A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Megszületett a döntés

Megszületett a döntés Kovászna megye

Részben egyenirányítják a Tavaszi Sándor utcát. A Bánki Donát utcából be és ki lehet hajtani a Jysk áruház melletti parkolóig, de aki a sarkot meghaladta, az már csak a Gróf Mikó Imre, vagy a Gödri Ferenc utca fele hajthat ki a zárt térből – döntött a sepsiszentgyörgyi közlekedési bizottság.

Amint ismeretes, év elején merült fel, hogy a sepsiszentgyörgyi Tavaszi Sándor utcában, amely a Jysk áruház mellett összeköti a Bánki Donát és a Gróf Mikó Imre utcákat, „valamit kezdeni kellene a forgalommal”, mert az nap közben rendszeresen „bedugul”, rendetlenség és káosz uralkodik.

Ennek nem csak az az oka, hogy azoknak, akik a környező tömbházakban laknak csaknem kétszer annyi gépkocsijuk van, mint a fizikailag rendelkezésre álló parkolóhelyek száma, hanem az is, hogy naponta több ezer embernek kerül intéznivalója a környéken lévő pénzügyi hivatalban, bankokban és áruházakban.

A viszonylag szűk és zárt tér túlterheléséhez hozzájárul az is, hogy míg a teret körbezáró Bem József, Bánki Donát, Gödri Ferenc és Gróf Mikó Imre utcákban fizetős a parkolás, a tömbházak mögött nem.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat egy szakcéget kért fel, hogy ajánljon megoldásokat. Ez hosszabb időn keresztül számolta, hogy hány autó és honnan tér be ebbe a részbe, és milyen irányba hagyja el a helyet.

Két megoldást javasolt: az első változat szerint a Bánki Donát utcából be lehet hajtani a tömbházak által határolt részre és vissza is lehet térni ide, de csak azoknak, akik a Jysk parkolójában (a játszótér körül) állnának meg. A Tavaszi Sándor utca további része a Sugás áruház fele egyirányú, kijárat a Gödri Ferenc utcába és a Gróf Mikó Imre utcába lehetséges.

A második változat gyakorlatilag abban különbözik ettől, hogy még „szigorúbb”: e szerint a Bánki Donát utcából csak behajtani lehet a Tavaszi Sándor utcába, s aki betért, az csak a Gödri Ferenc vagy a Gróf Mikó Imre utcán hagyhatja el a térséget.

A variánsokat kifüggesztették az érintett 27 tömbház ajtajára azzal, hogy hozzá lehet szólni. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser elmondta: 13 értékelhető javaslat érkezett, amelyek – a dolgok természetéből adódóan – részben ellentmondtak egymásnak.

A tanácsosokból, a hivatal alkalmazottaiból és a rendőrség képviselőiből álló közlekedési bizottság megtárgyalta a lehetőségeket és a beérkezett javaslatokat, és az egyes változat mellett döntött, tehát hogy a Jysk bejáratáig kétirányú, onnan a Sugás áruház fele egyirányú lesz a Tavaszi Sándor utca – mondta el megkeresésünkre az elöljáró.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy olyan megoldás, amely mindenkit kielégít, nincs. Ez sem oldja meg a helyzetet, de minden bizonnyal valamennyit enyhít az ottani zsúfoltságon. Ennél többet csak zöldövezet felszámolással lehetne tenni, amit nem szeretnénk, és egyébként a törvény is tilt – tette hozzá Czimbalmos-Kozma Csaba.  

A döntést formailag jóvá kell hagynia a rendőrségnek, majd elkezdődhet az utcák kitáblázása. Az új forgalmi rend várhatóan december, vagy január elején lép érvénybe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.