Hirdetés
Hirdetés

Mérgező anyagokat mutattak ki egy háromszéki pékség termékeiben

Mérgező anyagokat mutattak ki egy háromszéki pékség termékeiben Kovászna megye

Enyhén mérgező anyagot találtak egy Kovászna megyei pékségben előállított kenyerekben – közölte hétfőn a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A méreg hosszú távon rákkeltő, egyszeri fogyasztása enyhe gyomorpanaszokat okozhat.

Hirdetés
Hirdetés

Sikó Barabási Sándor főállatorvos tájékoztatása szerint a mérgező anyagot egy rutinellenőrzések során mutatták ki a kenyerekben, illetve az azok előállításához használt lisztben. Több mint 200 kilogramm lisztet és több mint 300 darab kenyeret foglaltak le.

A laboratóriumi vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a kenyér deoxynivalenol-t, vagy más néven vomitoxin-t tartalmaz.

A mérgezett lisztet az ország egy másik megyéjéből szerezte be a pékség.

A felügyelők riasztást adtak ki az Országos Figyelmeztető Rendszeren keresztül, annak érdekében, hogy beazonosíthassák és visszavonhassák az ország más régióiban forgalomba került mérgezett termékeket.

Sikó Barabási Sándor szerint a búza fusarium graminearum (Gibberella zeae) és/vagy fusarium culmorum penészgombával volt fertőzött, így került a lisztbe a mérgező anyag. Hozzátette, a vomitoxin enyhén rákkeltő, csak hosszú távú fogyasztás során fejti ki negatív hatását, de kisebb mennyiség elfogyasztása is okozhat emésztőrendszeri panaszokat.

A kivizsgálás befejezése után a lefoglalt lisztet és kenyeret elkobozzák és megsemmisítik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 27., 15:54
  ÉRTÉKELÉS: 77

  Èrdekes,senki meg nem nevezi a pèksèget h.tudjuk mit vettűnk ha esetleg mùlt hèten gyomorrontàsunk volt…az eladott kenyèrből senki se betegedhetett meg? Kit vèd a fogyasztòvèdő meg az Àllategèszsègűgyi igazgatòsàg,h.nem szabad tudni a termèk nevèt? Ennyit a vèdettsègűnkről …politika ez is mint minden egyèb pànik-keltès!!!

  • User
   Dátum: 2020. július 27., 19:50
   ÉRTÉKELÉS: 33

   Persze a céget nem nevezik meg,nem szeretnèk lejàratni,főleg ha befolyásos a tulajdonos.A vásárlò csak gondolkozzon,mert lehet nincs is más gondja.Egyáltalán mi èrtelme volt ennek a cikknek,nem is értem.Jò politika,nesze semmi,fogd meg jòl.

  • User
   Dátum: 2020. július 28., 8:19
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Lehetne tudni a péksèg ès a termék nevèt? Kūlben mit ér ez az èrtesitès nekünk fogyasztòknak?.Esetleg több pèksèg is hasznàlhatja ezt a lisztet…..jó lenne idejèben intèzkedni….

 • User
  Dátum: 2020. július 27., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Nem kellene tudnunk, melyik pékségről van szó?! Vajon gyomorpanaszom miatt hiába eszem a pirítóst 4 napja, mert pont az a kenyér okozza???

 • User
  Dátum: 2020. július 27., 20:37
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Jol van az ugy , nem baj ha rákosok lesztek akkor sem mondjuk meg a pékség nevét nehogy elessenek a profit-tol , lehet hogy már honapok ota esszük a kenyerüket…és adjuk a gyerekeinknek is…Àllategèszsègűgyi igazgatòsàg védi a mérgezö kenyér elöálittoját , semmibe véve a fogyasztok egéségét

 • User
  Dátum: 2020. július 27., 21:46
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Ket hete panaszkodunk egymasnak;szedules fejfajas rossz kozerzet izzadas mi okozhatja???Hat a kenyer a pekaru a tojas a zoldseg a gyumolcs ,minden mergezo anyagot tartalmaz!!!ki torodik az emberek egeszsegevel,csak a penz a fontos!!!Olyan kar nincs,hogy ne legyen haszna valakinek!!!

 • User
  Dátum: 2020. július 28., 0:09
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A férjem a múlt héten végig fájtatta a gyomrát. Csodálkoztunk s találgattuk, hogy mi lehet az oka, hiszen mindannyian ugyanazt ettük. Mindenre gondoltunk, csak a kenyérre nem, pedig logikus lett volna, hogy attól van, hiszen egyedül ő eszik kenyeret a családban. Úgy látszik, hogy másoknak is okozott hasonló gondot, s nem is kevés embernek, de azért titkolóznak. Én legalább tudom, hogy milyen kenyeret vettem, melyik pékségben sütötték. A férjem szerint jelenleg a legfinomabb kenyér, amit üzletben lehet kapni, s nem Diószegi-félre. Az is lehet, hogy pont le akarják járatni, s az is, hogy tényleg baj volt a liszttel. Sajnos, ez az információ nem rólunk szól, s nem a mi érdekünkben, másképp nyilvánosság hozták volna a pékség nevét.

 • User
  Dátum: 2020. július 28., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 12

  “…bárki vehet ilyen lisztet” Egy pék ránézésre megmondja,ha penészes a liszt.De ,ha a főnök szerint nem kell foglalkozni vele……a munkahelyét meg kell becsülni.

 • User
  Dátum: 2020. július 28., 14:40
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nepbutitas, felelemkeltes es szenzacio krealasa minden szinten de persze nem kizart hogy ilyasmit is kotyvasztanak a mindennapiba ami nem illene oda mert ugyebar meg kell hogy felelni az uNIOS ELOIRASOKNAK.

 • User
  Dátum: 2020. július 30., 0:02
  ÉRTÉKELÉS: 9

  S a fogyasztóvédelem ilyenkor hol van? Régebben ifjúsági táborokat dúltak fel, csupán azért, hogy mutassák a hatalmukat! Jó lenne azért köztudomásra hozni, hogy miféle adalék anyagokat tesznek bele a kenyér tésztába, mert a kenyér frissen még elmegy, de már egy nap múlva az egyik féle olyan kemény mint a kő, a másik morzsálódik, a másiknak a bele olyan lesz mintha most dagasztották volna meg. Hol vannak a régi jó kenyerek? A profit hajhászás mindenre ráütötte a pecsétjét! Nagyon sajnálatos!