Módosultak a horgászatra vonatkozó jogszabályok

Módosultak a horgászatra vonatkozó jogszabályok Kovászna megye

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2019/252-es rendelete némiképpen módosítja a halászatra és sporthorgászatra vonatkozó korábbi jogszabályokat. Eszerint a Duna-deltában, folyó- és állóvizekben csak névre szóló engedéllyel szabad horgászni, de az ügynökséggel kötött szerződések időtartama is változott.

Az már friss csavar, hogy az engedélyt az Országos Halászati és Halgazdasági Ügynökségnek (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură) kell láttamoznia, s kibocsátója valamely elismert és a jogszabályoknak megfelelően létrejött horgászegyesület lehet. A rendelet értelmében a horgászegyesületek az ügynökséggel az eddigi éves rendszeresség helyett 10 évre szóló szerződést kell hogy kössenek, amivel felvállalják a bérbe adott folyóvízszakasz vagy halastó gondozását is. Az engedélyeket természetesen nemcsak a horgászegyesületek által gondozott övezetekben lehet használni, hanem máshol is, az egyesületek között létező kölcsönös egyezmény alapján. A horgászegyesületeknek ugyan továbbra sincs joguk büntetéseket kiróni az orvhalászokkal szemben, de e célból szerződést köthetnek a csendőrséggel.

László Béla, a vadászok és sporthorgászok tavaly 1620 tagot számláló megyei egyesületének (AJVPS) elnöke kérdéseinkre kifejtette, Háromszéken rajtuk kívül a baróti Rika Egyesület, valamint a Besenyői-tavat bérlő Vad Természet Halász-vadász Egyesület (OVPS Natura Sălbatică) érintett a változásokban.

– Nem gond a tízéves szerződés, hiszen másképpen nem lehet gazdálkodni: a fociban is látszik, ha minden hónapban elcsapják az edzőket, ez nálunk sincs másképpen – fejtette ki frappánsan.

Tőle tudtuk meg, hogy abban az esetben, ha egy egyesülettől beszereztük már az engedélyünket, ám mégis más megyében, területen szeretnénk halászni rendszeresen, akkor ez megoldható, ha az adott területet adminisztráló egyesületnél az ottani bérlet felét törlesztjük.

A szakember elmondta, eddig sem szabadott, és ezentúl sem tudják a csendőrség nélkül bírságolni az orvhalászokat. Ez hátrányt jelent, hiszen ha a csendőrökkel jó is az együttműködés, az egyenruhásoknak a programja nem mindig rugalmas, sok az utánajárás a közös ellenőrzések során. Erre vonatkozóan egy módosítási javaslatot már benyújtottak a parlamentnek, ennek elfogadását várják az illetékesek.

Șelariu Gyula, a Vad Természet Halász-vadász Egyesület elnöke elmondta, ők biztonsági kamerák felszerelésével szorították vissza az orvhalászatot.

– Amióta felszereltük a kamerákat, amelyek azonnal küldik a felvételt, ha valaki – de akár állat is – a környéken megjelenik, nincs gondunk az orvhalászattal. Ez a módszer a tavaknál jól működik, a folyóvizeknél már nehézkesebb –magyarázta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.