Felhívás!

Mégis lesz kalandpark!

Mégis lesz kalandpark! Kovászna megye

Úgy tűnik, mégiscsak meglesz a szentgyörgyi családi kalandpark, de mielőtt felhördülnének az ellene tiltakozók, eláruljuk, hogy egy olyan területen, amelyen nem találhatók különösebben védendő természeti értékek: az előpataki út jobboldalán, a 4-es kilométernél jobbra letérve egy völgyben kapták meg számára a megfelelő helyet, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság területén.

A közbirtokosság vezetője, Csákány László korábban a befektetés első tervezett helyszínén élő ritka növényekre hívta fel a figyelmet, mondván, ezek élőhelyét tenné tönkre az építkezés és a nagy látogatottsággal járó egyéb ártalom. Az általa felajánlott mostani helyszínen, amely szintén (fás) legelőként van nyilvántartva (bár Natura 2000-res madárvédelmi terület), ritka növények nem találhatók, egy elgazosodott terület, amelyen erdészetileg kevésbé értékes fafajok is találhatók, a tölgyeket pedig nem bántják a befektetők.

A közbirtokosság vezetőtanácsa által szombatra összehívott rendkívüli közgyűlés döntött arról, hogy a saját területe szélén levő, tehát könnyen megközelíthető, 10 hektáros legelőt 25 évre bérbe adja a befektetőknek, akik közül Sárkány Árpád a helyi tárgyalófél. A területet a korábbihoz hasonlóan ki kell vetetni a mezőgazdasági földalapból, a beltelkesítéséről, illetve a további feltételekről még ezután állapodnak meg a felek.

Sárkány Árpád elmondta, nagyon sok helyszínt megnéztek, többek között a málnási önkormányzat és az illyefalvi közbirtokosság is szívesen vette volna, hogy a területén kivitelezzék a kalandparkot, ám ott más feltételek nem teljesültek, előbbinél például rossz az odavezető út, annak feljavítása nem fér bele a keretbe. Azzal, hogy gyakorlatilag most két magáncég kötött üzletet – a közbirtokosságok is a cégekhez hasonló státussal rendelkeznek –, a kalandpark kikerül a városi fejlesztési tervből, mondta Sárkány.

Változás történt a tervezett szórakoztató elemeket illetően is, ejtették a földi planetáriumot, mert ahhoz nagy sík terület kell, de szeretnék a ritka, kihalófélben levő mesterségek völgyét beiktatni, illetve egy új koncepciójú, a modern, egészséges táplálkozásra hangsúlyt fektető vendéglő gondolatát is dédelgetik. A bobpályához itt adottak a feltételek, az tehát marad, akárcsak a tó és a víz alá merülő lift is.

A korábban említett pályázati forrással kapcsolatban Sárkány most sem szolgált több felvilágosítással: európai forrás lenne, erősítette meg, melyet nagy eséllyel megkapnak, ha felmutatnak valami konkrétumot, azaz saját erőből is nekifognak a kalandpark kivitelezésének.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 11., 2:27
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Miert nem csinaljak a korospataki es arkosi banyato korul???? Ott nem kene busulni a ritka madarakat!!! Csak az rmdsz politikusokat, uzletembereket akik a tora es teruletekre kezet tettek!!! Barhova kalandparkot, focipalyat, szabadegyetemet, barmit akarnak csinalni muszaly retyi odon teruleteit folpumpalt aron, megvegye a megyei tanacs, tamaska urral az elen