Felhívás!

Miért drágák a háromszéki ingatlanok?

Miért drágák a háromszéki ingatlanok? Kovászna megye

Nagyon elszálltak az ingatlanárak és a bérleti díjak 2019-ben országos szinten, így Kovászna megyében is. A szakértők szerint ez nem kiemelkedő jelenség, világszinten ez történik, és addig tart, míg hiteleznek a bankok, ugyanis legtöbben hitelből vásárolnak lakást. A másik ok, amiért felment Romániában a lakások ára az, hogy a belügyi alkalmazottak számára már nemcsak az albérletet fizeti az állam, hanem lakásvásárlás esetén a banki részletet is.

Országos szinten felment az ingatlanok ára, az apartmanoktól kezdve a magánházakig akár a néhány évvel ezelőtti összeg kétszeresét is elkérik egy lakásért. A lakáskeresők szerint ezek az árak kiemelkedően magasak a korábbi évekhez képest, sőt a nagyvárosok kínálatához képest is.

Nehéz garzont, kétszobás lakást találni

Szabó Lehel, a Székelyföld több nagyvárosában is működő Well ingatlanügynökség munkatársa elmondta: leginkább a garzonlakásokat és a kétszobás lakásokat keresik, de ezekre a legkisebb a kínálat, éppen ezért nehéz kielégíteni a vásárlói igényeket.

– A gond az, hogy nem épülnek új lakások, a bankok viszont számos hiteltípust kínálnak lakásvásárlásra, amivel él is a lakosság, hiszen szeretne lakáshoz jutni. A hitelek ma könnyen elérhetőek, ez lendítette fel az ingatlanpiacot is, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás – mondta az ingatlanügynök.

Sepsiszentgyörgyön a kétszobás lakások ára a legmagasabb, akár 60 ezer eurót is elkérnek egy ingatlanért, ha központi zónában található. Ugyanebben az árban az Állomás negyedben háromszobás lakás is vásárolható. Továbbra is a Csíki és az Állomás negyed a legkevésbé keresett, míg az Új negyed és a központi piac körüli lakásokért egyre többen érdeklődnek. Ez az árkülönbségben is látszik: míg a Csíki negyedben a kétszobás lakások ára 25 ezer euró körül mozog, ugyanennyi pénzért az Új negyedben mindössze garzont lehet vásárolni.

Nem ajánlott a hitel!

A jelentősen megnövekedett ingatlanárak miatt többen felhörrentek, az internetes fórumokon hozzászólók úgy vélik, 50–60 ezer euróból már építkezni lehet, nem érdemes ennyi pénzért tömbházlakást venni. Ezzel egyébként az ingatlanügynök is egyetért. Mint mondta, inkább az építkezést javasolja a fiataloknak, mint a hitelből vásárolt panellakást. Ugyanakkor azt is hozzátette, szerinte kifizetődőbb albérletben lakni egy 50 ezer euró értékű lakásban havi 200 euróért, mint inkább részletre vásárolni meg a lakást havi kétszer annyiért. Ehhez hozzá kell tenni, hogy az albérletárak is elszálltak, a garzonokért havi 150–200 eurót, a kétszobás lakásokért pedig akár 250–300 eurót is elkérnek.

Szabó Lehel azt is elmagyarázta, mi a legfőbb oka a drágulásnak. Elsősorban a hitelkészlet, amit a lakosság rendelkezésére bocsátanak: ma viszonylag egyszerű lakáshitelt kapni, többféle típusú hitelből választhatnak az emberek. Amíg a bankok pénzt adnak, addig vásárlók is lesznek, és mivel nem látják át előre az elköteleződést a pénzintézet felé, akár magas áron is megvesznek egy lakást abban a tudatban, hogy az már az övék, holott az egyelőre – jó sok évig – a banké – magyarázta a szakértő.

