Felhívás!

Mikor bírságolnak?

Mikor bírságolnak? Kovászna megye

A biciklik megszállottjait kevésbé érdekli, hogy milyen időjárás van, ha két keréken szeretnének eljutni valahová, akkor ezt megteszik. Arra voltunk kíváncsiak, hogy télidőben milyen óvintézkedésekre biztatja a bringásokat, milyen tanácsokat fogalmaz meg a rendőrség, illetve mit ír elő a törvény.

Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője még az óvintézkedések említése előtt hangsúlyozta, hogy a romániai törvények szerint télen, a csúszós, jeges, havas közutakon tilos a biciklizés.
– Nem értem a tiltást. Tulajdonképpen télen ugyanarra kell figyelni, mintha gyalogosan közlekednél: rétegesen kell öltözködni, megfelelő meleg ruhákat magadra ölteni. Ha nagyon aprólékosak vagyunk, akkor még „téli” kerékpárgumikat is beszerezhetünk, de a bringás ilyenkor amúgy is óvatosabban közlekedik. Én a tiltás ellenére is szoktam bringával közlekedni: igaz, a gyalogosok sokszor furcsán néznek, pedig külföldön – már Magyarországon is – a téli biciklizés bevett szokás – háborgott Sz. I., egy megyeszékhelyi bringamániás.

A rendőrségi szóvivő kifejtette, hogy a törvény konkrétan a jeges, csúszós, havas utakon való közlekedést tiltja (ez a kihágás 870-1160 lejjel bírságolható), ám a rendőrség azt javasolja a bicikliseknek, hogy a hőmérséklet zuhanásával inkább mellőzzék a kétkerekűek használatát a forgalomban.

– A mínusz fokok idején hiába van lepucolva az úttest, hamar csúszóssá válhat, ez pedig növeli a balesetveszélyt. Aki mégis bringázni akar a letakarított utakon, az szerelje fel bringáját lámpákkal, és hordjon rikító színű ruhát, fényvisszaverő mellényt nappal is, hiszen ködben, csökkent látásviszonyok mellett nehezen észrevehető a biciklis, és télidőben hamar sötétedik – összegzett Tolvaj-Marin Nicoleta. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. október 24., 9:39
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Na ez aztan a valasz a rendorseg reszerol.TIPIKUS ROMAN VALASZ! Elobb elmondja Nicoleta,hogy a buntetes a teli biciklizesert 870-1160 lej,aztan hozzafuzi, hogy ha megis akartok bringazni telen,akkor hordjatok rikito szinu ruhakat,fenyvisszavero mellenyt es szereljetek a bringara lampat.BIZTOSAN IGY A BUNTETES KEVESEBB LESSZ!!!Csak azt nem ertjuk, hogy egy Europai Unios orszagban miert nincsenek bicikli utak 27 ev “demokracia” utan.