Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Napenergiával is fogja tisztítani a szennyvizet a Közüzemek Rt.

Napenergiával is fogja tisztítani a szennyvizet a Közüzemek Rt. Kovászna megye

Több mint 500 ezer eurós nyertes pályázatot tudhat magáénak a Kovászna megyei Közüzemek Rt. Ennek eredményeként legkésőbb jövő év elejétől jelentős arányban napenergiával tisztítják majd a szennyvizet.

Kozsokár Attila vezérigazgatótól megtudtuk, szükséges és egyben környezetbarát beruházást hajtanak végre Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen az Európai Unió Kohéziós Alapjából biztosított, Nagy Infrastrukturális Operatív Program keretében elnyert, vissza nem térítendő támogatás révén.

„Az energiaválság bennünket az átlagosnál súlyosabban érintett, hiszen ezeken a szolgáltatásokon nem lehet spórolni, nem állhatnak le; a szennyvíztisztítás folyamatosan energiaigényes folyamat. Sepsiszentgyörgyön saját magunk által előállított biogázt is használunk villanyáram előállításra, de ez önmagában nem elég, most ezt egészítjük ki a pályázati pénzből. Szerencsésebbnek tartom, ha mi magunk rendelkezünk az energiaforrások fölött, hiszen nem tudhatjuk, mikor üt be a baj, tehát minél kisebb mértékben támaszkodunk külső forrásokra, annál inkább biztosabb az üzemeltetés folytonossága” – magyarázta.

Kozsokár Attila vezérigazgató ezúttal jó hírekkel szolgált (fotó: Bús Ildikó)

A Közüzemek Rt. a Mind Electroserv Kft.-vel 996 689 lej, míg a Restart Energy One Rt-vel 1 236 727 lej értékben kötött szerződést. A beruházás révén a kézdivásárhelyi szennyvíztisztító 400 kW-os rendszert kap, amely az év 8 hónapjában a teljes energiaszükségletét fedezi, a téli hónapokban pedig annak megközelítőleg 80 százalékát. Sepsiszentgyörgyre egy 290 kW-os rendszert telepítenek, ami a szennyvíztisztító energiaszükségletének 25 százalékát tudja biztosítani, a téli hónapokban pedig 15 százaléknyit tud lefedni. A megyeszékhelyen az energiaszükséglet további 30 százalékát biogázzal biztosítják.

Úgy tervezik, mindkét városban még idén üzembe helyezik a fotovoltaikus rendszereket, de legrosszabb esetben is csak jövő év elejéig húzódhatnak el a kivitelezési munkálatok – ígéri a vezérigazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások