Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mellszobor a miniszternek

Mellszobor a miniszternek Kovászna megye

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szoborparkot hozott létre a gödöllői Szent István Campuson, ahol elsőként Dimény Imre Széchenyi-díjas agrármérnök, akadémikus, egykori földművelésügyi és élelmezésügyi miniszter, a kertészeti és élelmiszeripari egyetem volt rektora mellszobrát avatták fel szombaton.

Hirdetés
Hirdetés

Dimény Imre a Réty községhez tartozó Komollón született 1922. augusztus 3-án. Az elemi iskoláját szülőfalujában, a középiskoláit pedig Sepsiszentgyörgyön (1933–1937) és Gyergyószentmiklóson (1937–1941) végezte el, majd a Kolozsvári Gazdasági Akadémia (1941–1944) és a Kolozsvári Mezőgazdasági Főiskola (1944–1945) hallgatója lett.

Az 1960–70-es években a magyar élelmiszergazdaságot a világ élvonalába emelte, kezdeményező szerepe volt az agrárfőiskolák egyetemekké fejlesztésében. Tizenöt tudományos könyvet, monográfiát írt, a tudományos cikkeinek száma meghaladja a 200-at, a népszerűsítő cikkeké, illetve a tudományos jellegű előadásoké pedig eléri a 300-at. Öt évvel ezelőtt hunyt el, nem sokkal azt követően, hogy papírra vetette: „Most leszek 95 éves, túl gyorsan múltak el az évek, még oly sokat szeretnék tenni, úgy szeretnék 100 éves lenni…” <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük