Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nagyot nőtt a kereslet a tűzifára

Nagyot nőtt a kereslet a tűzifára Kovászna megye

Jelenleg aranyáron is alig kapni tűzifát, jelezte több olvasónk, a fával tüzelők pedig kétségbeesetten igyekeznek a télre, a beharangozott áremelkedésekre és energiakrízisre előre felkészülni. Körülnéztünk a fapiacon.

Hirdetés
Hirdetés

– Ebben az időszakban az erdészetek nem árulhatnak fát, csak amikor a kitermelés megindul, a vegetációs időszak szünetében, azaz októbertől áprilisig. Nyilván, az akkor kitermelt fa még nem száraz, nem alkalmaz fűtésre, ezért aki tavasszal nem volt szuper-előrelátó, az most szeretné bebiztosítani magát. Csakhogy falerakatok már nincsenek, mivel az utóbbi években sokan álltak át gázfűtésre, így hasznuk megkérdőjeleződött, felszámolták őket. A kialakuló új helyzetben valószínűleg újra lesznek majd ilyenek – vélekedett Csákány László, a Szemerja Görgő közbirtokosság elnöke lapunk érdeklődésére.

Ilyen körülmények között, a megnövekedett kereslet és az infláció hatására a fa ára többszöröse lett az elmúlt télen kért árnak, szállítással 300-tól akár 700 lejig is terjedhet egy űrméter fa ára (4 űrméter egy öl fa).

Az erdészetek csak októbertől árulhatnak ismét fát, amikor megkezdődik a kitermelés, de mivel még nincs szerződésük a kitermelőkkel, nem tudni az általuk kért árakat sem, így nem lehet megsaccolni, télen mennyibe kerül majd a tűzifa.

A kitermelők azonban kapacitásuk függvényében halmozhatják is a készleteiket, így az általunk megkérdezett, kálnoki telephellyel működő cég vezetője is elmondta, jelenleg még ki tudják szolgálni az ügyfeleket, bár már körülbelül négy hónapja azt tapasztalja, hogy az átlagnál többen ostromolják őket és nagyobb mennyiségeket vásárolnak, vélhetően halmoznak. Áraikat tekintve 380-400 lejért adtak egy méter fát, nagyobb mennyiség (20-30 m) vásárlásakor ebbe a pénzbe már a szállítás is bele van számítva.

Czimbalmos-Kozma Csaba sepsiszentgyörgyi városgondnoktól megtudtuk, a polgármesteri hivatalnak még van kivágandó és eladni való fája is, az ár a fa minőségétől függ. Ha két éve még olyan sok volt az igénylő, hogy szigorú feltételekkel lehetett a fához hozzájutni (csak szentgyörgyi lakosnak, aki bizonyítani tudta, hogy nincs erdeje), most még van a város erdejében kitermelhető fa, és az igénylő sem olyan sok, jelenleg alig harmincan vannak a listán, ráadásul nem feltétel a szentgyörgyi lakcím. Őket a vágás mértékében szolgálják ki – most éppen a gyérítésből származó, vékonyabb fát lehet beszerezni, de ennek az ára is jóval kedvezőbb, 180-200 lej métere. A nagy kitermelés ősszel kezdődik, akkor lehet majd hasított bükköt, cserefát beszerezni. Akik érdekeltek a beszerzésben, a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán megtudhatják annak a három erdésznek a nevét, akik a fát „osztják”. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 24., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Októberig tüzeljünk a családfánkkal?!
  A nyers fa kitart legalább🤣🤣🤣
  A sok ravaszt kéne ellenőrizni, akik horribilis árat kérnek a fáért! 200 lejnél vidékünken nem szabadna többe kerüljön a bükkfa!!!!
  Hajrá udemeré…..

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 28., 10:57
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem szívem csücske az RMDSZ, de ez nem az ők saruk. Sokkal inkább a nemzetközi energiahordozó árak elszabadulása miatt történik. Mert ha nincs gáz(áram) vagy nagyon drága akkor megnő a kereslet a tűzifára is. Ha az EU nem embargózta volna meg saját magát, a helyzet nem lenne ennyire szomorú.