Hirdetés
Hirdetés

Mi fán terem az okostányér?

Mi fán terem az okostányér? Kovászna megye

Vasárnap Kézdivásárhelyen a Tavaszi Zöld Napok keretében Kozma Orsolya dietetikus tartott előadást Fenntartható táplálkozás címmel, mely során az érdeklődők egyebek mellett az okostányér fogalmát is megismerhették.

Hirdetés
Hirdetés

Kozma Orsolya előadásában egyebek mellett arra is kitért, hogyan tehetünk a fenntartható táplálkozással egészségünk és környezetünk védelméért egyaránt.

A szakember a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által összeállított legújabb táplálkozási ajánlásról is szólt, amely az okostányér elnevezést kapta, mint kiderült, nem véletlenül. „2016-ban állították össze az ajánlást, amelyet 2021-ben a fenntarthatóság jegyében újítottak meg. Az elnevezését onnan kapta, hogy egy tányérmodellel próbálja szemléltetni, hogyan kellene kinézni egy egészséges táplálkozásnak. Azon belül egyetlen étkezésre fókuszál az ajánlás, ezért kapta a tányér elnevezést, hszen az a legvizuálisabb” – érvelt.

Hozzátette, a képzeletbeli tányért három részre kell elosztanunk, ennek a felét a zöldség és a gyümölcs, negyed részét fehérjeforrás teszi ki, amely állati eredetű is lehet, a fennmaradó részt pedig a keményítőkben, szénhidrátokban gazdag hüvelyesek, gabonafélék (így a kenyér- és tésztafélék is) teszik ki.

 

Húst csak mértékkel

„Bár az okostányéron a hús is helyet kap, a fenntarthatóság jegyében ennek mértékét csökkenteni kell, hiszen főként napjainkban nagyon sok szív- és érrendszeri megbetegedés okozói a magas lipidszintek (koleszterin és triglicerin – szerk.). A másik ok, amiért az állati eredetű élelmiszerek csökkentése ajánlott, hogy ezeknek a legnagyobb az ökológiai lábnyoma a Földön” – hangúlyozta. Ennek kapcsán említette meg az Amerikai Egyesült Államokban létrejött Veganuary (vegán január – szerk.) kihívást, mellyel arra próbálták rávenni az embereket, hogy az év egy hónapjában (azért éppen januárban, mert akkor a legmotiváltabak az emberek) teljesen húsmentesen táplálkozzanak. „Az MDOSZ ezt úgy próbálta bevezetni, hogy minden héten legalább egy napot táplálkozzunk húsmentesen” – tette hozzá.

A maradékmentésről is szólt. „Próbáljuk meg nem kidobni az élelmiszert, amelyet megvásárolunk. Az első legfontosab lépés, hogy bevásárlólistával menjünk és lehetőleg használjuk fel teljesen a megvásárolt élelmiszereket. Úgy vélem, a legfenntarthatóbb táplálkozás a piaccal kezdődik, részesítsük előnyben a szezonális és a helyi termékeket” – sorolta. Hangsúlyozta, fontos, hogy ne ítélkezzünk annak kapcsán, hogy mennyire sikerül megvalósítani a kitűzött célokat.

„Ha valaki nem műanyag szatyorba vásárol a boltban az már egy lépés, és ha neki az a maximum, rendben van. Ha másvalaki megnézi, hogy milyen terméket vásárol meg, és mondjuk, nem műanyagban vásárol meg mindent, az egy újabb lépés” – vélte.

A divatdiéták kapcsán megjegyezte, azt tapasztalta, az emberek többsége nincs tisztában az étrend, a fogyókúra és a diéta közötti különbséggel. „A fogyókúrát és a diétát ugyanúgy próbálják megközelíteni, holott nem ugyanazt jelentik. A diétát valmilyen betegség, egészségügyi probléma miatt kell tartani. Ez lehet rövid- vagy hosszú távú probléma, előbbi például a másnaposság tüneteit enyhítő diéta, de hosszú távú is lehet, ha valaki laktózérzékeny, vagy gluténmentesen kell táplálkoznia. A fogyókúra, amint a neve is mutatja, egy kúraszerű állapot, és az egészségünk szempontjából elég ritkán jó. Maximum akkor hatásos, ha valakinek nagyon sokat kell fogynia egészségügyi problémák miatt” – jegyezte meg.

