Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megyénkben kevés az aktív

Megyénkben kevés az aktív Kovászna megye

Kovászna megye országos viszonylatban azok sorát gyarapítja, ahol kevés nyugdíjkorhatárt elért pedagógus dolgozik még az iskolákban. A hivatalos adatok szerint a megyénkben oktató 2815 pedagógusból 77-nek haladta meg az életkora a 65 évet.

Az országos ranglistán Kovászna megye a 8., a teljes pedagóguslétszám 2,73%-a áll a katedrára visszahívott tanárokból, tanítókból, míg a listavezető Szucsáva megyében mindössze 1,82% (7386 oktatóból 135).

Hirdetés
Hirdetés

Ezzel szemben vannak olyan megyék, ahol ez az arány lényegesen magasabb, Ialomița (8,37%), Tulcea (8,17%) és Giurgiu (7,56%). Számszerűen a főváros viszi a prímet, 836 olyan pedagógus dolgozik a tanügyben, aki betöltötte vagy meghaladta a 65 évet (16.259-ből).

Rekorder is akad köztük: tavaly Bihar megyében egy 88(!) éves, első fokozati vizsgával rendelkező oktató is tanított, országos szinten 4 pedagógust jegyeztek, akik 85 évnél idősebbek voltak, közülük egy a szomszédos Hargita megyében. Összesítve, közel 8000, 65 évnél idősebb oktató tanít, az összes pedagógus 3,96%-a nyugdíjaskorú.

A hatályos szabályozás szerint a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusok kérvényezhetik, hogy 68 éves korukig a katedrán maradhassanak, bizonyos feltételek mellett. Amennyiben nem sikerül betölteni a szabad tanári helyeket, a törvény arra is lehetőséget ad, hogy óraadó tanárként foglalkoztassák őket. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások