Felhívás!

Mikóújfalusi gondok

Mikóújfalusi gondok Kovászna megye

Először szerdán értesítették Mikóújfalu polgármesterét, hogy egy medve betört a falu bejáratánál lévő Karvaly fogadóba, ott randalírozott. A következő napokban további helyekre, ingatlanokba is behatolt a mackó.

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere elmondta, a szerdai „betörés” során a medve feltörte a kazánház ajtaját, így jutott élelmiszer-maradékokhoz. Az említett fogadó több éve működik, de ilyenre még nem akadt példa.
– Péntekről szombatra virradóra – a Hatodban – egy lakóházba hatolt be a medve, szétverte a konyhát, zsírt evett – tájékoztatott az elöljáró. – Ez egy lakott rész, a szomszédban gyerekek vannak, jogos az emberek háborgása. Szombaton felvétel készült, ahogyan fényes nappal ólálkodott a házak körül, aztán vasárnapról hétfőre virradóra a helyi Rozin Bistro konyhájába tört be, és vert szét mindent. Már csütörtökön jeleztem az illetékes hatóságoknak az incidenseket, de sajnos, eddig még nem született hatékony megoldás.

Demeter szerint az emberek félnek, és nem ok nélkül, hiszen a jelek szerint ez egy tapasztalt, nagyméretű medve, amelyik „jártas az ilyen portyázásokban”. Benedek Barna, az ügyben érintett Pro Silva vadászegyesület elnöke megerősítette, valóban egyre merészebbek a medvék a környéken: a közeli kőbányánál még a zakatoló erőgépek közelébe is merészkednek.

– A medvegondok mindennaposak, és ez nem lesz jobb. A feszültség orvoslása a medvepopuláció csökkentése lenne, de ezt a témát mindenki kerülgeti, mint a forró kását. Bürokratikus az eljárás, jelenleg várjuk a bukaresti engedélyeket, a miniszteri rendeletet a kilövésre vagy a befogásra. Addig meg van kötve a kezünk – fogalmazott lapunknak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.