Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megéri-e szemetet szedni?

Megéri-e szemetet szedni? Kovászna megye

A mindent elöntő szemétről tartott beszélgetést a múlt héten a Teinben Toró Attila fotós és Bagoly Levente kerékpáros, mindketten természetvédő aktivisták, akik a Honvéd-kút melletti élőhely megmentéséért, az oda tervezett Családi kalandpark elköltöztetéséért több akciót is szerveztek. Akcióik nagy szimpátiának örvendtek és csatlakoztak hozzájuk mások is, akiknek a környék tisztaságára volt nagy gondja.

Egy kis közösség verődött össze, amelynek heti találkozóin többek között a szemét is állandó téma volt, úgy gondolták, jó lenne a nagyobb nyilvánosságot is bevonni a megoldáskeresésbe, mert ki kellene lépni az ördögi körből, mely szerint egyik eldobja, másik felszedi…

A Wood View mozgalmat indító Fekete Bálint egyik meghívottja volt a beszélgetésnek, a többiek is mind olyan személyek, akik kezdeményezői, koordinátorai hasonló szemétszedő megmozdulásoknak. Az utóbbi időben például az őrkői lakosság bevonásával a szentgyörgyi volt kőbánya környékén a Sepsi GAL egyesület és a Máltai Szeretetszolgálat is próbálkozott hasonlóval, a Lármafa Egyesület évekkel korábban szerzett nagy tapasztalatot a témában, Kolcza Hella hetedikes diáklány azonban nemrég mindenkitől függetlenül tisztította meg a Pacét kétzsáknyi szeméttől. Bedőházi Róbert környezettudomány szakot végzett egyetemistaként volt jelen, míg Székely Kincső a megyei hulladékszállítási vállalatot képviselte, amely „partnere minden jó kezdeményezésnek”.

A Pozsony János (Sepsi GAL) és Csernátoni Loránd (Lármafa Egyesület) által elmondottakból kiderül, az egy-egy szűkebb környéken szervezett szemétszüretek termése eleinte mindig elképesztő mennyiségű, azonban sajnos rövid idő alatt újratermelődik, az ismétlődő akciókra pedig megcsappan az önkéntesek lelkesedése és száma. Ennek ellenére Fekete Bálint fenntartja mozgalmát. „Ha azt kérdezzük, megéri-e, azt is megkérdezhetnénk, megéri-e gondolkozni, mikor annyi ember nem gondolkozik?” – tette fel a költői kérdést, mivel azonban mégis csak hatni kellene valahogyan a szemetelőkre, első körben azonosítani kellene őket, ehhez vadászkamerákat szerelne fel. Czegő Tünde (Máltai Szeretetszolgálat) fogalmazta meg, ha nem szólunk rá a szemetelőkre, magunk is cinkosaikká válunk, a hallgatásunk egyúttal beleegyezés abba, hogy a nyomukban járva felszedjük, amit ők eldobnak.

Hirdetés
Hirdetés

Bedőházi Róbert három évig volt az előpataki út mentén fekvő piknikező terület tisztaságáért is felelős Zöld őrjárat tagja, elmondása szerint főleg más megyeiek hagyták ott a jelentős mennyiségű szemetet, akik azért jöttek ide, mert értékelték a természet szépségét és tisztaságát, náluk ugyanis már szemetesek a kirándulóhelyek. Ám mikor feltették nekik a kérdést, nem gondoltak-e arra, hogy esetleg egy szemétszedő akciót szervezzenek, értetlenkedve néztek.

A Tega is sziszifuszi munkát végez, bár minden úton-módon tájékoztat a hulladékgyűjtés mikéntjéről, a lakosság mentalitása nehezen változik – mondta Székely Kincső. A vállalat a zöld kukatárolókba kamerákat fog szerelni, és a kukák mellé kiteszi a szemetelők fényképét a szégyenfalra – mondta.
Nevelni, de büntetni is kell a lakosságot, a szemetelőket – ebben egyetértettek a jelenlevők, utóbbi kérdésben a helyi rendőrségre számítanak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 4., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Székely ember = szemetes ember. Bármerre nézünk, ezt látjuk. Hiába szemetes, hiába minden felhívás, eredmény szinte semmi. Mert mi az, hogy szelektív hulladékgyűjtés? Ott a három kuka, de nem látják, nem akarják látni, hogy mit hova kell tenni. A saját tömbháza előtt csinál szemétdombot, eldobott csikkek a lépcsőházban stb. Na, meg a kutyasz.. Külön köszönet ezért a “felelősségteljes” gazdáiknak. Utálat körülnézni szinte minden zöldövezeten ez miatt. Csak kemény büntetésekkel lehet ezt megállítani, mert a szép szó az ilyen műveletlen embereknél nem segít.

 • User
  Dátum: 2020. március 4., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ha lesz nagy büntetés,2x meggondolják az állatok, hogy hová dobják el a szemetjüket! Olyan 2lábú is akad aki kilométerekre elviszi az erdőbe a szemetet! Olyan helyen ahol lehetséges kamerákat kell feltenni és szórni a büntetést!

 • User
  Dátum: 2020. március 4., 21:31
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A baj es erthetetlen az, hogy szemelyes szemtanuja voltam- masoknak talan nem fura, hogy egy szulinapi bulin a tarsasag muanyag poharakat, tanyerokat vitt, noha a forrastol 50 meterre, a pataktol 2 meterre voltunk. Ha nem is mosogay ott el az ember simman van ahol leobliteni, nem hivatkozhatunk arra hogy kenyelmetlen. Mitol kenyelmesebb osszeszedni, hazavinni, majd a szelektivbe eldobni ezeket az eszkozoket, melyek mellesleg nem is ujrahasznosithatoak es meg ha a szelektivbe dobnank is ki kell obliteni. Kovats Gizella