Felhívás!

Mit tegyenek a madárbarátok?

Mit tegyenek a madárbarátok? Kovászna megye

Az augusztusi madárvonulás tükrében átlag napi 8–12 segélyhívást jegyeznek a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület munkatársai: a lakosság számos sérült madár miatt telefonál, lapunk pedig az ilyenkor szükséges intézkedésekről érdeklődött.

Kelemen László, a Rara Avis Madártani Egyesület elnöke elmondta, hogy augusztus elején megkezdődött a madárvándorlás, ilyenkor pedig a szárnyasok számtalan veszélybe kerülnek.

– Az addig erdőkben, mocsaras vidékeken élő, rejtettebb életmódot folytató madarak is bekerülnek a városokba, falvakba, nekirepülnek a villanyvezetékeknek, de az üvegablakoknak is nekicsapódhatnak, nyakukat szeghetik. Az egyesület arra ösztönözi a lakosságot, madárbarátokat, hogy a sérült madarakat hozzák be, juttassák el ismerősök segítségével – karton dobozba rakva – Sepsiszentgyörgyre, itt pedig mi, egyeztetés után bárhol átvesszük a segítségre szoruló szárnyasokat. Együttműködünk a K2 kisállatkórházzal, itt is lehet hagyni a madarakat. Illetve az is jó megoldás, ha a körzeti állatorvoshoz viszik – részletezte Kelemen.

Kiderült, jelenleg naponta átlag 8–12 segélyhívás érkezik az egyesülethez, ám számtalan alkalommal a betelefonáló polgárok csak szóban közlik, hogy itt, meg ott láttak egy sérült madarat. Az egyesületnek sajnos nincs akkora emberállománya és anyagi kerete, hogy minden egyes riasztás nyomán terepre szálljon, a megye területén bárhová eljusson, az időről nem is beszélve, ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt is, hogy számtalan alkalommal, amire kimennek a megadott területre a szakemberek, a madárnak csak hűlt helyét találják.

– Arra kérjük a madárbarátokat, hogy fogják meg, és juttassák el a helyi körzetorvoshoz, vagy elhozhatják hozzánk is, Sepsiszentgyörgyre a segítségre szoruló szárnyasokat. Az egyesületet a 0722.313.371-es telefonszámon lehet elérni – összegzett Kelemen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.