A másik ok, ami miatt ilyen magas szinten vannak az ingatlanárak, nem más, mint hogy egy új keletű törvény értelmében a belügyminisztériumi alkalmazottaknak (katonák, rendőrök) már nemcsak a lakbért fizeti az állam, hanem akár a vásárolt lakás törlesztőrészletét is. Mivel sok ilyen alkalmazott van megyénkben, és esetükben nem számít a vételár, magasak maradnak a lakásárak – magyarázta Szabó Lehel. Szerinte ahhoz, hogy csökkenjenek a lakásárak, és kiegyenlítődjön a piac, szükség lenne új építésű magánházakra és tömbházakra is.

 

Lecsengett a divatos falusi élet

Hasonlóan vélekedik Balla Zsuzsanna ingatlanmenedzser is, aki nap mint nap szembesül a vevők részéről azzal a szemrehányással, hogy milyen irreálisak a lakásárak. Mint mondta, az ideális lakás egyébként vásárlói szempontból nem földszinten és nem is a legfelső emeleten található, vásárláskor a legtöbben felmérik, összeírják az igényeiket, és akár 4–5 lakást is megnéznek, mielőtt döntenének, mivel hosszabb időtávra vásárolnak ingatlant. Ugyanakkor a lakhatási tendenciák is megváltoztak: míg tíz évvel ezelőtt sokan költöztek ki a Sepsiszentgyörgyhöz közeli falvakba vagy a város peremére, most visszaköltöznének a városba, mivel rájöttek, hogy mégiscsak könnyebb az élet, mint falun.

A másik tendencia, hogy egyre többen keresnek új építésű panellakást Brassóban, hiszen ugyanazon az áron jutnak hozzá új, tágas, dizájnos lakhelyhez, mint amennyiért Sepsiszentgyörgyön vásárolnak 40–50 éves tömbházlakást. A gond az, hogy, aki beköltözik Brassóba, az valószínűleg egy idő után már dolgozni is ott fog – tette hozzá az ingatlanszakértő.

Kőolajmező vagy aranybánya Kézdivásárhelyen?

Kézdivásárhelyen is hasonlóan meredekek az ingatlanárak, oly mértékben, hogy gyakorlatilag a sokkal jobb vásárlóerővel rendelkező Brassóban egy új lakásért is ugyanannyit vagy alig többet kérnek, mint a céhes városban egy 1989 előtt épített, nem ritkán ún. vagontípusú lakásért. Információk után puhatolózva sikerült leszűrni, hogy sokan a külföldön megkeresett pénzüket fektetik betonba és téglába, úgy vélik, az biztosabb, mintsem a párna alatt vagy bankban tartani a pénzüket.

De nézzünk néhány lakásárat a céhes városból, mindjárt annak központjából. Az egyik udvartérben háromszobás, 94 négyzetméteres lakást kínálnak 164.500 lejért. A háromszobás ingatlan egy társasházban található, ugyanis parkolási lehetőségre csak a közös udvaron van lehetőség. Az egyik hirdetőportálra feltöltött képek alapján úgy tűnik, az ingatlan felújításra is szorul, de a hirdető megemlíti, hogy a lakás a padlástér felé kiterjeszthető.

btr

Szintén a főtéren egyemeletes házért, amelyben szintenként négy szoba található (138 négyzetméter/szint) 219 ezer eurót kérnek. A hirdetés szerint a téglából épült, régi polgári stílusú épület földszintjén üzlethelyiségek vannak kialakítva, az épület emeletének felosztása: 4 szoba, konyha, fürdőszoba, erkély, illetve padlás.

 

A céhes városban a telkek sem olcsók

A Gyár negyedben, a Szabadság utcában egy kétszobás, negyedik emeleti tömbházlakást kínálnak 27 ezer euróért. A Hóvirág utcában szintén egy negyedik emeleti ingatlanért 25 ezer eurót kérnek: ez már be van bútorozva, fel van újítva. Mindkét lakás egyébként vagon típusú, tehát a beosztásuk nem a legjobb. A Szabadság utcában az egyik, 54 négyzetméteres lakásért nem kevesebb, mint 33.500 eurót kér a tulajdonosa. Egy külön bejáratú, harmadik emeleti, felújított (konyha- és előszobabútorral) kétszobás lakásért 41.100 eurót szeretnének kapni, de ebben a kategóriában találtunk olyan ingatlant is, amely hasonló paraméterekkel 49.900 euróra van taksálva. Egy mindössze 27 négyzetméteres garzonlakásért 21.900 eurót kérnek el, de 30 négyzetméteres kétszobás lakást is találtunk 27.990 euróra felcímkézve.

