Felhívás!

Mégis emelni kell az ösztöndíjakat

Mégis emelni kell az ösztöndíjakat Kovászna megye

Mondhatni, a baróti tanács kapufát rúgott az elmúlt hónapban, amikor a diákoknak járó ösztöndíjakat a múlt évi, meglehetősen alacsony szinten hagyta, ugyanis időközben erre nézve kormányhatározat született.

Ez pedig kötelezi az önkormányzatokat, hogy minimálisan havi 100 lejes ösztöndíjakat állapítsanak meg, vagyis jóval nagyobbat, mint amennyit a baróti tanácsosok novemberben jóváhagytak.

Amikor dr. Bán István független tanácsos javaslatában az ösztöndíjak emelését kérte, Barót RMDSZ-es és EMSZ-es képviselői elutasították tervezetét, hasonlóképpen a polgármester is, mondván, kell a pénz a baróti kórháznak, ösztöndíjakra nincs fedezete a polgármesteri hivatalnak. A baróti tanács egyébként már évek óta mostohagyerekekként kezeli a diákokat, 2013-ban például havi 25 lejt tett ki a tanulmányi ösztöndíj, a szociális ösztöndíj pedig 40 lejt, de az érdemes tanulóknak sem jutott sokkal több, mindössze havi 30 lej. Csupán a teljesítmény-alapú ösztöndíj volt valamivel nagyobbacska, havi 100 lej.

Ezek az értékek, úgy tudjuk, azóta sem emelkedtek. A Monica Anisie miniszter kezdeményezte kormányhatározat most kiemeli: az ösztöndíjak értéke nem lehet kisebb 100 lejnél, a helyi tanácsok viszont lehetőség szerint nagyobb összeget is megszavazhatnak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 15., 12:39
    ÉRTÉKELÉS: 1

    2009 -ben a lanyom eltanulo osztondija havi 7 lej volt,ami szegyen. Iskola elsonkent eretsegizet es a tanulmanyi erdemnyeiert egy fityinget nem kapot a varosi tanacstol. Sot az osztalyfonok a ballagaskor kijentette hogy penzjutalom van az ajandek konyvben,ami sehol nem volt. Utolag letagadta,h mondta, de erre van video felvetel amit ott keszitett az iskola,na de mindegy.ennyit Barotrol es a Vezetosegrol. es igy tovab……….