Felhívás!

Még az olcsóbb a menő

Még az olcsóbb a menő Kovászna megye

Sokkal kevesebben választanak helyi terméket Romániában, mint ahányan ezt mondják – áll egy frissen megjelent felmérésben. Az Ipsos közvélemény-kutató a hazai élelmiszerek vásárlásával kapcsolatos szokások megismerése céljából készített tanulmányt.
A megkérdezettek nagy része egyetértett abban, hogy a hazai, helyi termékek jó minőségűek, ízre is finomak, viszont árban magasabbak, mint a multik által kínált élelmiszerek. A vásárlók több mint 90 százaléka szívesen venne helyi élelmiszert, viszont a gyakorlatban mindössze 31 százalék teszi ezt meg. Ennek oka éppen a magasabb ár, így a legtöbben az olcsó árfekvésű, általában gyengébb minőségű terméket választják. A válaszadók közel kétharmada számára az ár maradt a legfontosabb tényező, amikor vásárolni megy. Bár a felmérés nem terjed ki külön régiókra, Háromszéken is elmondható, hogy a vásárlók zöme a nagyáruházakban szerzi be főleg a tartós élelmiszert, de zöldséget-gyümölcsöt is.
Kiss Sándor két ABC típusú üzletet működtet Sepsiszentgyörgyön, beszállítói között helyi termelők is vannak, de a brassói nagyáruházakból is vásárol en-gros árut. Tapasztalatai szerint az idősebb korosztály, főleg a nyugdíjasok az alacsony árú termékeket keresik, legyen az olaj, liszt vagy felvágott, míg a fiatal családok már jobban figyelnek a termékek minőségére, származási helyére és az összetevőkre is. Mint mondta, valóban nagy különbség van az árak között, ami leg­inkább a tejtermékek esetében érzékelhető. Példaként említette a helyi termelőtől vásárolt gyümölcsös joghurtot, ami tartósítószer nélkül, valódi gyümölcsdarabokkal készül, és 2,5 lejbe kerül, míg ugyanez a kiszerelésű, multiból vásárolt, külföldi termék 90 bani.
A helyi termékek népszerűsítését szolgáló kampányt indított a Háromszéki Közösségi Alapítvány is, amely idén tavasszal zárult, célja pedig a helyi értékek védelme, vásárlók tudatosítása volt. A szervezők tapasztalata szerint a vásárlók értékelik a helyi terméket és azt, ha a termelő, forgalmazó köztük él, ismerősük, főleg, ha minőségi terméket állít elő.
Szintén a helyi vállalkozókat hivatott támogatni az a termelői és kézműves vásár is, amelyet már évek óta, minden hónap első hétvégéjén tartanak Sepsiszentgyörgy főterén. Ezeken a vásárokon mint­egy negyven helyi termelő portékáiból lehet választani, akik bő felhozatalt kínálnak a különböző hagyományos helyi hús- és tejtermékekből. De lehet mézet, házikenyeret, péksüteményeket, tojást, lekvárt, szörpöket is kóstolni, vásárolni. Ezek mellett jelen vannak a különböző bőrből, fából, cserépből, gyöngyből készült kézműves termékek is. Tehát aki minőségit keres, éppenséggel mifelénk is talál. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.