Felhívás!

Megszületett a döntés

Megszületett a döntés Kovászna megye

Részben egyenirányítják a Tavaszi Sándor utcát. A Bánki Donát utcából be és ki lehet hajtani a Jysk áruház melletti parkolóig, de aki a sarkot meghaladta, az már csak a Gróf Mikó Imre, vagy a Gödri Ferenc utca fele hajthat ki a zárt térből – döntött a sepsiszentgyörgyi közlekedési bizottság.

Amint ismeretes, év elején merült fel, hogy a sepsiszentgyörgyi Tavaszi Sándor utcában, amely a Jysk áruház mellett összeköti a Bánki Donát és a Gróf Mikó Imre utcákat, „valamit kezdeni kellene a forgalommal”, mert az nap közben rendszeresen „bedugul”, rendetlenség és káosz uralkodik.

Ennek nem csak az az oka, hogy azoknak, akik a környező tömbházakban laknak csaknem kétszer annyi gépkocsijuk van, mint a fizikailag rendelkezésre álló parkolóhelyek száma, hanem az is, hogy naponta több ezer embernek kerül intéznivalója a környéken lévő pénzügyi hivatalban, bankokban és áruházakban.

A viszonylag szűk és zárt tér túlterheléséhez hozzájárul az is, hogy míg a teret körbezáró Bem József, Bánki Donát, Gödri Ferenc és Gróf Mikó Imre utcákban fizetős a parkolás, a tömbházak mögött nem.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat egy szakcéget kért fel, hogy ajánljon megoldásokat. Ez hosszabb időn keresztül számolta, hogy hány autó és honnan tér be ebbe a részbe, és milyen irányba hagyja el a helyet.

Két megoldást javasolt: az első változat szerint a Bánki Donát utcából be lehet hajtani a tömbházak által határolt részre és vissza is lehet térni ide, de csak azoknak, akik a Jysk parkolójában (a játszótér körül) állnának meg. A Tavaszi Sándor utca további része a Sugás áruház fele egyirányú, kijárat a Gödri Ferenc utcába és a Gróf Mikó Imre utcába lehetséges.

A második változat gyakorlatilag abban különbözik ettől, hogy még „szigorúbb”: e szerint a Bánki Donát utcából csak behajtani lehet a Tavaszi Sándor utcába, s aki betért, az csak a Gödri Ferenc vagy a Gróf Mikó Imre utcán hagyhatja el a térséget.

A variánsokat kifüggesztették az érintett 27 tömbház ajtajára azzal, hogy hozzá lehet szólni. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser elmondta: 13 értékelhető javaslat érkezett, amelyek – a dolgok természetéből adódóan – részben ellentmondtak egymásnak.

A tanácsosokból, a hivatal alkalmazottaiból és a rendőrség képviselőiből álló közlekedési bizottság megtárgyalta a lehetőségeket és a beérkezett javaslatokat, és az egyes változat mellett döntött, tehát hogy a Jysk bejáratáig kétirányú, onnan a Sugás áruház fele egyirányú lesz a Tavaszi Sándor utca – mondta el megkeresésünkre az elöljáró.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy olyan megoldás, amely mindenkit kielégít, nincs. Ez sem oldja meg a helyzetet, de minden bizonnyal valamennyit enyhít az ottani zsúfoltságon. Ennél többet csak zöldövezet felszámolással lehetne tenni, amit nem szeretnénk, és egyébként a törvény is tilt – tette hozzá Czimbalmos-Kozma Csaba.  

A döntést formailag jóvá kell hagynia a rendőrségnek, majd elkezdődhet az utcák kitáblázása. Az új forgalmi rend várhatóan december, vagy január elején lép érvénybe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.