Hirdetés
Hirdetés

Megmentik a Mikó-kastélyt

Kovászna Megye Tanácsa és Bodok község önkormányzata társtulajdonosként partnerségi megállapodást kötött az oltszemi Mikó-kastély felújításával kapcsolatosan.

Hirdetés
Hirdetés

Az elképzelések szerint rendbe hozzák az Olt partján, teraszos telken fekvő kastély úszómedencéjét, emellett lovardát és lovasmúzeumot létesítenek, és a kastély bizonyos épületrészeiben vendégfogadó szálláshelyeket is kialakítanak. Pénzügyi szempontból a helyi önrészt teljesen a háromszéki önkormányzat szavatolja, és terv sikeres végrehajtásához a bukaresti fejlesztési, beruházási minisztérium támogatására is számítanak, mégpedig az európai helyreállítási alapnak az idegenforgalmi fejlesztésekre fordítható részéből, pályázat révén. A szerződés szövegében rögzítették, hogy a háromszéki és bodoki önkormányzat az utolsó kifizetésektől számítva legalább 5 évig nem változtat a Mikó-kastélynak és környezetének ama rendeltetésén, amire a támogatásokat igényelték. A felek a megbízott gondnokság révén közösen felügyelik a kastély, az épületegyüttes és az új létesítmények épségét, karbantartását.

A lovasmúzeum a Székely Nemzeti Múzeum keretében fog működni. A felújítási, fejlesztési költségszámítások egyelőre 18,3 millió lejről szólnak, ebből 7 millió lej érkezne a helyreállítási alaptól.
A székelyföldi késő-klasszicista kastélyt a 19. századi Erdély történelmi, művelődéstörténeti hagyatékai között tartják számon. Építtetője gróf Mikó Miklós. A román állam 2007-ben hagyta jóvá az örökösöknek a természetben való visszaszolgáltatást. Hét évvel később Háromszék és Bodok község önkormányzata az örökösöktől megvásárolta. A tervezett felújítással megmentik az utókornak a csaknem kétszáz éves kastélyt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük