Felhívás!

Mérleget vont az EMSZ

Tizenhat településen indít saját polgármesterjelöltet és 29 helységben lesz önkormányzati listája a szeptember 27-ei helyhatósági választásokon az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ). Az Erdélyi Magyar Néppártból (EMNP) és a Magyar Polgári Pártból (MPP) létrejött választási szövetség ugyanakkor jelöltet állít a megyetanács-elnöki tisztségre, és teljes megyei tanácsosi listát is indít.

Bálint József, az EMSZ megyei koordinátora elmondta: a 16 polgármesterjelölt közül heten 36 évnél fiatalabbak, négyen ötven év fölöttiek.

Nagyborosnyón, a lakosság kérésének eleget téve, nem indítottak két magyar jelöltet, az EMSZ embere visszalépett az RMDSZ javára – mondta el Bálint, ám – tette hozzá – ezt „nem mindenütt lehetett alkalmazni”.

– Bölönben például az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) eljárást folytat az RMDSZ jelölje ellen, és ez eddig gyakorlatilag minden esetben azzal járt, hogy az ügy végén a polgármesternek le kellett mondania. Nem jó az, ha egy elöljáró nem tölti ki mandátumát, akkor olyat kell választani, akit nem fenyeget ez a veszély. Hidvégen szintén nem léptethettük vissza jelöltünket, hisz Horváth Miklós volt az utolsó, aki abban a faluban magyarként polgármesterséget tudott szerezni. Visszaléphetett volna az RMDSZ, de nem tette – mondta Bálint, az RMDSZ megyei elnökének vonatkozó kijelentésére reagálva.

Hozzátette: ahol az RMDSZ-es polgármester jól teljesített és a lakosság ragaszkodik hozzá, nem állítottak jelöltet. Ugyanakkor elítélte egyes polgármesterek „kicsinyes hozzáállását”, és példának a kőröspatakit hozta fel, akik „vagdalkozva” fogadják kihívóikat. A polgármesterség „nem örökség”, fenntartásához dolgozni, mi több, ha úgy adódik, versenyezni kell – szögezte le Bálint.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.