Felhívás!

Medvetámadás Hilibben

Medvetámadás Hilibben Kovászna megye

Két férfi szenvedett el könnyebb sérüléseket egy kedd este történt medvetámadás során az Ozsdola községhez tartozó Hilib egyik esztenáján. Sebesüléseik nem életveszélyesek, azonban az alsó és felső végtagjaikon levő sebek ellátására a kézdivásárhelyi kórházba szállították őket.

Kedden 20 óra körül, az Orbai-tetői esztenán – amely Hilibtől mintegy 5 kilométerre, külterületen található – támadta meg az éppen fejni készülő pásztort a medve.

Az áldozat éppen rekesztette be a jószágokat, amikor a kutyák szagot fogtak – valószínűen egy másik medvéét, hiszen közülük kettő nem élte túl a támadást – és elrohantak. Ekkor érkezett meg a medve, amely a juhokra támadt. A pásztor igyekezett megmenteni az állatokat, és ekkor terítette le őt a nagyvad. Szerencséjére ekkor ért fel az esztena tulajdonosa, Szabó Imre, aki az alkalmazottja segítségére sietett, és megkísérelte elűzni a medvét, de őt is megmarcangolta a vadállat, majd otthagyta őket. Ezt követően az áldozatok riasztották a mentőket, és egyben a rendőrséget, a csendőrséget, a polgármestereket és a családtagjaikat, akik lehozták őket a tetőről. Főként a végtagjaikat érte sérülés, melyeket a kórházban elláttak, és még aznap este haza is engedték őket.

A kézdivásárhelyi kórház orvosigazgatója, dr. Madaras Szilárd elmondása szerint a 46 éves pácienst a combján, a 49 éves férfit a jobb karján és combtájon sebezte meg a medve. Az orvos elmondta: a sebek nem súlyosak, azokat fertőtlenítették, a betegek tetanusz elleni oltást kaptak,és az érvényes protokoll szerint a megyeszékhelyi kórház fertőző osztályára irányították, az esetlegesen szükséges veszettség elleni kezelés megkezdése céljából.

Ozsdola polgármestere, Pénzes Ágoston az eset kapcsán kifejtette: összeállítják a szükséges iratcsomót és megoldásokat keresnek annak érdekében, hogy a hasonló támadások megelőzhetőek legyenek, tekintetbe véve azt is, hogy ebben az évben már az egyik legproblémásabbnak tartott medvét kilőtték, a környezetvédelmi tárca által kibocsátott kvóta alapján.

A községben idén mindössze két hivatalos panaszt nyújtottak be a háztájon történt medvetámadások ügyében, az elöljáró szerint azonban sokkal gyakrabban fordul elő hasonló incidens. Tavaly meghaladta a 40-et a hivatalosan benyújtott jelentések száma.

Kovászna megyében nem ez az első medvetámadás ebben az évben: a múlt hónap elején súlyos állapotban került kórházba egy férfi, akit szintén egy esztenán sebesített meg a nagyvad.

Balázs Etelka, Farkas Imola

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.