást kellett írniuk egy játék közben megtörtént eseményről. Az érettségit próbálóknak viszont még nehezebb dolguk volt – méltatlankodtak is a diákok a vizsga után. Többnyire kihasználták a dolgozatírásra adott háromórás időt, mert nehéznek találták azt a szinte egyoldalas irodalomtörténeti szöveget, amelyet Iacob Negruzzitól kaptak a tizenegyedikesek: a megkérdezett, jól felkészült, állításuk szerint átlagosan 8-10-es jegyekkel bíró diákok is csak átmenőben reménykednek, nem tagadva, hogy nem értenek elég jól románul. Elvárásként megfogalmazták: nem a román anyanyelvűekével azonos szöveget kellene kapniuk. A második tételben az igeidők használatát kellett indokolniuk egy szövegben, utolsóként egy ismert Eminescu-versről írt esszét kértek a reálosoktól, a komédia jellegzetességeiről a humán tagozatosoktól.

A tizenkettedikes humánosok egy Ioan Slavici-szöveget kaptak elemzésre, a média szerepét kellett elemezniük a kulturális események népszerűsítésében, illetve egy Ion Barbu-versről kellett esszét írniuk, a reálosoknak Rebreanu jutott, a számítógépes kompetenciák szerepéről kellett értekezniük, és egy Tudor Arghezi-vers alapján a költő világnézetét bemutatni. Kiss Mária negatívumként említette, hogy ez utóbbi feladatokhoz nem kaptak szöveget a diákok, illetve nem tanult olvasmányrészletekkel kellett megbirkózniuk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.