Hirdetés
Hirdetés

Nagy az igény a fizioterápiára

Nagy az igény a fizioterápiára Kovászna megye

Jelen pillanatban – decemberben – nem lehet térítéses fizioterápiát igénybe venni Sepsiszentgyörgyön, és ez igen sokaknak duplán fáj: fizikai fájdalmaik mellett képletesen a fejük is fájhat attól, hogy betegbiztosításuk fizetése mellett is teljes árat kell fizessenek egy 10 alkalmas rehabilitációs kezelésért.

Hirdetés
Hirdetés

A megyeszékhelyen már csak az Andimed magánrendelőben lehet fizioterápiás kezelést végeztetni, decemberre azonban ott sincs ingyenes keret, mert azt már novemberben elhasználták összesen 106 beteg kezelésére. A várólista óriási, tudtuk meg, így januárban sem valószínű, hogy egy most jelentkező betegnek esélye lenne a 10 alkalmas, térítéses szolgáltatást igénybe venni, mivel a feliratkozás sorrendjében fogadják a betegeket.

Dragos Tatutól, a Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztár vezetőjétől megtudtuk, a megyében nyolc helyen lehet fizioterápiát igénybe venni. Állítása szerint, mivel januárban több olyan egység is takaréklángon működik, ahol van ilyen szolgáltatás (például a kovásznai kórházak), a szolgáltatók között elosztott összegből átcsoportosítanak oda, ahol nagyobb a forgalom.

Hogy a megyei kórháznál a járóbeteg-rendelőben miért nincs fizioterápia, arra vonatkozóan András-Nagy Róbert kórházmenedzser nyújtott felvilágosítást: tavaly nyugdíjba ment a rehabilitációs szakorvos és nincs utánpótlás. – Romániában a rehabilitáció nem prioritása az államnak sem finanszírozás, sem fejlesztés terén – mondta. – Ezért nem is vonzó az orvostanoncok számára ez az ágazat, de a képzésben is nagy kisebbségben vannak a kereslethez képest.

A kórházvezetés rövid távú célja, hogy 2–3 éven belül a belgyógyászat keretén belül elkülönítsen egy rehabilitációnak szentelt osztályt, hosszú távon pedig külön kórházban teremtenének a jelenleginél több gyógyulási, illetve szakmai lehetőséget a betegeknek és szakorvosoknak.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 20., 6:23
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Talán az iskolában is be lehetne vezetni a sport óra mellett egy órát amelyben a fiatalok megtanulják a helyes testtartást, pár helyes torna gyakorlatot az egészségük megőrzése érdekében.

 • User
  Dátum: 2022. december 20., 9:24
  ÉRTÉKELÉS: 3

  András Róbertnak nem priorítása. Tönkretette a fizikoterápiát is, mint ahogy az egész kórházat. Tamás Sándornak illene lépni, mert ő is tudja, hogy a kórház akkreditációját is elbukta a menedzser. A háromszéki betegek remélik, hogy januártól a megye vezetője meneszti András Róbertet, több kárt nem kellene okozzon. Az RMDSZ-en múlik. A kalandorból elég volt. Jönnek a választások!

 • User
  Dátum: 2022. december 20., 10:12
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez korhazmenedzser, aki ket ev alatt nem tudott egy orvost szerezni , hogy a legjobban felszerelt korhazi fizioterapia lerohadjon vegleg? Demisia si la revedere!