Felhívás!

Mi lesz a fenyőfák sorsa?

Már az év első napjaiban elkezdték kidobni a fenyőfákat Sepsiszentgyörgyön, ugyanakkor vannak kertészetek, ahol nem sikerült eladni az összes fát. Utánajártunk, mi történik ezekkel.

Sokan kezdték már lebontani a karácsonyfát az újév első napjaiban, a Tega Rt. munkatársai a lerakók mellől naponta elhordják ezeket – tájékoztattak. A fákat feldarabolják, és fűtésre használják. A kukák mellé kihelyezett fenyőket azonban a rászorulók is gyűjtik, több helyről szedték már össze, szintén tüzelésre. A fenyőfákat főleg a tömbházlakók dobják ki, a magánházak lakói eltüzelik azokat.

A karácsonyfák sorsa ismert, viszont sok eladónak maradt meg fenyőfája a karácsonyi vásárokat követően. Mi történik azokkal a fenyőfákkal, amelyeket nem sikerült értékesíteni? Erről érdeklődtünk az eladóknál. Kiss András, az egyik kertészet munkatársa elmondta, a megmaradt fenyőfák nagy része lucfenyő, az ezüst és nordmann fenyőket könnyebben lehet értékesíteni. Karácsony után az utóbbiak ágait különböző virágdíszek, ajtódíszek vagy halotti koszorúk készítésére használják, mivel ezek ellenállnak a hidegnek, és sokáig zöldellnek. A lucfenyővel nehezebb, az nem él sokáig, ezeket tüzelésre vagy vidékre adják el az állatok alá alomnak – magyarázta Kiss András. Hozzátette: az a jó a fenyőárusításban, hogy hulladék egyáltalán nem marad utána, ha nem adják el, akkor is felhasználható. Az árus szerint egyébként az a legjobb, ha cserepes fenyőt vásárolunk, amelyet télen száraz, hűvös helyen kell tárolni – lépcsőház, pince –, tavasz-szal pedig ki lehet ültetni a természetbe. A helyesen tárolt, öntözött fák nagy része megél a kiültetés után.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.