Hirdetés
Hirdetés

Megfélemlítési kísérlet

Megfélemlítési kísérlet Kovászna megye

„Nehezített terepen” kellett kampányolni, de az összefogás meghozta az eredményt: az RMDSZ továbbra is lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben „védekezzen és építsen” – mondta tegnapi, Antal Árpáddal együtt tartott eredményértékelő sajtóértekezletén Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke szerint mindez olyan körülmények között sikerült, hogy „nagy erők” dolgoztak azon, hogy „kiejtsenek minket”.

Az RMDSZ Kovászna megyei elnöke ennek kapcsán elsősorban a szavazóknak adott hálát, de köszönetet mondott Bodor László kampányfőnöknek és az önkénteseknek, akiknek „a vállán nyugszik a győzelem”.

Hirdetés
Hirdetés

– Köszönjük mindenekelőtt az embereknek, akik ránk szavaztak. Örvendünk az összefogásnak, amilyenre az elmúlt harminc évben nem volt példa, és amely nemcsak a politikai pártokra terjedt ki, hanem az egyházra, a magyar kormány felelős képviselőire, az egész Kárpát-medence magyarságára – mondta az elnök.
A körülményeket jól illusztrálja az is, ahogyan szombat este „megszállta” a rendőrség egy egyedül élő kézdiszentléleki óvónő házát, aki történetesen a nőszövetség elnöke, és jegyzőkönyvet vettek fel, több ezer lejes bírsággal fenyegették azért, mert megosztott szombaton egy Tamás Sándor által pénteken közzétett Facebook-posztot.

– Egy olyan jogszabályra hivatkoztak, amelyet az alkotmánybíróság 2020. május 10-én hatálytalanított. Nem ez volt az egyetlen eset, tucatnyiról tudunk. Arra kérjük azokat, akiknél hasonló „látogatók” jártak, hogy jelentkezzenek az RMDSZ-nél, mert minden ilyen jegyzőkönyvet megtámadunk a bíróságon. Nyilvánvaló, hogy igazunk van, de – Romániában élünk –, ha mégsem, akkor is garantálom, hogy senkit semmilyen anyagi hátrány nem érhet, ha kell, gyűjtést szervezünk – mondta Tamás, aki szerint itt nem a bírságra megy ki a játék, hanem arra, hogy „megfélemlítsék azokat, akik kiállnak a magyarság érdekében”.

A helyi rendőrökre „egy rossz szavunk sem lehet”, udvariasak, tisztességesek, korrektek voltak – parancsot teljesítettek. Azt viszont érdekes lenne tudni, hogy ki áll a Bukarestből érkezett parancs mögött – mondta Tamás Sándor.

Antal Árpád megyeszékhelyi RMDSZ-elnök szerint van néhány biztos dolog: győzött a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ bejutott a parlamentbe, és koalíciós kormány lesz, Kovászna megyének van két képviselő és egy szenátori helye. Bizonytalan, hogy meg van-e a harmadik képviselői hely – ha a Népi Mozgalom Párt (PMP) nem jut be, akkor biztos megvan –, és visszaosztásból meg lehet a második szenátori hely is. Nincs „se felkérés, se döntés”, de az RMDSZ nélkül egyik fél sem tud stabil többséget biztosítani – állapította meg Antal.

– Az, hogy bejutott a parlamentbe egy magyarellenes, maszk­ellenes, Covid-ellenes, kormány- és államfőellenes, mindenellenes politikai párt, az önmagában hatalmas pofon a román demokráciának. Előnye viszont, hogy ezek nem megbújnak nagy pártokban, hanem ismerjük őket és szándékaikat – vélekedett Antal Árpád.

A polgármester szerint „hatalmas lehetőséget szalasztottunk el”, hisz masszív részvétellel akár tíz százalékunk lehetett volna a parlamentben, és ezért „elsősorban a politikusok a hibásak”, de „el kell gondolkodniuk” az értelmiségieknek és a véleményformálóknak is, hogy miért alakult így a helyzet.

A parlamenti választásokon Kovászna megyében a szavazatra jogosult lakosság 31,63%-a jelent meg (magyarlakta vidéken 31,58%, román vidéken 26,86). A negyven magyarok (is) lakta településből 22-n volt nagyobb a részvétel, mint az országos átlag. A legtöbben Esztelneken (63,19%) mentek el voksolni, de a részvétel meghaladta a 40%-ot Bodokon (49,15%), Barátoson (43,08%), Kézdiszentléleken (42,50%) és Kökösben (41,62%) is. A lista alsó végén Nagyborosnyó (25,29%), Bölön (21,53%) és Hidvég (20,06%) áll. A képviselőházi listára leadott szavazatok 70,35%-át az RMDSZ szerezte meg, A Szociáldemokrata Párt (PSD) 8,02%-ot, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 5,08%-ot, az Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) 4,58%-ot, a Pro Románia 2,38%-ot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 1,75%-ot kapott, a Románok Egységéért Szövetség – AUR pedig 2,89%-ot szerzett).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 8., 1:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Most ez jut eszembe, a híres „fél pohár víz” történetet, amiben az optimista ember szerint a pohár még félig tele van, míg a pesszimista szerint félig már kiürült…

 • User
  Dátum: 2020. december 8., 6:51
  ÉRTÉKELÉS: 11

  “hatalmas lehetoseget szalasztottunk el”de ha a :munkatoknak:lenne kezzel foghato eredmenye akkor NEM KELLENNE KONYOROGNI az emberek szavazataiert.Es ez ervenyes az :onkormanyzatokra is:

 • User
  Dátum: 2020. december 8., 8:48
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Vaskosan megszegte az RMDSZ a valasztast eloiro szabalyokat akkor amikor a valasztas napjan azaz december 6 – an sms ben ertesitett arrol hogy ha voltunk szavazni koszonik es ha nem akkor megtehetjuk eszt meg este 9 oraig.
  Tehat nem artatlanok akarhogy is annak adjak elo magukat!

 • User
  Dátum: 2020. december 8., 8:45
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Elsosorban az embereknek kellett volna megkoszoni nem a kampany fonoknek es a nagy erok az volt hogy nem is gondoltatok hogy 30 ev hazugsag utan is ennyi szavazatot kaptok. Kivancsi vagyok mit csinaltok majd ennyi szavazattal, oda alltok a husos fazek melle?

 • User
  Dátum: 2020. december 8., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Kovászna megye 181.419 szavazati joggal rendelkező lakósából,mindössze 56.583 jelent meg vasárnap az urnák előtt(31,18%).Ebből az 56.583-ból,szavazott kb.70-71 %- a RMDSZ-re,ami 39.000 és még néhány szavazat.Tehát a megye szavazati joggal rendelkező lakosságának,( 181.419) csupán 21,5 %-ának a szavazatát kapta a RMDSZ.A többi nem voksolt a tulipánra(vagy nem jelent meg,vagy más pártra szavazott).A megye lakósságának szinte háromnegyede magyar.Szóval,a siker mindezek után nem is olyan nagy,mint a mellény!Gondolkodjunk el….39.000 szavazat!Ilyenkor máshol beadják a “demisziót”.