Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megvalósítások és tervek a céhes városban

Megvalósítások és tervek a céhes városban Kovászna megye

Nehéz örökséggel kezdte első mandátumát 2012-ben, de mára mondhatjuk, Bokor Tibor polgármesternek sikerült a fejlődés útjára terelnie Háromszék Párizsát. Kézdivásárhelyre az elkövetkezendő időszakban több mint 70 millió lej értékben érkezik pályázati pénz, középületek újulnak meg, utcákat korszerűsítenek. Az ivóvízhálózaton jelentkező problémák képezik a legnagyobb gondot, az újrázó elöljáró szakemberek segítségével ezt a gondot is minél gyorsabban meg akarja oldani. Nemcsak mandátumot értékeltünk, hanem tervekről is beszélgettünk a céhes város polgármesterével, aki RMDSZ-színekben indul a helyhatósági választáson.

– Melyek az elmúlt időszak legfontosabb eredményei?

– Hosszú folyamat volt, de az elmúlt időszakban sikerült elérni, hogy a tömbházak között parkolókat tudtunk építeni, rendeztük a területeket. Persze, vannak még elhanyagolt részek – gondolok itt az Achim András, Benedek Elek és a Margaréta utcák egy részére –, de az elkövetkezendőkben igyekszünk mindenütt fejleszteni. Sikerült pontot tenni a Vasút utca – az előző városvezetés által megkezdett, de egy bebukott cég és a bürokrácia útvesztői miatt évekre leállt – korszerűsítése végére. Aszfalt került a Vágóhíd utcába, megújult a Purczell János és Fenyves utca, az udvarterek külső gyűrűje, zajlik a Molnár Józsiás és a Bem József utcák teljes korszerűsítése, megújulnak a főtérre nyíló udvarterek is, illetve környékükön levő utcák, így például az Iskola, Mesterek és az Apafi Mihály is. Elkészült a víz- és csatornahálózat a városhoz tartozó településeken, a következő, őket érintő nagy beruházás a földgázvezeték kiépítése lesz. Ezért nem készítettük el a járdákat, mert a cső lefektetése miatt fel kellene azokat törni. Amint a földgázcsövet lefektetik, következik a járdák és bicikliút építése és az utak teljes körű korszerűsítése. Benépesültek az ipari parkok, teljes kapacitással működik az inkubátorház. Voltak kételkedők, akik szerint a műjégpályát nem lehet befejezni, de íme: elkészült, a város és térség lakói örömmel használják. Nagyméretű munkálat zajlott a Gábor Áron-iskolaközpontban: nemcsak az épülete bővült és újult meg, hanem korszerű étkezdével is büszkélkedhet az intézmény. Magyar kormányzati támogatással elkezdtük a minorita rendház teljes felújítását, a műemlék épületben – a céhes város szellemében – szakmát, mesterséget lehet majd tanulni. Mindezek mellett számos európai uniós szerződést írtunk már alá, következik a kivitelezés, ugyanakkor további projektjeink aláírásra vannak előkészítve.

Kézdivásárhely országos szinten népszerű műjégpályája

– Milyen pályázatokról van szó?

– Aláírtuk már a finanszírozási szerződést az egykori Székely Katonanevelde korszerűsítésére, valamint a kivitelezési szerződés a Csipkerózsika-óvoda és a Benedek Elek utcában levő bölcsőde felújítására. Most kaptam értesítést, hogy európai uniós finanszírozást kapunk az Apor Péter Szaklíceum felújítására is. Emellett a Bod Péter Tanítóképző udvarán új óvodát építünk, az úgynevezett Dac-tónál pedig szabadidőközpontot létesítünk. Csak itt két kilométer bicikliutat építünk, de továbbiakat alakítunk ki a Molnár Józsiás, a Bem József és a Gyárak utcában is. Az említett régi kaszárnyában kulturális központot szeretnénk berendezni, a tanintézmények pedig környezetbarát létesítményekké lépnek elő. Új inkubátorházat alakítunk ki a Nicolae Bălcescu utcában levő régi hőközpontból, ezzel egy időben az ott lévő teret is rendezzük. Megújul a sebészet épülete – erre szintén megvan már a kivitelezési szerződés, kibővül a járóbeteg-rendelő, ennek köszönhetően meg tudjuk nyitni a kórház Vasút utcai bejáratát. Zajlik a piac felújítása is. Számszerűsítve mint­egy 74 millió lejről van szó, ennyi uniós pénz rég nem érkezett Kézdivásárhelyre.

Hirdetés
Hirdetés

– Az a „vád” is érte az ellentáborból, hogy kampányidőszakra időzítették ezeket a munkálatokat…

– Ez így egész egyszerűen nem igaz. Egyrészt azért, mert ha nem lett volna a járványveszély, akkor a választásokat már júniusban megtartották volna. De más vonatkozásban is rosszindulatú ez a feltételezés. Az udvarterek korszerűsítése például 2015-ben kezdődött, viszont a főtérre nyíló utcák felújítására hiába hirdettük meg a munkálatot, nem akadt kivitelező, főleg az építkezésben megemelt minimálbér miatt. Az ötödik kiírásra jelentkezett egy brassói cég. A többi munkálat esetében a törvényes procedúra hátráltatott, hiszen egy pályázatnak megvannak az állomásai: meg kell nyerni, a tervezést meg kell hirdetni, majd közbeszerzésre kell kiírni a munkálatot, ez egy időigényes folyamat. A Molnár Józsiás utca például párhuzamosan futott az évekkel korábban megnyert Vasút utca felújításával, de a cégnek egyszer be kellett fejeznie a megkezdett munkát, utána jött a vírusos időszak, tavasszal például senki nem tudott dolgozni a szigorítások miatt.

