Felhívás!

Nagy beruházások következnek

Nagy beruházások következnek Kovászna megye

A következő három évben nagyobb beruházások lesznek, mint az elmúlt tíz évben összesen – jelentette be tegnap Antal Árpád nagyobb lélegzetvételű évzáró-évindító sajtóértekezletén. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint mindezt úgy szeretnék keresztülvinni, hogy szorosabbra, közvetlenebbre fűzzék a szálakat a városvezetés és a lakosság között.

Az elöljáró kifejtette: az elmúlt másfél évben öt választás volt Romániában, ezért folyamatosan lebegett az a „gyanú”, hogy azért aszfaltoznak, azért újítanak fel, mert választások közelednek.

– Jelentem, én minden nap kampányban vagyok, amennyiben a kampány azt jelenti, hogy azért dolgozom, hogy megszerezzem vagy megtartsam az emberek bizalmát. Ezt bizonyítja az is, hogy a következő időszakban, annak ellenére, hogy nem lesznek választások, rengeteg dolog fog történni a városban, sokkal több, mint az elmúlt másfél éves „kampányban” – mondta a polgármester.

Antal arra kéri a lakosságot, hogy próbálja meg félretenni ezeket az „előítéleteket”, és fűzzék szorosabbra a kapcsolatot a polgárok, a tanács és a városvezetés között. A maguk részéről ezt több konzultációval (ifjúsági, lakónegyedi stb.) és programmal (régi autók, liftek stb.) szeretnék segíteni – mondta.

A nagy beruházások mellett nem feledik az emberek mindennapi problémáit, hiszen fontos, hogy legyen terelőút és egyetem, de nem sokat ér, ha az emberek a tömbház előtti zöldövezet miatt bosszankodnak. A Székely Hírmondó kérdésére válaszolva a Gyere haza programról azt mondta: „erőszakkal senkit sem lehet hazahozni”, de ha csak tíz fiatal család tért haza, az is siker (meglátásuk szerint sokkal többről van szó, csak a többiek nem vették igénybe a programot). Hozzátette: az önkormányzatnak feltett szándéka, hogy további lakásokat építsen, nem csak fiataloknak, de orvosoknak, tanároknak is, és a rászorulók lakhatási feltételeit is javítani szeretnék. Úgy véli: ha az önkormányzat épít, az „nem ejt sebet” a városképen, míg ha ezt egy ingatlanbefektető hajtja végre, az eredmény legalábbis kétséges.

A fiataloknál maradva arról beszélt, hogy „bevonják őket a város életébe”, és ennek következményeként megoldódik a választáson, egyáltalán a közéletben való aktív részvételük kérdése is. Kifejtette: a romák problémájának rendezésére „a világ pénze sem elég”, egyelőre 50 szociális lakást építenek, de ez „nem csak lakáskérdés”, az ügyet közpolitika szinten, integráltan kell kezelni, mert amíg nem munkát adnak, hanem szociális segélyt, amíg arra ösztönzik a mélyszegénységben élőket, hogy a nagyszámú gyerekük után éljenek, addig ezt a dolgot nehéz kezelni.

Meglátása szerint „akármikor előfordulhat” egy olyan katasztrófa, mint Csíkszeredában (ahol leégett a romatelep – szerk.), ezért, de nem csak ezért, minden önkormányzatnak kellene legyen szükséglakása, amelyet tűzvész, földrengés vagy más katasztrófa esetén igénybe vehet. Azt mondja: a polgármesteri hivatal európai uniós alapokból negyven ilyet épít (becslése szerint legalább négyszázra lenne szükség), és „még legalább százat” tervez építeni kormánypénzből. Ez megoldaná a Domb utcai földrengés-veszélyes tömbház felújítását is, ahonnan „egyszerűen nincs, ahová kiköltöztetni a lakókat”.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával valószínű megoldódik a sepsiszentgyörgyi körgyűrű kérdése, és jut pénz a színházak finanszírozására. Mint mondta: az ez utóbbira vonatkozó passzust „saját kezűleg” írta bele a kormányprogramba. Antal Árpád szerint „nincs végleges döntés” arról, hogy megtartják-e a városnapokat, de ha igen, akkor „tömegrendezvény nem lesz”.
Egy év múlva legalább 250 parkolóhellyel több lesz a városban, ezek nagy részét a zöldségpiac és a Gyár utca között alakítják ki. Ide utólag multifunkcionális parkolóházat is építenek, de városszerte keresik a helyet más hasonló ingatlanoknak is – mondta el érdeklődésünkre a polgármester.
– A legnagyobb baj az, hogy ahol volna rá igény, ott nincs hely, ahol van hely, ott kevésbé van igény – magyarázta Antal Árpád. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 15., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Meglátása szerint „akármikor előfordulhat” egy olyan katasztrófa, mint Csíkszeredában (ahol leégett a romatelep – szerk.) – ehez csak annyit szeretnek hozatenni hogy ILLEGALISAN EPITETT dologrol van szo amit az ALLAM jomaga vagyis allami hatalom az ugynevezett “Inspectoratul de Stat în Construcții ” kellet volna ott is — ugyanugy ahogy itt is kellene — lebontason mar nagyon de nagyon reg.En sajnalom az utcara kerult embereket foleg a gyerekeket de az ami nekem torveny az masnak is legyen az es tartsa is be. En ha epiteni kezdek akkor szazfajta engedely kell nembeszelve a Inspectoratul de Stat în Construcții alkalmazotak mogorva hozaallasaval de masok minden nekul epitenek. Ez az a dolog ami az allam reszerol jon tehat a kettos elbiralas mi adofizeto polgarok fizessunk mindent masok meg jol megvannak ennelkul.

 • User
  Dátum: 2021. január 15., 11:19
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A nagy mennyiségű autó parkolási problémái tudottak. Azonban nem lehetne mélygarázsokat illetve minden egyes új tömbházat már úgy tervezni hogy mélygarázsok vannak alul?
  Persze, hogy sokkal többet kell ilyenre költeni, de így lenne zöld övezet és lenne parkoló is.
  Mindig csak azt olvasom hogy leaszfaltoznak különböző zöld övezetet vagy hasonlót, de soha senki nem akarja hogy az a kicsi mező alá egy hatalmas mélygarázs 3 emelettel lefelé s talán még felfelé is. Például egy jó hely a Dollár piac mellett lenne.

  De mivelhogy nehéz kivitelezni s sokba kerül inkább lemondanak róla ahelyett hogy még csinálnák s kész.