Felhívás!

NEEEM az erőszakra!

NEEEM az erőszakra! Kovászna megye

Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM!) címmel indított március 8-án tájékoztatási kampányt az RMDSZ nőszervezete, melynek részleteiről sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón számoltak be a szervezet képviselői. Csép Andrea marosvásárhelyi parlamenti képviselő elmondta, azért látták időszerűnek, hogy ezt a kérdéskört idén helyezzék előtérbe, mert az Európai Bizottság 2017-et a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem évének nyilvánította.

Csép megjegyezte, az integrált kampány keretében több síkon kommunikálnak, a „bemelegítőkörben” jelentek meg azok a kisfilmek, amelyben nők szólaltak meg a témában, de hamarosan férfiak is szót kapnak. Ugyanakkor figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, részt vesznek majd különböző, akár helyi rendezvényeken is, falunapokon, fesztiválokon, bevonva az iskolákat is, hogy a felnövekvő nemzedékekben is tudatosítsák, mit jelent a nők elleni erőszak. A kampány során együttműködnek az esélyegyenlőségi hatósággal, valamint megpróbálnak minél több civil szervezetet bevonni.

A kampány harmadik pillérét képezi a törvényalkotás. Csép szerint négy törvényt kell módosítani: a családon belüli erőszakról szóló, illetve a nők és férfiak esélyegyenlőségét szavatoló törvényeket, valamint a büntetőtörvénykönyvet és a perrendtartást. Itt szükségünk lesz a többi párt támogatására is, és „jó dolog” érzékelni a képviselőházban, hogy nyitottság van ez irányban, fogalmazott a képviselő.

November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének  világnapján csúcsosodik ki a NEEEM, amikor egy tíznapos, összetett tevékenységsorozatot szerveznek, de terveik között szerepel egy román nyelvű kampány elindítása is, emelte ki Csép Andrea.

Azt is megjegyezte, hogy a számszerűsítés a legnehezebb, mert köztudott, hogy nagyon sokan nem jelentik ezeket a helyzeteket, és arról szeretnék meggyőzni a nőket a kampány által is, hogy kezdjenek beszélni róla, és ismerjék meg a jogaikat. Csép szerint fontos lenne egy összefogó, térségekre leosztott adatbázis kidolgozása is, de ugyanakkor nagy hiány mutatkozik a védett otthonok tekintetében is: Romániában több olyan megye vagy fővárosi kerület van, ahol egyáltalán nincs hasonló központ.

Az RMDSZ által közölt hivatalos adatok szerint Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt. Ugyanakkor az Európai Unió 2016-os adatai szerint Európában átlagosan minden harmadik nőt élete során ért már fizikai és/vagy szexuális bántalmazás. Minden második nőt (55%) ért már szexuális zaklatás. Minden 10. nőt zaklatták szexuálisan új technológiai eszközökön keresztül. Húsz nőből 1-et erőszakoltak meg. Országunkban minden évben több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.