Hozzátette, a divatdiétáknak az esetek többségében esztétikai oka van, az, ahogyan szeretnénk kinézni. „Olyan diéta vagy fogyókúra nincs, amely jó, hasznos és egészséges, inkább egy hosszú távú döntést kell meghozni. Az étrendre kell odafigyelni, amely a táplálkozáson túl az életmódunkat jelenti” – összegzett.

Egészséges-e a bor és a méz?

Kérdésre válaszolva elmondta, egészséges-e a bor, illetve a méz fogyasztása? „A borral ugyanaz a helyzet, mit a mézzel: sajnos, az a mennyiség, amit el kellene fogyasztanunk, hogy egészséges legyen, az már ártalmas. A méz tekintetében azért nem, mert sok cukrot viszünk be a szervezetbe az ásványi anyagok és vitaminforrások mellett, a bor esetében pedig az alkohol miatt, amely semmilyen mennyiségben nem egészséges” – fejtette ki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 25., 9:29
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Persze. És van már okos víz 7 lej/liter áron. Mint a rendőr és az almamag. A nyugati libsi ideológiát népszerűsítő kis hölgynek,, a fenntarthatóság jegyében “ajánlom a megbízói által lassan ránkkényszerített tücsökfalatokat és egyéb rovarfinomságokat… Végül is ő egy öntudatos, felvilágosult világpolgár, aki elhozta a bunkó székelynek az,, okostányért” … Társai az,, okosvizet” már árulják. Én az,, okoslevegőre” neveznék be, mert annyira, de annyira butának érzem magam… És olyan jó, hogy fiataljaink hazajönnek, és elmondják, hogy a tehénfing okozza a klímaváltozást és a gyerekek,, Co2 lábnyoma”, ezért zöldséget kell (beszélni) enni és nem szülni! La Fontaine ha tudta volna, hogy főhősei lesznek a Föld gasztronómiai főmenü-ajánlatai… Hát sok ilyen és ehhez hasonló cikk lesz a közeljövőben. És ezek a fiatalok vezetni is fognak minket, tessék mondani?

  • User
   Dátum: 2023. április 25., 18:55
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Kifelejtette az okostojásokat…az is van bőven,eladni is lehet.Mert van az a pénz na!
   Ők is a piacról élnek 1/3 -a jobbacskán,1/3-a
   butácskán,1/3 okoskán…így lesznek acad.,doctor,savant de renume mondial mint CO2(cókettő olvasandó) Elenuța

 • User
  Dátum: 2023. április 25., 18:33
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Hm…1/3 gabonafélék…jön is az egészséges gabona,olajosmagvak,az 5 literes izesített(cu gust) étolaj …talán gázolajat akartak írni? És a nép veszi mert 3 lejjel olcsóbb / literje .Egy pár év múlva majd 30-40 évesen azon töprengenek ,hogy mitől dagad a mája,mitől
  fáj a gyomra ,refluxos stb.Az orvos meg felír neki …még 1-2 vagy 3 adag mérges bogyót.

 • User
  Dátum: 2023. április 25., 20:16
  ÉRTÉKELÉS: 12

  ,, Szegény Orsolya ” esete a bunkó székelyekkel! És a zsír(os hús), mint a rövid élet titka… Kedves hozzászóló! Senki nem kapott agyvérzést soha a hagyományos disznóhús alapú étrend miatt. A gutaütés nem volt gyakori halálok! Az egészséges és nem agyonoltott házi sertésen öregeink elvoltak vagy 85 évig. Ha valaki hamarabb ment, azt nem az étel vitte el, hanem az ital. Nem ismerték a műtrágyát és a génmanipulált zöldséget,ami az,, okostál” alapanyaga! És ha a vezetőjük tücsökkajára fogta volna őket, akkor kiverik a faluból! Ezek az idők elmúltak! Most a kútvíz sem jó, az üzletből kell venni. Teljesen elterelték az embereket a hagyományos és egészséges életmódjuktól és nyugati mérget ajánlanak cserébe élelmiszer gyanánt. És gyógyszertárakat… A kislány még nem tudja ezt!