Az egyirányúsított Szabadság utca véglegesített térrendezéssel

– A város legnagyobb gondját az ivóvízhálózaton jelentkező csőtörések okozzák. Mit tud tenni a probléma orvoslása érdekében?

– A szolgáltatóval régóta zajlik a vita, ami esetenként veszekedésig fajult. A sok perlekedés eredményeként végre sikerült elérni, hogy Kézdivásárhelyre helyezzenek egy mérnököt, akinek munkáját dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester-jelölt is segíti. A szakértelem mellé persze pénz is kell, mi ezt biztosítjuk. Első fázisban a Csernátoni úton levő vezetéket fogjuk kicserélni, utána következik a Gyárak utcája. Ezzel két kritikus pontot ki tudunk iktatni. Az udvarterekben is zajlik a víz- és csatornahálózat korszerűsítése, a Molnár Józsiás utcában szintén megtörtént a csőcsere. Nem fog egyik napról a másikra történni a felújítás, senkit sem akarunk áltatni. Több évtizedes gondokat kell orvosolni, ez nem megy másként, csak fokozatosan. Tudjuk, hogy a lakosság egyre türelmetlenebb, de bízzanak benne, hogy végére járunk ennek a problémahalmaznak.

– Mi fog történni Fortyogófürdővel, és lesz-e uszodája Kézdivásárhelynek?

– Fortyogófürdő kapcsán pereskedés zajlik, új ügyvéd képvisel, biztatóan alakulnak a dolgok. Amint sikerül a jogi eljárásnak a végére érni, akkor a város fogja ügykezelésbe venni az ingatlant, a strandot minimális erőfeszítéssel be lehet indítani, a kezelőbázis felújítására pedig pályázunk. Az uszoda elkészült alapja statikailag jó állapotban van, a tervek napirenden. Ígéretet korábban kaptunk ugyan finanszírozásra, viszont időközben azt a miniszterelnök-helyettest leváltották. Azon leszek, hogy ez a létesítmény is elkészülhessen, én ennek érdekében mindent megteszek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 20., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Örvendek a terveknek, főleg a vízhálózati problémák megoldásának. Az új óvoda csodálatos ötlet, remélem sikerül. Csak így tovább!! Gratulálok, sok sikert !

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 20., 12:56
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A mulkor-2 hete-azt mondtak hogy a vizes gondok 5-6 ev alatt rendezodnek,most mar csak fokozatosan.Magyaran soha napjan.Ha eddig nem volt penz akkor most honnan kaparnak elo par millio eurot csak a vizhalozatra es akkor meg ott van-lesz-a folturt utcak javitasa.Egy parszor mar jeleztem hogy a Gyarak utcaba-csaladorvosi rendelok elott-a nagy Unios munkalat eredmenyekent ujra tatong a krater a jardaba es ami benyulik az uttest ala.Egy vekony testu ember mar eltudna bujni a resbe.Mar vagy ketszer a varos feltoltotte kaviccsal de mivel hogy a viz mossa az alapot ujra es ujra jelenkezik a lyuk.Amig nem assak ki es megszuntetik a szennycsatorna vagy az ivoviz szivargasat az mindig kimossa az alapot.Hiaba na a Dusterbol nincs ralatas a jardara es mas hivatalnok se jar arra gyalog.Megvarjak amig egy szerencsetlenseg bekovetkezik????

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 20., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hat azert eddig lehetet volna tenni valamit hogy a Nyujtod feloli bejarat ,a vasutig ne ugy nezzen ki mint ahogy ki nez evtizedek ota-ja hogy a tegnaptol ismet neki ugrottak az ut bontasanak-.Milyen “elol jarok” akiket nem zavar az ahogy ki nez a varosba vezeto ut szakasz.Pl.a polgarmester naponta min.ketszer vegig megy ,ilyen fejletlen a szepseg iranti erzete???PS.volt egy palyazat a varos bejarataihoz epitendo felkepekre! Valakiknek csak kellett az a penz vagy meg is valositodik hamar volt ilyen palyaztatas? Csak kerdem!

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 20., 21:30
  ÉRTÉKELÉS: 2

  nagyon ertekelem a sok jot de az embertelenseget azt nem munahelyem nem volt se gitsegre volt szugsegem azt mondtak az en problemam oldjam meg nagyon rendesek voltak vajon ezt a galuskat le lehet nyelni kedves vezetok

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 21., 10:59
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Parkolokat ott hoztak letre ahol penzt lehet kerni erte! Mashol le van szarva !
  Este 10 utan nezd meg a Hovirag es Fecske utcakban hol tudsz leparkolni!