Felhívás!

Mikó Imre szerelmi levelezése

Mikó Imre szerelmi levelezése Kovászna megye

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! címmel jelent meg Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848–1849-ből. A kötetet szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében mutatták be.

Háromszék egyik legjelesebb szülöttét, gróf Mikó Imrét sokan ismerik társadalmi felelősségvállalásáról, kultúra- és gazdaságépítő tevékenységének máig eleven bizonyítékait nem lehet mellőzni. Mint embert, családfőt, férjet azonban nem igazán lehet megismerni a fennmaradt és nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Ezt a hiányosságot pótolja most a Mikó Imre-Rhédey Mária házaspár egy éves levelezésének kötetben való megjelentetése.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szervezésében létrejött könyvbemutatón a kötetet szerkesztő Somogyi Gréta irodalomtörténészt József Álmos helytörténész faggatta. A rendezvényen Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Tamás Sándor, a kötet megjelenését támogató Kovászna Megyei Tanács elnöke Mikó életútjának vázolása, tisztségeinek, nagy horderejű kezdeményezéseinek sorolása után arra a következtetésre jutott, az államférfi („nem politikus!”) életét mindvégig a világos vízió, a célkövetés és az eredmények jellemezték.

József Álmos kérdésére felelve Somogyi Gréta elmondta, 2018-ban találkozott a házaspár leveleivel, melyek már akkor kis könyvecskébe kötve a Széchenyi-könyvtár tulajdonában voltak, de nem tudni, ki mentette meg őket a családi irattárból. 1948-ban nagyon sok műtárggyal együtt a családi iratokat is államosították, elvették az örökösöktől, ezt a kis leveleskönyvet egy rendőr „ajándékba” adta az adományozónak, aki 50 évig őrizte, mielőtt a könyvtárnak átadta volna.

Mikó Imre nagyszebeni főkincstárnoki megbízatása ideje alatt írta a levelek többségét szeretett feleségéhez, ő pedig minden alkalmat megragadott, hogy válaszoljon neki. Az 1848 januárja és 1849 januárja között íródott 155 levélből 126 volt az eredeti kis leveleskönyvbe kötve, de az Erdélyi Múzeum Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ anyagi támogatásával megjelent kötet tartalmazza Rhédey Mária búcsúlevelét, valamint férjéhez írt fohászát is, ugyanis negyedik gyermekük megszületése után a grófnő meghalt.

A könyvbemutató második felében a Székely Mikó Kollégium diákjai gróf Mikó Imre Intelmeiből összeállított válogatást mutattak be. Ezt megelőzően Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatója a család és hivatás egyensúlyáról szólt.

A kötet zabolai, szeptember 3-i bemutatóját követően Szebeni Zsuzsa átadta a Mikes családnak annak a gróf Mikó Imre megszületéséről megemlékező, fekete nemesgránitból készült táblának a másolatát, melyet a Székely Mikó Kollégium állíttatott 1905-ben, de a kommunisták elpusztítottak. A Külföldi Magyar Emlékhelyek Alap támogatásával készült táblát a későbbiekben, a járványhelyzet enyhülésekor szentelik majd fel. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.