Felhívás!

Mire volt jó az 5 százalékos küszöb túllépése?

Mire volt jó az 5 százalékos küszöb túllépése? Kovászna megye

Az európai parlamenti választások keltette hullámok még nem csitultak el a közéletben, izgalmas időket élünk, s ha netalán elgondolkodnánk a dolgok alakulásáról, azon a jövőképen is el lehet rágódni, amit Antal Árpád polgármester vázolt újságírói kérdésre múlt heti sajtótájékoztatóján.

– Most van lehetősége a társadalomnak, a politikumnak egy újratervezésre, újrakezdésre – mondta az elöljáró –, akár új társadalmi szerződéseket is meg lehetne kötni. Nyilván, elsősorban a román-magyar társadalmi szerződésre gondolok, nagy szükség lenne rá. Az is hatalmas lehetőség lenne, ha kialakulna egy kritikus többség, mely az országnak új alkotmányt akarna. Ez ugyan még nem témája a közbeszédnek, de a folyosói beszélgetéseknek annál inkább, nagyon kevés az olyan, aki elégedett a jelenlegi alkotmánnyal. Szükség volna egy teljesen új alkotmányra, amely közelebb áll a valósághoz. A jelenlegi alkotmányra hivatkozó bírósági döntések ugyanis eltávolítanak minket a valóságtól. Ha ez megtörténne, az a magyaroknak és a románoknak is jó lenne.

Antal szerint az elmúlt harminc évben a demokrácia rákfenéje volt a politikai migrációra vonatkozó alkotmányos jog – ezt határozottan betiltaná, hiszen az utóbbi három évtizedben a politikai képviselet választottjainak legalább 10%-a nem annak a pártnak a színeiben fejezte be mandátumát, amelyikben elkezdte, ez pedig a választói akarat és a jogállamiság megcsúfolását jelenti. Gyakorlatilag ezzel egymillió ember akaratának a semmibevételét, a szavazatvásárlás lehetőségét biztosítja a törvény, ezzel együtt pedig obskúrus erők fellépésének is teret nyit.

A feladatok után a helyzetben rejlő veszélyekre is felhívta a figyelmet a polgármester. Ezeknek egyike, hogy az új politikai formációk nem fogják tudni teljesíteni azokat a nagy elvárásokat, amellyel most feléjük fordul a nép, ez pedig csalódottságot szül, ami a következő választásokon a szélsőséges, euroszkeptikus, xenofób pártokat erősítheti. De veszély rejlik abban is, hogy az új politikai szereplők olyan közegben szocializálódtak, hogy nem értik, nem érthetik a kisebbség problémáit, jelentőségét. Ezt a most letűnőben levő politikusok is megtanulták, részben a kilencvenes években fennálló amerikai nyomásra, amely a nemzetek közti kommunikációt sürgette.

– Nekünk úgy kell közelíteni az újakhoz, mint akik nem tudnak semmit rólunk, és meg kell nézzük, milyen eszközeink vannak ahhoz, hogy új társadalmi szerződéseket kössünk.

Az 5%-os küszöb túllépése az EP-választáson azért is volt fontos, hogy a politikum kénytelen legyen számolni a magyarsággal, mint megkerülhetetlen közösséggel – véli az önkormányzati vezető. Ez akkor értékelődik fel, majd lesz az országnak valamilyen nagy politikai célja – ilyen már 2007 óta nincs, az utóbbi években Băsescu hozakodott csak elő a Moldáviával való egyesüléssel.

Mindenekelőtt politikai instabilitás várható – zárta helyzetértékelését Antal Árpád –, mert a baloldal nagyon szeretne egy államfőjelöltet, amelyik bejuthat a második fordulóba, a jobboldal pedig két jelöltet is be szeretne juttatni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 4., 10:57
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Kivel társadalmi szerződést, polgármester úr? Ezekkel? Kérem, slroljon fel három olyan román politikust, akikkel erről érdemben lehetne tárgyalni. Szerintem egy sincs ilyen. Ki kell vonulni a parlamentből, Erdély autonómiáját nyíltan zászlóra tűzni, s ezt követelni a nagyvilág előtt!

  • User
   Dátum: 2019. június 4., 10:09
   ÉRTÉKELÉS: 10

   HAHAHAHAHAHAAAA! Autonóm Erdélyben is a román politikusok vezetnének. Akik egy fokkal sem rosszabbak mint a magyarok. Csak a nyelv különbözik.

 • User
  Dátum: 2019. június 4., 17:34
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Tisztelt Antal Árpád Úr ,mint már irtam egy elöbbi hozzászólásban , ez a választás mitöl volt demokratikus ? Mi magyarok csak szavaztunk ,nem volt esélyünk választani !!!Mitöl gondolják önök ,hogy a jó irányt képviselik az erdélyi magyarság számára?

  • User
   Dátum: 2019. június 4., 17:55
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Így igaz,nincs alternatíva a magyarság számára csak kényszer,a választásokon ! Rengetegen a magyarság ,iatt és nem a mélyen lenézett politikus hordalék miatt ment választani !

 • User
  Dátum: 2019. június 5., 8:48
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Miért ne lett volna demokratikus az EP-választás? Ennél demokratikusabb már nem lehet, amikor munkanélküli, elmebeteg, 4 osztályt végzett, alkoholista, szóval bárki szavazhatott, ha betöltötte a 18. életévét. És sohasem a politikusokra szavazunk, ez egy helytelen megközelítés. A jobb jövő reményében szavazunk, amiben legtöbbször aztán csalarkozunk. De a remény hal meg utoljára, ezért következőkor is elmegyek választani.

 • User
  Dátum: 2019. június 5., 16:21
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tisztelt ,hölgyem uram ,a 4 osztályt végzett,a munkanélküli ,az elmebeteg ,az alkoholista ahogy ön nevezi az előző hozzászólásában, ezeket az embereket ön szerint nem emberek? Milyen magatartás ez ? Ezeknek az embereknek nincs joguk élni az ön megitélése alapjan? Sajnálatos ,szégyen ,hogy ilyen emberek szivják a levegöt !!!!

  • User
   Dátum: 2019. június 5., 22:54
   ÉRTÉKELÉS: -4

   nálunk a kutya is emberszámba megy mert okosabb mint egy részeg vagy elmebeteg!miért is lenne a ,másság vagy a másnaposság ‘ a normális? már a másság lett napjainkban a normális ,a kissebség és abnormalisok diktatúrája? az új demokrácia? Ez a világ veszte lesz,képzeljünk el hogy valakik egy olyan.kenyeret akarnak sütni amelyiknek a héja belül van a bele kinnt.