Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Munkaerőhiány az őrségen

Komoly munkaerőhiánnyal küszködik a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség, ami esetenként aggasztó szituációkat is eredményezhet – derült ki Cândea Lucian-Florinnal, a felügyelőség vezetőjével folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Hirdetés
Hirdetés

A főfelügyelő rámutatott, az elmúlt években enyhén nőtt a lakosság részéről érkező panaszok száma, miközben a megyei környezetvédelmi felügyelőségen régóta komoly munkaerőhiánnyal küszködnek.

– Amióta csak emlékszem, folyton alkalmazottak hiányával küszködtünk: jelenleg 4 terepező felügyelőnk van, a legjobb esetben is csupán 2 ellenőrző csapatot tudok kiküldeni. Reméljük, idén posztok szabadulnak fel, és végre versenyvizsgát hirdetnek meg a bukaresti illetékesek. Legalább duplázni kéne a felügyelők számát, hiszen lehetetlenség lefödni a megye területét: gondoljunk csak arra, hogy egy csapatom éppen Baróton, a másik Bereckben ténykedik, és ugyanebben az időben jelzik a sürgősségi hívószámon, hogy például Bodzafordulón egy baleset miatt komoly környezetszennyezés történt. Ilyenkor a legjobb felállásban is órák kérdése, amíg valaki el tud jutni helyszínelni – panaszolta Cândea.

Rámutatott, az elmúlt esztendőkben szerencsére nem történt komolyabb környezetszennyezés a megye területén. Hangsúlyozta, a legtöbb fejtörést a hulladék törvénytelen hátrahagyása, égetése jelenti, holott a települések önkormányzatain belül is kéne működnie környezetvédelmi osztálynak, ők is bírságolhatnának – a 2021/92-es sürgősségi kormányrendelet értelmében – hulladékégetés, a szemét törvénytelen lerakása miatt, mi több, el is kobozhatnák a szemét illegális kiszállítására használt járműveket. „Sajnos, nem mindenhol élnek ezzel a lehetőséggel” – összegzett a főfelügyelő. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük