Hirdetés
Hirdetés

Megbénult járókelő

Mit tegyünk, ha küldetésben lévő, szirénázó mentőautó, tűzoltóautó jön mögöttünk, száguld velünk szembe? Erre a helyzetre számos háromszéki sofőr, járókelő nincs kellőképpen felkészülve – derült ki a Kovászna megyei tűzoltóság szóvivőjével egy konkrét incidens kapcsán folytatott beszélgetésünk során.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy központjában egy idős néni éppen az átjárón ballagott át, miközben egy rohammentős autó szirénázva, beteggel száguldott a megyei sürgősségi kórház felé. A néni le­blokkolt, és ahelyett, hogy iparkodott volna átjutni az úttesten, zavarában félméternyi területen ide-oda csoszogott, forgolódott, nem tudta merre induljon tovább, miközben az ellenkező sávon álltak a járművek, a mentőautó pedig nem tehetett mást, mint várakozott.

Ilyen és hasonló esetek ritkábban fordulnak elő, ám több bevetésen beigazolódott, hogy még a forgalomhoz szokott sofőrök sincsenek eléggé felkészülve egy-egy „szirénázóautós-találkozásra”, nemhogy a figyelmetlen gyalogosok – derült ki érdeklődésünkre.
Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, a törvény értelmében a járművek sofőrjei a szirénázó autók láttán-hallatán kötelesek az út szélére lehúzni. Persze, akadnak kivételes helyzetek is.

– Fontos hangsúlyozni, hogy keskeny útszakaszon a járgányok fölöslegesen állnak meg egymással párhuzamosan, mert így csak akadályoznak, hiszen nem fér el a tűzoltóautó közöttük. Ilyenkor érdemes tovább hajtani, és csupán akkor félrehúzni, ha zöld utat biztosítunk a megállásunkkal – részletezte Tolvaj.
Tőle tudtuk meg, hogy a sofőrök leginkább a hangos zene vagy a volán mögötti mobiltelefonozás miatt nem veszik észre időben a mögöttük száguldó életmentőket. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük