Hirdetés
Hirdetés

Nagy az igény az állampolgárságra, útlevélre

Nagy az igény az állampolgárságra, útlevélre Kovászna megye

Hacsak meg nem hosszabbítják a népszámlálás második szakaszát is, már csak három nap van a július 17-i időpontig, amikor nemzetiségünkről, felekezetünkről a mi szándékunk szerint töltik ki az adatlapokat. Ez ügyben az EMNT Bánki Donát utcai székházában is segítenek azoknak az állampolgároknak, akikhez nem jutott el a recenzor vagy nem találta őket otthon, a Demokrácia-központban naponta 8 és 16 óra között összeírópontot működtetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Kolcza István, az EMNP alelnöke és Kádár Imola, a néppárt önkormányzati képviselője erről és a honosítással kapcsolatos aktuális tudnivalókról is tájékoztatták kedden a sajtó munkatársait.
A Demokrácia-központban a népszámlálás önkitöltős szakaszában megyeszerte 3000 embernek segítettek az adatlapok kitöltésében, most a második szakaszban is csatlakoztak az önkormányzat törekvéseihez, hogy elérjék azt a kb. 9000 szentgyörgyi magyart, aki még nem szerepel a népszámlálás statisztikáiban. A Demokrácia-központban működő összeírópontban kinevezett számlálóbiztos végzi az adatlapok kitöltését, illetve segíthet azt is ellenőrizni, érvényes-e a már kitöltött kérdőív.

Ami a honosítási folyamatot illeti, az állampolgárságért folyamodóknak arra kell számítaniuk, hogy négy–hat hónapba is beletelhet, míg letehetik az esküt. Ebben a periódusban havonta egyszer, legközelebb pedig július 28-án lesz konzuli nap, amikor a csíkszeredai nagykövetség munkatársa átveszi a honosítási kérelmeket és iktatja a dossziékat, ha eddig a dátumig sikerül összegyűjteni az iratokat. Azonban a Demokrácia-központhoz lehet fordulni újszülött gyermek anyakönyvezéséért is, ezt pedig jó megtenni az első hat hónapban, mert akkor a család jogosult lesz 64.125 forint értékű egyszeri anyasági támogatásra és babakötvényre is – figyelmeztetett Kádár Imola. Elhalálozást, házasságot is jó idejében bejelenteni, ajánlják az illetékesek. Útlevelet és elektronikus személyi kártyát továbbra is csak a csíkszeredai nagykövetségen lehet kérni online vagy telefonos előjegyzés után (tel.: 0366.087.000), ebben is segíthetnek az EMNP munkatársai, de már csak augusztusra lehet időpontot kérni.

Kádár Imola személyesen is megtapasztalta, milyen operatívan folyik az ügyfélfogadás, az adatfeldolgozás a csíkszeredai konzulátuson, mint mondta, egy kisgyerekkel se került többe egy negyedóránál az ügyintézés. Az igényelt iratokat a konzuli napokon Sepsiszentgyörgyön is át lehet venni, jó hír, hogy ezek esetében rövidebb a várakozási idő, négy–öt hét. A pontosság ebben a tekintetben is különösen ajánlott, ha valaki nem jelenik meg az előre kért időpontban, abban a rövid időintervallumban átvenni a kért dokumentumokat, új időpontot kell egyeztetnie, mert az iratok nem maradnak helyben, visszaviszik őket a konzulátusra.

Jó tudni, hogy a személyi igazolvány a kiskorúaknak három évig érvényes, 18 év fölött hat évig, 65 év fölött korlátlan ideig, míg az útlevél 6 éves korig három évre szól, a 6–18 éves korcsoportban öt évre, 18 és 65 év között választható öt vagy tíz évig érvényes dokumentum, míg 65 év fölött tíz évig érvényes az útlevél. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. július 13., 23:07
    ÉRTÉKELÉS: -5

    Nagy hühóval “álkampolgárok” lettünk kb 6 éve, de a személyiket amit igényeltünk elfelejtették ideadni/elküldeni! Sebaj van buletin😂 és a kölyöknek jó pénzért román utlevél ha külföldre utazunk!😎