Felhívás!

Megalapozottan gyanakodtak

Megalapozottan gyanakodtak Kovászna megye

A múlt heti előzetes érettségi eredmények után megóvott dolgozatok javítása a sikeresen érettségizők arányát 59,51%-ról 64,20-ra emelte. E jelentős növekedéssel együtt azonban az eredmények elmaradnak a mostani országos átlagtól (69,7) és a tavalyi Kovászna megyei eredményektől egyaránt: akkor a háromszéki diákok 69,36%-a vette sikerrel az akadályt a nyári vizsgán.

Országosan összesen 44.401 dolgozatjegyet fellebbeztek meg a diákok, legtöbbet románból (18.705), az anyanyelvi írásbelit 496-an óvták meg, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból kapott jegy ellen 13.542-en tiltakoztak, a választott tantárgyból kapott jegy ellen pedig 11.658-an.
Háromszéken is az átlagnál többen érezték úgy, hogy a román dolgozatjegyük nem tükrözi a tudásu­kat, év közben kiválóan teljesítő diákok is nagyon gyenge eredményeket mutattak fel, ezért tanáraikkal együtt a Maros megyei javítók pártatlanságát is megkérdőjelezték. Joggal, mint utóbb kiderült, tény, hogy a románból átmenőt szerzett diákok száma 692-ről 725-re nőtt, de 161 jegyet növeltek meg: volt, hogy 5,90-ről 9,55-re, 2,60-ról 6-osra. Ezeket a 2, 3 és 4 pontos (de minden 1,5 pontnál nagyobb) különbséggel értékelt dolgozatokat külön kivizsgálja a minisztérium, tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől, indokolt esetben szankcionálhatók is a tanárok, hiszen felületesség vagy a javítókulcs igen szubjektív értelmezése állhat a dolog mögött.
– Előfordulnak minden évben elírások is, de ebben az esetben nem beszélhetünk erről, hiszen 80%-os az óvások után jobbnak értékelt dolgozatok aránya (románból 77%), ez máskor 50% körül mozog – mondta a főtanfelügyelő.
A fellebbezéseknek köszönhetően összesen 50-en mentek át, vagy úgy, hogy az átlaguk nőtt meg, vagy egyik tantárgyból sikerült 5-ös fölé tornászni a jegyüket. Sokan megbánták, hogy nem bátorkodtak óvást letenni a kockázat miatt, hiszen románból 37 dolgozatjegyet most is csökkentettek, 11 pedig változatlan maradt, ez más tantárgyak esetében is előfordul, de ez mindenkinek az egyéni döntése volt.
– Még semmi sincs veszve – biztat minden sikertelenül vizsgázó végzőst Kiss Imre – az őszi pótérettségire még fel lehet készülni, tavaly például Kovászna megye országos első volt a sikeresen vizsgázók arányát tekintve.
Most magyarból végül 48-ból 40 írásbelinek a jegyét növelték meg, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból a 68 óvás közül 55 a matek miatt történt, és 62 esetben javítottak, a választott tantárgyból 44 dolgozatból 32-t bíráltak el kedvezőbben a Szilágy megyei javítótanárok.
Elégtétellel nyugtázhatja a szentgyörgyi Református Kollégium, hogy közel 10 %-kal növekedett a sikeresen érettségizők aránya (57,38-ről 67,21-re), a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceumban és a Bod Péter Tanítóképzőben 7%-kal, a kézdi Református Kollégiumban és a Berde Áron Szakközépiskolában 5%-kal, a Székely Mikó Kollégiumban, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, a szentgyörgyi művészeti líceumban, a Berde Áron Szakközépiskolában 4% körüli növekedésnek örvendezhetnek az iskolaigazgatók.
Sikerült feljebb tornászni a legjobb magyar tagozatos jegyet is: Fazakas Réka a Mikes Kelemen Líceumból átvette az elsőbbséget a mikós Sebestyén Krisztinától 9,72-es érettségi átlaggal.

