Hirdetés
Hirdetés

Modern iskola épül

Modern iskola épül Kovászna megye

2022-re európai szintű iskola és óvoda lesz Sepsikőröspatakon – mondta el megkeresésünkre Kisgyörgy Sándor. A polgármester hétvégén, Gyulafehérváron írta alá Simion Creţuval, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatójával a Regionális Operatív Programban (POR) meghirdetett nyolcmillió lejes pályázatot.

Hirdetés
Hirdetés

A Gróf Kálnoky Ludmilla Általános Iskola épülete 1891-ben épült, évtizedek óta nem volt felújítva, így minden szempontból időszerű a modernizáció.

– Az iskolából csak az egyébként gyönyörű szép falak maradnak, amúgy tetőtől talpig felújítjuk. Új tetőzetet kap, kicseréljük a nyílászárókat, felújítjuk a padlót, teljesen új bútorzat kerül a termekbe. Új fizika-, kémia-, biológia – és informatika-laboratórium létesül, teljes felszereléssel, részben a 12 osztályos régi ingatlan kiegészítéseként épülő új, tíztermes épületszárnyban. Természetesen ezzel egy időben a mosdó is bekerül az épületbe, ezt amúgy is célként fogalmazta meg a régi-új tanügyminiszter – sorolja a polgármester.

Az elöljáró szerint lehet azon fanyalogni, hogy az iskola tanulóinak többsége jelenleg roma nemzetiségű, de az oktatási egységet mindenképpen modernizálni kell.

– Egy magyar tannyelvű intézményt, ahol magyar tanárok magyar nyelven magyar anyanyelvű gyerekeket tanítanak, semmilyen körülmények között nem lehet feladni. Csak rajtunk áll, hogy az iskolát ismét magyar gyerekekkel népesítsük be, és remélem, ez a jövőben meg is történik – mondja Kisgyörgy Sándor.

A felújítás alatt az iskola nem zár be, a tanulók fele délutáni váltásban az addig elkészülő óvodaépületbe fog járni. Ez utóbbi most épül, egy korábbi, ötszázezer eurós pályázatból és – elvben – elkészül, mire az iskolának nekifognak. A határidők kapcsán amúgy nagyon óvatosan nyilatkozik a polgármester. Inkább azt emlegeti, hogy „mit ír a tervben”, de hogy ez miként és pontosan mikor valósul meg, azt messziről elkerüli.

– Nálunk határidőről beszélni nagyfokú naivság. A szerződést aláírtuk, kiírjuk a közbeszerzést, és reménykedünk, hogy kerül becsületes, szavatartó vállalkozó. A csatornázást például megnyerte egy marosvásárhelyi cég, és egy évig a világon semmit nem csinált, csak hitegetett. Most már megtehetjük, felbontottuk a szerződést, bepereltük a bíróságon, és még az is lehet, hogy valamennyi – egyébként nem nagy összegű – kártérítést megítélnek. De elvitt egy évet az életünkből, a 36 hónapos kivitelezési határidő egyharmadát „elfogyasztotta”, s ha nem fejezzük be időben, akkor mi lehetünk – ezúttal jó nagy összegre – bírságolhatók – magyarázza tartózkodásának okát a polgármester.

Az óvoda esetében akár tartható is lehet a határidő, ennek 2020. január 10-re kell elkészülnie. Az iskola épületéhez szerencsés esetben jövőben kezdenek hozzá, addig kellene elkészülniük a terveknek. A projektben rögzített ütemterv szerint 2022 szeptemberében a nebulóknak már az új, felújított és kibővített épületben kellene kezdeniük az iskolai évet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások