Hirdetés
Hirdetés

Minimum 2000 medvének nem jut élőhely az országban – de inkább 4000-nek

Minimum 2000 medvének nem jut élőhely az országban – de inkább 4000-nek Kovászna megye

A genetikai minták alapján végzett medveszámlálás is azt bizonyítja, több ezer medvének nem jut élőhely – tudtuk meg a tudományos igényű felmérést végző munkacsoport, illetve a vadállomány professzionális kezelése céljából létrejött egyesület elnökétől, Benedek Barnától, aki erdészként és vadgazdaként a Pro Silva Vadászegyesület alapító-elnöke is A felmérést valószínűleg még jövőre is folytatják a pontosabb adatok érdekében.

A miniszteri rendelet alapján elvégzendő munkáért nem tolongtak a civil egyesületek, így az említett szervezet gyakorlatilag versenytárs nélkül nyerte meg a feladatot a közbeszerzésen. Ennek eredményétől azt várják, hogy valami változzon a szakpolitikában, ugyanis eddig semmi látható eredménye nem volt a védett fajok kutatására szánt óriási támogatásoknak.

 (Fotó: Benedek Barna)

A Buzau megyei vadász és sporthorgász egyesülettel egy konzorciumba társult munkacsoport 300 fővel végzi a terepmunkát mintegy 5 millió hektáron: a buzau-iak a medvés élőhelyek 40 %-át, a háromszékiek a 60 %-át kutatják át, szőr- , szövet és ürülékmintákat keresve, amelyeket egy speciális dobozba gyűjtenek. Ebben olyan vegyület van, amelyik megőrzi a genetikai mintákat: a szőrtüszőben, az elhullott (vagy elpusztított) állatok bőrében vagy az ürülékben levő nyálkahártya-sejteket. A minisztérium 22 ezer mintavételhez szükséges ilyen dobozkát szerzett be, ebből már 10 ezret elhasználtak a medvefelmérést végzők, sőt, mint Benedek Barna tájékoztatott, a labormunkával is jól haladnak, több mint 8000 mintát kielemeztek.

Felelősségteljes és veszélyes munka a genetikai mintagyűjtés (Fotó: Benedek Barna)

Az eddig elvégzett munka kiértékelését egy hete egy brassói értekezleten végezték el. Kiderült, három mintából egy különböző állattól származik, ez azt jelenti, hogy 3000 medvének már bizonyították a létét, és ha a további eredmények is ezt a mintát követik, akkor előreláthatóan 6000 példány léte is bizonyított lesz Ez még korántsem jelenti majd a teljes állományt, még rá lehet számolni kb. 25-30 %-ot – magyarázta a szakértő – mert egyszerűen képtelenség minden medvéből genetikai mintát nyerni, hiszen sokan élnek az ember számára megközelíthetetlen helyeken, illetve a több száz ember sem képes arra, hogy minden ürüléket megtaláljon. Tekintve, hogy a Marian Dracea Erdészeti Kutatóintézet az élőhelyek felmérése után arra jutott, hogy az országban 4000 medvének lenne élőhelye, már most is kijelenthető, hogy 2000 medve a saját természetes élőhelyén kívül kénytelen megélni.

– Bár már így is elég sok ellenségünk van, kimondom, ezeket a medvéket, amelyek bemennek a falvakba, városokba, a házakba, élelmet kunyerálnak az autósoktól, ki kellene lőni, mert ők már a bocsaiknak is ezt a viselkedésmódot örökítik tovább. Csak így lehet ezt a viselkedésbeli anomáliát visszafordítani, megszüntetni. Az áthelyezés nem megoldás. A szimpóziumon az is elhangzott, az áthelyezett medvék 99, 99 %-a visszatér oda, ahonnan elvitték, s ha nem, akkor az új helyen is ahhoz hasonló problémákat okoz, mint amilyenek miatt kiemelték eredeti környezetéből – mondta Benedek Barna.

A helyzetet csak rontja, hogy az erdészeti kutatóintézet szerint a medve számára alkalmas élőhelyek (erdők, mezők, kaszálók) 10 %-a az elmúlt 10 évben elvesztette eltartóképességét. Ennek sok oka van: többek között az állami beruházások, az erdőben történő építkezések miatt is történt ez. Gyakorlatilag tehát, ha tíz éve még 4400 medvének volt élettere az országban, most csak 4000-nek van. A megkérdezett szerint itt kellene beavatkozni a környezetvédőknek, az illetékes hivataloknak, ezt az antropogén hatást kellene minimalizálni.

Hirdetés
Hirdetés

A genetikai minták alapján történő medveszámlálást év végig be kellene fejezni, de a minisztérium a kutatóintézet kérésére meghosszabbítotani szándékozik a szerződés hatályát, hogy pontosabb adatokra alapozhassanak. A mintagyűjtés nyomán egyébként számos más értékes tudományos adatot is nyerhetnek a medvék korcsoport vagy nem szerinti összetételére, területhasználatára, mozgáskörzetére vonatkozóan. A fő haszna viszont az lesz (lenne), hogy a bizonyított minimális medvelétszám alapján már alkalmazni lehet a különböző állománykezelési módszereket, többek között a kilövést is, amelynek nyomán értékesíthetők lennének a trófeák. A jelenlegi gyakorlattal évi 1-2 millió euró bevételtől fosztja meg magát az állam, a vadászegyesületektől pedig megvonták a fenntartásukra szolgáló bevétel lehetőségét, miközben felelősségük csak nőtt.

Egy nagyon érdekes jelenség bekövetkezte is körvonalazódik a megfigyelések nyomán: az emberi környezetre szocializált medvék populációja lassan elkülönül a metapopuláción belül, ami genetikai sodródáshoz vezethet és ezeknek az egyedeknek az életminősége emiatt is romlik. A jelenség közismert megfogalmazását használva, belterjességről beszélünk, mert a szaporodási közösség a viselkedés és az élőhely elkülönülés miatt megszűnik.

 

Címlapfotó: Barabás Imola/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. szeptember 19., 17:02
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Vajon hány embernek van hely a földön vagy itt szűkebben mérve? Miért van az hogy mindig a vadász társaságok mérik fel az állományt? Mert szerintem összeférhetetlen, hisz ez a céljuk minél nagyobb létszámot kihozni hogy ölni tudjanak. Ugye tancoskanak nem jött össze amit az utolsó pillanatban aláírt tehát bármit meg kell tegyenek hogy vadhoz jussanak.