 • User
  Dátum: 2023. április 25., 21:00
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az úgynevezett,, civilizációs betegségek” háromnegyede nem létezett 40 évvel ezelőtt… Minél fejlettebb az orvostudomány és a gyógyszeripar, annál több a beteg. Gyakorlatilag mindenki szed valamilyen gyógyszert . Miért van számra pontosan 20 gyógyszerreklám egy másfél órás film alatt? Mert ez a prediktív programozás.Nem a gyógyítás a cél, hanem a függővé tevés!,, Minden gyógyult páciens egy elveszett kliens “! Pedig a gyógyszer VEGYSZER! Azt ugye nem használnánk? Apropó okostányér… a japán idióták már 2000 dollárt fizetnek a palackozott,, északi sarkköri koncentrált levegőért”. Mert a reklám azt mondja nekik, hogy őseik azért éltek 100 évet! A székelyekben nagyon erős az életösztön, nem dőlnek be minden természet- és életellenes marhaságmak, ezért bunkózzák őket a médiában (is) nagy előszeretettel! Saját mondásaik szerint nem hordanak össze tücsköt-bogarat! A székely Greta Thunbergek is jót akarnak… Csak mivel nem a legélesebb kések a fiókban, gyakran eszközökké vállnak…,, a fenntarthatóság ” szó jelentését fel sem fogják, de olyan cuki… Mint az egész klímavédelem és gender, és széndioxid lábnyom !

  • User
   Dátum: 2023. április 26., 8:56
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Amit írt az féligazság. Vannak civilizációs betegségek, mivel léteznek olyan környezeti hatások amelyek nem voltak ezelőtt 100-200 évvel. Pl. légszennyezés, vegyszeres mezőgazdaság. ülő életmód, tömeges elhízás. Ezzel nem vitatkozom.
   Viszont az nem igaz, hogy azért több a beteg, mert fejlettebb az orvostudomány. Megfordítja az okot és az okozatot. Azért tudhatunk több betegről, mert fejlettebb a tudomány. Aki eddig csak “gyenge” volt arról most tudjuk, hogy mi a baja. Aki eddig meghalt “végelgyengülésben” vagy “öregségben” arról tudhatjuk, hogy pl. rákos volt. Ha úgy lenne, ahogy írta akkor a születéskor várható élettartam nem lenne ennyire magas az előző századokhoz képest. És persze a gyógyszer vegyszer. Mint ahogy a gyógyteában levő anyag is. Vagy ami a zöldségekben található vitaminban van. Meg a víz is az. Egy “kemikálé”. Mérgező is.
   A reklámokkal egyetértek. Nyomják a gyógyszereket és főleg a táplálékkiegészítőket nyakra főre. Érdekes, az utóbbiakkal ritkán van bajuk az embereknek. Na meg ott van, hogy aki a reklám alapján vásárol bármit, az magára vessen. 🙂 Azon már gyógyszer nem segít.

 • User
  Dátum: 2023. április 26., 9:59
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Egy egeszseges életvitelhez bizony egy jó anyagi háttér is szükséges. Az országos átlagbèr alatti fizetésből lehetetlen egészségesen táplálkozni, ha még van 1-3 gyerek is a családban, az idős szülőket is kell támogatni, mert kevés a nyugdíj.

 • User
  Dátum: 2023. április 26., 11:33
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Emlékezzünk csak a Szárnyát vagy combját c.filmre Louis de Funes főszereplésével aki a valódi ételek megszállottja volt a tömegetető Tricatel ételbirodalom tulajdonosával szemben.Nevettünk rajta ,hogy hogyan és miből készítették az ételeket , fantáziának hittük kb 40 éve ,azonban most valóra váltak.De a Tricatel tulajdonosa ,amikor megkostoltatták vele saját termékeit,kiköpte.Most is ua.a helyzet.Akik ezeket a műételeket,italokat gyártják azok 100% ,hogy meg sem kostólják.
  Cudar világ ez kérem, művilág.

 • User
  Dátum: 2023. április 26., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Rendben. Akkor miért vették ki az olcsó és hatékony hazai gyógyszereket és miért helyettesítették azonos alapanyagú, de méregdrága megfelelőkkel? Miért tagadják az immunrendszert a mindenre(is) 1 kiló gyógyszert feliró orvosok. Miért jutalmazza a gyógyszeripar a termékeit feliró orvosokat? Akkor ki is cseréli fel az okot az okozattal?

