Felhívás!

Minden banit számon tart a hivatal

Havonta százas nagyságrendben veszítik el a szociális juttatásra jogosultságokat olyan személyek, akik elhallgatnak valamilyen jövedelmet a hatóság elől – többek között erről is szó esett Kelemen Tibornak, a Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatójának tegnapi sajtótájékoztatóján.

Bár ezzel a gonddal első körben a Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) szembesül (ők folyósítják a szociális segélyt), az érintettek, akiktől visszakövetelik a jogosulatlanul kapott összegeket, a munkaügyi hivatalnál, az adóhatóságnál is reklamálnak, majd sokan közülük külföldre mennek pénzt szerezni, dolgozni, ezért például a munkanélküliség is csökken egyes településeken, ahol sok a hátrányos helyzetű.

– Igaz, hogy az adózást illetően nagyon gyakran változnak a törvények, előírások, de a segélyezettek részéről is tapasztalható felületesség és tudatlanság, sőt szándékos törvénysértés is – mondta Kelemen Tibor, aki megemlítette, nagyon sokan például azért kénytelenek visszafizetni a segélyt, mert játékgépeken nyernek bizonyos összegeket, de nem sietnek három napon belül jelenteni azt a hatóságnak. Ám a nyeremények kiadásakor felveszik az illetők adatait, az adózandó jövedelemként szereplő összeg megjelenik az adóhivatal nyilvántartásában is.

Támpa Ödön, a Kovászna Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség igazgatója elmondta, időközönként összevetik a hivatalok (AJPIS és ANAF) adatbázisait, így a kifizetések szinte feléről derül ki utólag, hogy jogtalan volt. Nemcsak a szerencsejáték, hanem eladott ingatlan utáni jövedelem vagy egy-két hetes munkaviszonyból befolyó fizetés miatt is sokszor kényszerülnek visszakövetelni a segélyt. Az illetők azonosítása után tovább eljárni, az adósságot behajtani az adóhivatal illetékes.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.