A magánházak esetében még mélyebben a pénztárcába kell nyúlni. A Turóczi Mózes utcában egy nyolcáras telken fekvő családi házért 500 ezer lejt, azaz valamivel több, mint 100 ezer eurót kérnek. Ebben 5 szoba található, az udvaron van kút is, és ez az ingatlan még olcsónak is mondható, hiszen egy nagyobb telken levő házért 200–300 ezer eurót, de akár többet is elkérnek. A Fortyogói úton van olyan kültelek, amelynek négyzetméteréért 20 eurót kérnek el, a beltelkek ára pedig 25–30 euró között mozog, míg a főtér közelében 100 euróért kínáltak egy négyzetméter területet, nyilván kisebb parcelláról volt szó.

Bús Ildikó, Bartos Lóránt

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 10., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nemsokára kipukkan a lufi ,nem lesz olcsó banki hitel,a mostaniak emelkedni fognak…stb.Milyen feledékenyek egyesek!Alig telt el 10 év ,mégsem tanultak belőle.Mondjuk ,akik Nyugaton dolgoznak,azok biztnságosabb helyzetben vannak.Na.még aztán van egy jókora adag.kapzsiság is az eladók részéről…a világba kérnek,aztan a fizetésképtelenség őket is fogja érinteni,az árak u.olyan gyorsan lemennek ahogy felmentek!A piac stagnál ők meg harapdálhatják a hasukat ,hogy 500-1000 € miatt nem adták el időben a 65000 € -ért kinált blokklakásukat.Ha már.tényleg Brassóban is lehet annyiért venni…egy fiatal pár csak nem fogja.elásni magát egy egyre lepusztuló kisvárosban,ahol az egyik legnagyobb probléma az éltető víz minősége!A lokálpatriotizmust mellőzzük!Akiknek lokálpatriótáknak ķéne lenni azok saját érdekeiket nézik csak és úgy is cselekszenek.

  • User
   Dátum: 2019. december 10., 16:16
   ÉRTÉKELÉS: 3

   A cikket figyelmesen kell elolvasni!Az is áll benne/egy alcímben/, hogy “Nem ajánlott a hitel!”.Vajon miért is?Akik nem tanúltak a 2008-as dolgokból ,akkor hajrá!

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 13:55
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hozzafuznek egy javitast.
  A belugyminiszteriumban dolgozok lakasreszletet nem fizeti az allam, erre van egy torveny is amelyik kijelenti, hogy aki alberletben lakott es lakast vasarol ugyanabban a varosban, ahol van a munkahelye az reszesulhet az alberletre szant osszegben. Vagyis egyszerubben, ha eddig alberletben lakott es fizetett 200 eurot akkor ha vesz egy lakast, melyre a reszlet 500 euro, akkor kaphat 200 eurot.
  Persze ez is egy oriasi elony es igy “osztonzi” az allam bacsi a “letelepedest”.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Aki lakast vasarol 40 50 60 ezer euroert szekelyfoldon annak nem a labaval van a baj orszagszinten az utolsok vagy az elsok hatulrol kinek hogy tetszik.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 14:17
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Arra is kitérhetünk, hogy a nagy mezőgazdasági cégek tulajdonosai minden mozgathatót összevásárolnak… na AZOKAT nem érdekli a vételár..

