Hirdetés
Hirdetés

Mit jelentenek a különböző hangriasztások?

Mit jelentenek a különböző hangriasztások? Kovászna megye

„Szerdán 10 órakor megszólalnak a szirénák. A gyakorlat az országos polgári védelmi hét része, ez esetben a lakosságnak nincs semmilyen teendője” – hívta fel a figyelmet februári sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Ráduly István az útlevélosztály tavalyi mérlegét is ismertette.

 

A prefektus a szirénapróbák szükségességéről érvelt, majd ismertette is a négyféle szirénahangot, hogy a lakosság legyen tisztában azzal, hogy mit jelentenek. Katasztrófariasztás esetén ötször egymás után megismételt, egyenként 16 másodperces hangjelzést adnak le, közötte 10 másodperc szünettel. Légi előriasztáskor háromszor egymás után megismételt, egyenként 32 másodperces hangjelzés szólal meg, közötte 12 másodperc szünettel. Amikor légi riasztás van, akkor tizenötször egymás után megismételt, egyenként 4 másodperces hangjelzést hallunk, közötte 4 másodperc szünettel; a riasztás feloldását pedig egy egyenletes, 2 perces szirénázás jelzi.

„A próbariasztásnak nem az a szerepe, hogy valakit megijesszen, hanem az, hogy felkészítsen egy esetleges vészhelyzetre. Ezen belül a szirénapróbának hármas haszna van: a lakosság megismeri a vészjelzésnek ezt a módját, gyakorlatot jelent a szirénákat kezelő személyzet számára, és teszteli a szirénák működőképességét” – hangoztatta Ráduly.

Hirdetés
Hirdetés

 A kormánymegbízott arról is beszámolt, hogy az elmúlt hét végén a sepsiszentgyörgyi gépkocsivezetői jogosítvány-kibocsátó hivatal munkatársai nyolc Vaslui megyei rendőr segítségével 231 B kategóriás gépjárművezetői engedélyre pályázót vizsgáztattak le, közülük 135 személy szerzett jogosítványt – az átmenési arány 58 százalék volt. Rico Racoviță rendőrfőbiztos, szolgálatvezető szerint „minden tökéletesen ment, nem volt semmi gond, a várakozási idő 2 hétre csökkent”.

Az útelvélosztály munkájáról

A prefektus összefoglalta az útlevélosztály 2022-ben végzett munkáját. Az Alina-Dana Ioniță rendőrbiztos által vezetett szolgálatnál az eddigi legtöbb, 15 741 kérelmet vettek át, ez 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban (8710), a következőképpen: 14 642 (2021-ben 7758) kérelmet egyszerű elektronikus útlevélre és 1099 (952) kérelmet egyszerű ideiglenes útlevélre. A kérések több mint 40 százalékát (6576) más megyékben lakóhellyel rendelkező személyek tették le.

Sepsiszentgyörgyön a kizárólag Kovászna megyében lakóhellyel rendelkező állampolgárok kérelmeit dolgozzák fel. Összesen 16 221 (egy évvel korábban 7825) kérelmet oldottak meg. Ezekből 13 103 kérést a megyeszékhelyen vettek be, 1010-et az ország más megyéiben adtak le, és 1009 kérést Románia külföldi diplomáciai és konzuli képviseleteinél vettek át. 1099 kérésben ideiglenes útlevélért folyamodtak.

A feldolgozott kérelmek eredményeként összesen 6362 (2021-ben 4802) útlevelet adtak át a kérelmezőknek a kiszolgáló pultnál: 5272 egyszerű elektronikus útlevelet és 1090 ideiglenes egyszerű útlevelet, ezeken kívül 2778 (2552) elektronikus útlevelet futárszolgálattal küldtek el a birtokosoknak. 2022-ben 647 Kovászna megyei személy jelentette be, hogy elveszítette útlevelét, 15 útiokmány pedig megrongálódott (2021-ben összesen 417 útlevél veszett el vagy rongálódott meg).

Dr. Ráduly István prefektus (Fotó: Kovászna Megyei Prefektúra)

„Ki szeretném emelni, hogy jóllehet 80 százalékkal nőtt az elfogadott kérések aránya, az egyszerű elektronikus útlevelet a 15 munkanapos törvényes határidő helyett általában három, de legtöbb öt munkanapon belül át lehet venni a szolgálatnál. Ez persze nem csak a Kovászna megyei ügyosztályt dicséri, hanem az egész rendszert, de az eredmény azért figyelemre méltó, mert ez a második helyet jelenti Európában, csak Spanyolországban lehet ennél rövidebb idő alatt útlevélhez jutni” – mondta Ráduly István.

A prefektus folytatja minden hónap első csütörtökén esedékes, kihelyezett meghallgatás-sorozatát, március 2-án 12 órakor a Kovásznai Polgármesteri Hivatalban várja az érdeklődőket. Iratkozni a 0267-315444-es telefonszámon lehet.

 Fotó: Veress Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 28., 21:50
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Gyerekeeek! Ha nyalják sokáig az amcsik seggét és szlává ukráini duma, lehet kelleni is fog a légi riasztás!!! A nyamvadt arab a földrengésről hebegett a légvédelmi cucc bevetésével kapcsolatosan!😤
  Jobb lenne hagyni a nagyokat, h háborúzzanak, a nép meg tömegesen a békéért tüntessen!!!!

 • User
  Dátum: 2023. március 1., 5:23
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Prefektus úr,nem légvédelmi szirenak hanem,csak vész szirénák!ne keverjünk és ne keltsunk feleslegesen pánikot.ezek a szirénák működtek meg a 90 és évek végéig,Ezek a szirénák jelezték ha valahol tűz,vagy epp baleset történt.Nemet falvakba a mai napig így működik.

 • User
  Dátum: 2023. március 2., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Meghibásodás miatt a szirénapróba elmaradt Sepsiszentgyörgyön. A szomszédban egy éve tart a háború, de nálunk ezt most fedezik fel. ( Most is csak egy országos akció miatt).