  • User
   Dátum: 2023. április 26., 14:36
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Hát azért mert a “fegyverbiznisz” után a
   ” gyógyszerbiznisz”következett…így ,mert most már ott a drog meg a ,migribiznisz”,ugye a libsi liberális piac ,a versengés és a haladás,(progresszió )Mit monjak ,jól haladunk!

  • User
   Dátum: 2023. április 26., 16:57
   ÉRTÉKELÉS: 2

   1) Ezt a politikusoktól kérdezze. Az olcsó gyógyszerek léteznek. De ha itt olyan árat állapítanak meg rá, hogy nem éri meg a gyógyszergyártónak itt árulni akkor nem fogja árulni. Pont ugyanaz a helyzet, mint Magyarországon az üzemanyag árplafonjával.

   2) Egyes orvosok igenis szeretnek egy csomó gyógyszert (és megint írom, táplálékkiegészítőt) felírni, mert ezért kapnak a forgalmazóktól ezt azt. Meg azért is, mert az emberek elvárják. Gondolja meg, odamegy a háziorvoshoz lázasan és nem ad “gyógyszert”, hanem elküldi a laborba vizsgálatra és kap egy paracetamolt vagy nurofent láz és fájdalomcsillapításra. Ez lenne a normális. de ennek az lenne a vége, hogy “még csak fel sem írt semmit”, “küldözget ide-oda”, stb. Orvosok olyant is szoktak, hogy felírnak olyan “nem árt, de nem is használ” tablettát, mert elvárják. Ezt nevezhetjük pl. immunerősítőnek is.

   3) A legviccesebb az, hogy az emberek szidják a gyógyszeripart de közben képesek óriási pénzeket kiadni az alternatív szerekre (hello homeopátia és mindenféle egyéb csodaszer ami mindenre jó és legtöbbször MLM módon forgalmazzák). Az nem baj, ha azok gazdagodnak. 🙂 Pedig azok csinálják igazán a pénzért.

   4) Ha valamit műnek tart, ne vegye meg. Egyszerű.

 • User
  Dátum: 2023. április 26., 17:00
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A,, táplálékkiegëszítő” kifejezés egy adócsaló fogás a gyógyszeripar részéről! Milyen táplálékot egészítenek ki, kedves uram?Na látja? Ilyen okos az a tányér is, aminek kapcsán a téma előjött. Az egyetlen dolog amit az Isten egyenlően osztott szét az emberek között, az az ész. Senki nem panaszkodik, hogy neki kevés van belőle! Elég valamit okosnak nevezni és már az összes hülye vevő rá. Ennyi!

  • User
   Dátum: 2023. április 26., 23:39
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A táplálékkiegészítő minden ami nem gyógyszer és nem étel. Lehet vitamin, lehet protein, lehet elektrolit, gyógynövény kivonat, cápaproc, aloe Vera, cannabis, stb.Dr Lenkei dolgai, a Byron cukros vízei, a Himalaya és Sun Farma, az Avon és az Oriflame terméke… Ezek azok amiket az emberek szívesen vásárolnak, mivel n gyógyszer és nem támogatják a gyógyszeripart, mert ugye az méreg. Arra már nem gondolnak, hogy ezeket is pont olyan profitorientált cégek készítik, ráadásul sokkal kevésbé ellenőrzöttek.

 • User
  Dátum: 2023. május 1., 19:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A táplálékkiegészítő minden ami nem gyógyszer és nem étel. Lehet vitamin, lehet protein, lehet elektrolit, gyógynövény kivonat, cápapurc, rákporc, teknőchéja, aloe Vera, cannabis, stb. Dr Lenkei dolgai, a Byron cukros vízei, a Himalaya és Sun Farma, az Avon és az Oriflame termékei… Ezek azok amiket az emberek szívesen vásárolnak, mivel nem gyógyszer és nem támogatják a gyógyszeripart, mert ugye az méreg. Arra már nem gondolnak, hogy ezeket is pont olyan profitorientált nyeresére éhes cégek készítik, ráadásul sokkal kevésbé ellenőrzöttek egészségügyileg.