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 15:49
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A német márkás időkben 5000 DM ért I.oszt. garzont lehetett venni !Igaz akkor az 1DM többet ért mint most 1€…kb 1,5 €. vagy még többet.Az sem volt egy reális.ár ,de nem volt fizetőképesség…akkor még a bankok a száguldó inflációt sem tudták kezelni.Tudok valakit akinek 375 lejes havi adóssága volt még 6 évre a vége felé egy doboz cigaretta árát fizette.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 17:48
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szerintem meg sok ember úgy gondolja hogy a fiatalok úgyis külföldön dolgoznak, az az 1000-2000 akar 5000 euró+ nem változtat sokat számukra… tény hogy egyre többen mennek el külföldre de aki hazamegy 1-3 év után,biztos hogy inkább ujjat épít minthogy túlarazott lakást vásároljon…

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 20:12
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hol olcsó a banki hitel?!😁
  Kérnek fiktív 6-7% ot, de a futamidő végére kétszer annyit kell visszafizetni!
  Felveszek 200.000 lejt, 25 év múlva minimum 400.000- 500.000 lejt kell visszafizetni!!!!
  Az ingatlan mindig is jó befektetés volt és lesz, csak ne ingatlanügynökökkel bizniszeljünk! Ha drága a város ott a falu, igaz az városiaknak az nem leányálom!

  • User
   Dátum: 2019. december 11., 14:03
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Hát ott lenne a falu,de akkor le kéne mondani a városi kényelemről és mert több lenne.a ház körüli teendő,s a gyereket/gyerekekeket nem lehetne egyik v.másik nagyszülőhöz elvinni vagy iskolába elvinni v.hazahozni stb.És valljuk be őszintén ….a városi kamaszok,fiatalok lenézik a falusiakat.Amikor fiatal voltam ,gyakran hallottam ,hogy a10-12 éves srác mondta.a másiknak’félre falusi, mert jön a városi”.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 23:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hát van egy olyan is a fiatalabbaknál,hogy inkább maradnak magyar vidéken…falvakban,és kisvárosokban mint Kézdivásárhely ,Barót , Kovászna.Na.ezt használják ki az eladók….nagy a kereslet ,aztán kérnek amennyit nem szégyellnek.

 • User
  Dátum: 2019. december 11., 14:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nézegettem az oelikszen/mert ugye igy kell írnom mert hivatkozom rájuk/ egy hasonló lakást Segesváron kb 10 000 € val olcsóbban kinálják mint Ssztgy .ön/temészetesen nem a Csíki n.a mérvadó!A csíkszeredai és a székelyudvarhelyi árakról ne is beszéljünk. Az lesz ennek a következménye,hogy pénzesek a túloldalról segítséggel mindent fel fognak vásárolni.Már az erdelyi széleken ez történik…aSzeben környeki falvak parasztházait a délebbre fekvő megyék lakosai vásárolják fel ,főleg a bukarestiek.

 • User
  Dátum: 2019. december 11., 21:43
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Az a hejzet hogy bank nelkul a mai fiatal nem tud anyi penzt elo teremteni hogy epitsen es ha meg is kap telket h epitsen akkor anyiba kerul a papir munka mintegy fel haz tehat akkor mirol is beszelunk nincs esely haladni semi fele keppen.

 • User
  Dátum: 2019. december 12., 19:50
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Most kérdem én mit kezdjen egy olyan faluban például mint Nagyborosnyó? És sok más hasonló falu lett sajnos.Ha nincs autója, akkor küldheti busszal iskolába városra a gyerekét, hányodik a buszmegállókban, fagyoskodik, ha esetleg valami ünnep lenne akkor nincs busz, hétvégén nincs busz, kulturális műsornak vége mert nincs busz mivel hazamenjen este,odajut hogy számlát sem tud fizetni mert nincs hol, fát alig tud venni mert tíz méteren alul ritkán állnak szóba, stb, lehetne folytatni.Ezt a megyét leírták, ha önigazgatás lenne szó szerint étlen pusztulnánk mert minden valamire való cég átvonulna Brassó megyébe és itt még ennyi sem maradna.Normális hogy nem falura fog költözni hanem inkább Brassót választja ahol lehetőségek vannak.Az itteni falvakra már nincs értelme kiköltözni.

  • User
   Dátum: 2019. december 12., 23:05
   ÉRTÉKELÉS: 1

   én is kb ezeket írtam de egyből leminuszoztak mert meg mertem írni ,hogy elkényelmesedtek mert a falusi élet kemenyebb ,de sokan lenézik.