Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nagy presztízsű rendezvény Sepsiszentgyörgyön

Nagy presztízsű rendezvény Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Október 1-jén a Turulmadár Iroda szervezésében először kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a nagy presztízsű, amerikai licenc alapján megszervezett TEDx előadássorozatra. A rendezvény magyar és román előadókat vonultat fel. A részletekről a Turul munkatársai sajtótájékoztató keretében beszéltek tegnap.

Hirdetés
Hirdetés

A TEDx Sepsiszentgyörgy ötlete már jóval korábban megszületett, tavaly októberben az egyesület a Háromszéki Közösségi Alapítvány Civil licitje keretében 16 ezer lej értékű finanszírozást nyert erre a projektjére, mondta Vízi Attila, egyike azon fiataloknak, akik kezükbe vették a kezdeményezést. A TEDx védjegy alatt zajló eseményeknek – amelyek nevében az x az önálló, helyi szervezésre utal – formailag és tartalmilag szigorú szabályoknak kell megfelelniük, ezért is tartott több mint egy évig a szervezés, óriási háttérmunka van mögötte.

Számos magyar, román, illetve más nemzethez tartozó előadót megkerestek, akik munkájukkal, élettörténetükkel, világszemléletükkel kreatív, átadásra érdemes üzeneteket tolmácsolnak vagy kérdések felvetésére ösztönöznek (a TED mottója: Ideas worth spreading, azaz terjesztésre érdemes gondolatok), ám közülük sokan már be voltak táblázva erre a periódusra, mások pedig vonakodtak a színpadra állni, hiszen szó szerint a világ szeme az előadókon – mondta Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Egyesület elnöke.

Az előadásokról készült videók felkerülnek a TED youtube-csatornájára, amelynek 7 milliárdos nézettsége van. Az előadások nem léphetik túl a 18 perces keretet, ebbe kell belesűríteni egy fontos tapasztalatot, innovatív szemléletet. Az esemény jó alkalom a kapcsolatépítésre, mondta Gheorghita Raymond, a Turul önkéntes koordinátora, hiszen számos városból lesznek jelen előadók és nézők, fiatalok, vállalkozók.

A várhatóan 6–7 órás időtartamú TEDx rendezvényre péntek délben 12 órakor kezdődik a jegyértékesítés, kizárólag online a www.tedxsepsiszentgyorgy.com weboldalon. A jegyek ára 130 lej, ez magába foglalja az ebédet és a kezdőcsomagot is. A TED szabályok szerint az első két ilyen helyi rendezvényen csak 100 jegyet szabad értékesíteni (így most is), majd csak a harmadik alkalommal lehet 300 helyet áruba bocsátani, amennyiben az amerikai bizottság elégedetten véleményezi a helyi rendezvényeket. A szervezési költségek idén megközelítik az 50 ezer lejt, ennek kétharmadát vállalkozók támogatása biztosítja, a maradékot pedig a jegyek árából és az egyesület önrészéből fedezik. 

Az előadók listája:
Gál László ökológus, kézdivásárhelyi természetfilmes, Elise Wilk brassói drámaíró, Csákány László közbirtokossági elnök, tanár, Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész, Guinness-rekorder, Ravasz András kovásznai egyetemista, feltaláló, Szakács-Pál István székelyudvarhelyi közgazdász, Laura Popeea, a Brassói Közösségi Alapítvány igazgatója, Nagy Zsolt korábbi informatikai miniszter, vállalkozó, Oana Dragulinescu, az Elhagyott Múzeum alapítója, Szabó Kristóf, a magyarországi Online Marketing platform alapítója és Beke Zoltán stratégiai és digitalizációs tanácsadó, Gyöngyösi Csilla iszlámkutató; utóbbival még tárgyalnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.