Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz a szülei által fogvatartott lány további sorsa?

Mi lesz a szülei által fogvatartott lány további sorsa? Kovászna megye

Még vizsgálódnak a hatóságok a 28 éves, szülei által 10 éven át fogvatartott szellemi fogyatékos baróti lány ügyében. A lányt jelenleg a pszichiátriai osztályon gondozzák és a gyermekvédelem a kiutalását követő hogyan továbbra keresi a megoldásokat, nyilatkozta a sajtónak Szász Katalin, a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság aligazgatója.

A lábától fogva a szekrényhez láncolta 28 éves szellemi fogyatékos lányát egy baróti házaspár – derült ki április 6-án. A fogvatartással gyanúsított szülőket először őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezeték – számoltunk be korábban.

A lány kiutalását követően két lehetséges megoldás jöhet szóba a szakember szerint: vagy egy távolabbi rokon veszi gondozásba, vagy pedig egy ellátó- és gondozóközpontban helyezik majd el az önmagáról gondoskodni képtelen lányt.

„Még folyamatban van a belső kivizsgálás. A lányt jelenleg a pszichiátrián kezelik, és minket az érdekel, a továbbiakban ki gondoskodik majd róla? Ezt kell tisztáznunk, hogy találunk-e olyan hozztartozót, aki gondját viselné. Még az is kérdéses, a szülőkkel mi történik, szabadon engedik-e őket, ezzel kapcsolatban nem tudunk egyelőre semmit. Ha nem sikerül találni egy rokont, aki gondozná, egy központot kell keresnünk a számára, ahol a gondját viselnék, hiszen napi szinten gondoskodásra, ellátásra van szüksége. Az a bökkenő, hogy kevés ilyen intézmény működik az országban, nem lesz könnyű feladat elhelyezni a lányt” – fejtette ki Szász Katalin.

Hozzátette, a tíz év alatt, amíg szülei fogságában élt a lány, az általa képviselt intézmény nem végzett ellenőrzést az ügyben.

„Ha egyszer valakit súlyosan sérültnek nyilvánítanak, és ezt az állapotot állandónak minősítik, onnantól nem vizsgálják felül az illető egészségügyi vagy szociális állapotát, kivéve, ha valaki panaszt emel az ügyben, vagy amennyiben a sérült személy állapota súlyosbodik és egy családtag az újraminősítés céljából értesít bennünket. A helyi hatóság, ebben az esetben a polgármesteri hivatal illetékes az ilyen esetek megfigyelésében, lekövetésében, annál is inkább, mivel ilyenkor egy családtag – a szóban forgó esetben a lány édesapja – van kinevezve a sérült személy gondozójaként.”

Fotó: health.harvard.edu

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 15., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Dúrva! Hány, meg hány ember lehet ilyen helyzetben?! A néptanácsoknál is működik ilyen iroda! Valaki ezért kapja a fizetést, nemde?! Ismerőseim kb 20 éves Down kóros gyereküket többször kellett már „komiszió” elé vigyék!!! Abszurdum az ilyen!!! Az orvos, pszichológus legalább 2 havonta meg kellene vizsgálják a beteget, de a gondozójukat is! Nagyon nagy teher 1 ilyen beteget gondozni!!! Ez az ország csak itélkezni tud, de megoldásokat nem sokat nyújtanak!!!! Pl a Down kór is kiküszöbölhető a terhesség X szakaszában, de sokaknak nincs erre pénzük, életükben nem látta 1 nőgyógyász, de szaporodnak!!! Sokukkal így a világ nem szebb csak sűrűbb!!!!!

 • User
  Dátum: 2023. április 16., 20:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A Down kór kiküszöbölhető Te kisokos!!! A doki itt nem kézrátéttel😂 dolgozik, hanem elküldi a labornak a biológiai mintát, ott ha a fehérköppenyes szaki a 21.kromoszómánál rendellenességet lát(triszómia), akkor visszajeleznek a betegnek!!! Ő az aki a végső döntést meghozza, ha érted mire célzok…..
  8. osztályban? tanítják, de 9től tutti!!!! Szívesen😉

  • User
   Dátum: 2023. április 18., 8:02
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ez a szűrővizsgálat 28 évvel ezelőtt, Baróton mindenki számára elérhető volt ? Szűrték a kedves mamáját, mikor ön még magzat volt, vagy csak úgy „szaporodtak” ?

 • User
  Dátum: 2023. április 17., 7:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Miert BAROTI kedves Daczo Hodor Barna? Az a csalad Bodosi ott elnek,oda szol a lakcimuk ! Amiert Barothoz tartozo falu tancsilag,nem azt jelenti hogy Baroti is! Ideje lenne a valosag irni ,ami erdovideken tortenik az mind Baroton tortenik !?

 • User
  Dátum: 2023. április 17., 11:29
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ahelyett,hogy a Bodos-Barot szoveget osztanatok,jobb volna azon hummogni,hogy mi is lesz a lany sorsa.En ertem,hogy a szekrenyhez volt kotve,de vajon hany eve tortenik ez a banasmod? Azon kivul,hogy felvertek a port,semmi mas serulese nem volt,etetve,ruhazva,ellatva volt ..S most mi lesz vele? Kidobjak a korhazbol(erheto,hisz semmi olyan baja nincs,ami orvosolhato),s a megszokott emberek-szulei helyett,idegenek/ intezmenyek gondozasaba kerul.Torvenyileg szuper.Emberileg vajon neki ez jo?A kerekvagasbol kizokkentett,gyenege elme,erre jol reagal?Vagy a lenyeg a torveny,az ember mehet a francba?