Felhívás!

Most tűzoltó lehetsz!

Most tűzoltó lehetsz! Kovászna megye

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Adrian Năstuţă Kovászna megyei tűzoltóparancsnok elmondta, az év első nyolc hónapjában 2663 beavatkozáson vettek részt, ez 17 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva. Ugyanakkor nőtt a reakcióidejük is, a tűzoltók átlag 14 perc alatt értek ki egy helyszínre, míg tavaly ez 10 perc volt, a rohammentők kevesebb mint egy percet rontottak, 7 percről 7.48 percre. A parancsnok szerint ennek több oka is van, függ attól, a megyében hol van szükség a beavatkozásra, és éppen akkor mennyire forgalmasak az utak. Sokat segítene, ha Baróton be tudnák indítani az alegységet, hiszen az erdővidéki város a legközelebbi, vagy­is a sepsiszentgyörgyi központtól 50 kilométer távolságra van, az odavezető út sincs a legjobb állapotban, így 50 perc alatt jutnak el odáig.
Az önkéntes alakulatok segítik a munkájukat, ám hatalmas előrelépés lenne, ha a hivatásosak is megtelepednének a városban, így az erdővidéki falvakba is eljutnának 12–15 perc alatt, az átlag reakcióidő is sokat csökkenne. A parancsnok hangsúlyozta, amikor emberéletekről van szó, minden perc számít. Kovászna Megye Tanácsával közösen elindítottak egy beruházást, hogy Baróton létrehozhassák az alegységet. Ennek megalakulása elsősorban a humánerőforrástól függ, ezért arra biztatják az erdővidéki fiatalokat, hogy jelentkezzenek a tűzoltó-iskolába, mondta lapunknak Henning László. Kovászna Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, legalább hét hivatásos tűzoltóra lenne szükség, és ha a létszám megvan, két-három hónap alatt befejeznék az épületet. A Prahova megyében, Boldești-en működő tűzoltóaltiszt-képző iskolába a nyáron 290 helyet hirdettek, Kovászna megyéből négyen jelentkeztek, januárban viszont újabb 300 helyre lehet pályázni, hívta fel a figyelmet a tűzoltóparancsnok. Dénes Ildikó, Barót város önkéntes sürgősségi szolgálatának vezetője arról tájékoztatott, hogy azon erdővidéki érdekeltek, akik hivatásos tűzoltók szeretnének lenni, Sepsiszentgyörgyön jelentkezhetnek. Ők előzőleg a 0267.315.350-es telefonszámon, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség humánerőforrás irodáját (resurse umane) kérve tudakozhatják meg pontosan, hogy mik szükségesek az iratkozáshoz.

Böjte Ferenc, Erdély András

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.