Bejan András, a Nagy Mózes Líceum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: számára most már egyértelmű, hogy az egyre éleződő magyar–román ellentét miatt, „a felnőttek hülyeségeinek a levét a gyerekek isszák meg. Biztos vagyok benne, hogy a Szilágy megyei kollégák már csak szakmai szégyen miatt sem mertek nagyobb je­gyet adni, hiszen hogy nézne az ki, hogy a 2,60 helyett hetesre kellett volna díjazni egy dolgozatot… Beszéltem olyan szülővel, akinek határozott szándéka, hogy kikéri a gyermeke dolgozatát, hogy tiszta vizet lehessen önteni a pohárba: mi is történt az idei érettségin”.

Bartos Lóránt

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 10., 9:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez a cikk nem sokat segít abban, hogy tiszta víz kerüljön abba a bizonyos pohárba. Van például ez a két mondat, amit elég nehéz értelmezni:
  Joggal, mint utóbb kiderült, tény, hogy a románból átmenőt szerzett diákok száma 692-ről 725-re nőtt, de 161 jegyet növeltek meg: volt, hogy 5,90-ről 9,55-re, 2,60-ról 6-osra.
  Sokan megbánták, hogy nem bátorkodtak óvást letenni a kockázat miatt, hiszen románból 37 dolgozatjegyet most is csökkentettek, 11 pedig változatlan maradt, ez más tantárgyak esetében is előfordul, de ez mindenkinek az egyéni döntése volt.
  De legalább megtudtuk, hogy pótvizsgán az elsők közt szerepelünk. Bravó, gratulálok!

 • User
  Dátum: 2018. július 10., 11:11
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Van még pár dolog, ami segíthet értelmezni az idei érettségi eredményeket. Az egyik, hogy ez az évfolyam milyen átlaggal záróvizsgázott 8. osztályból és ezen belül románból. A 2014-es eredmények szerint 71%-os volt akkor az átmenés aránya, ez 4 év tanulás eredményeképpen lecsökkent 64%-ra. A másik dolog, hogy az idei érettségit románból elbukó diákok milyen eredménnyel szóbeliztek. Sehogy sem logikus, hogy többségük utilizator avansat, vagy experimentat eredménnyel zárta a szóbelit februárban, aztán írt egy 2-es nyáron. Az, hogy a szóbeli vizsgákat pár éve minősítéssel osztályozzák, és így nem adható össze az írásbeli jeggyel szintén ront a helyzeten, főképp a magyar diákoknál. Sokuknak a szóbeli jegy emelhetné 6-os fölé az érettségi médiát. Az pedig végképp nem logikus, hogy ha 5-ös az átmenő jegy, akkor miért kell a 6-os átlag ahhoz, hogy sikerüljön az érettségi.

  • User
   Dátum: 2018. július 10., 12:59
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Pontosítsunk: a szóbelin kapott minősítés alapján nem jósolható meg az írásbeli eredménye, több okból sem: az írásbelin elérhető, 1-től 10-ig terjedő értékelési skálával szemben a szóbelin van összesen három minősítés, megbukni nem lehet (az kap közepes minősítést, aki gyakorlatilag meg sem tud mukkanni, hiszen annál gyengébb nincs); csupán nyelvtudást, beszédkészséget mér a szóbeli, tanulni nem is kell rá (ebben a formában talán nem is nagyon van értelme ). Ha a szóbeli és írásbeli eredményeket meg lehetne egymásnak feleltetni, akkor román vidéken nem is buknának az érettségin, márpedig tudjuk, hogy ez nem így van. Ez az egybevetés tehát semmiben nem segítené az eredmények megítélését. Pontos, tisztességes újrajavításra van szükség, a felelősöket pedig meg kell büntetni.
   Ami a hatos átlagot illeti: régen rossz volna, ha egy ötöskével át lehetne csúszni az érettségin (egyetlen komoly vizsgán sem ötös a végső, több jegyből összetevődő átmenő osztályzat).

 • User
  Dátum: 2018. július 10., 14:05
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ezt nem szabadna annyiba hagyja a tanfelugyeloseg, a gyerekek partjara kellene alljon, hiszen egyertelmu a rosszindulat a javito tanarok reszerol.