Hirdetés
Hirdetés

Medvék csattannak az autókon a háromszéki utakon, forrnak az indulatok

Medvék csattannak az autókon a háromszéki utakon, forrnak az indulatok Kovászna megye

A héten Háromszéken több balesetet is okoztak a medvék: ezeknek ők is áldozatul estek, a másik oldalon viszont személyi sérülés nem, „csak” jelentős anyagi károk keletkeztek. Forrnak az indulatok.

Legutóbb csütörtök hajnalban 6 órakor ütött el egy autó Oltszem bejáratánál egy termetes medvét. Az esetről Fodor István bodoki polgármester igen feldúlva számolt be: öten utaztak a szóbanforgó autóban és szerencsésnek mondhatók, hogy a 300 kilós állat nem esett be a szélvédőn, mert meg is ölhette volna őket. Igy szerencsére személyi sérülés nem történt, de az autó ripittyára tört és ezért a tulajdonosknak senki nem fizet semmit – háborgott az elöljáró. A medve egy öreg nőstény volt, amelyiknek már a fogai is kisárgultak, kihulltak, és ez már nem tudott volna megélni az erdőben, a könnyebb táplálékforrás fele húzódott. Már hosszabb ideje sakkban tartotta a falu népét, amelyik este már az udvarokra sem mert kimenni, a gyümölcsfákat ugyanis sorozatosan megdézsmálta összetörte az állat.

Egy öreg medve esett áldozatul, amelyik az erdőben már nem élt volna meg. (Fotó: Rétyi önkormányzat)

Fodor István felháborodását nem palástolva mondta, hogy a polgármesteri hivatalok 3000 lejt kell fizessenek azért, hogy a tetemet a lemhényi engedélyezett égetőbe elszállítsák, miközben nincs pénzük a közvilágítás kifizetésére. „Egyszer már meg kellene értsék, hogy a túlszaporodott állomány miatti konfliktusokat csak úgy lehet kezelni, ha kilövik a falvakba látogató egyedeket, mert azok arra tanítják utódaikat is, hogy az ember körül kell keresni a táplálékot.” A mezőkön nagyon sok a kukoricatábla, szinte mindben hatalmas károkat okoz a medve, és az emberek félnek, dühösek, ezért is fordulhat elő az, amit a polgármester szerint vadkamerafelvételek bizonyítanak: sok a lesántult, sérült medve az erdőkben, mert az emberek csapdákat állítanak nekik, de az is előfordul, hogy kutyákkal megöletik a medvebocsokat. Meddig lehet ezt csinálni? – háborgott Fodor, egyaránt értve ezt arra, hogy a „burjánként szaporodó, megfizetett zöldek” akadályozzák az álllománykezelést és arra, hogy az emberek ilyen módszerekre kényszerülnek életük, életterük, javaik védelmében. Véleménye szerint végtelen ostobaságra utal a jelenlegi gyakorlat, mert most ha kilőnek egy kártételt okozó vagy agresszív medvét, a bőrét a fejével együtt a vadászegyesület kikészítteti, annak költségeit kiszámlázza a hivatalnak, amit az a maga során a minisztériumtól kér vissza, majd a területi erdőfelügyelőségek elszállítják a bőrt és az „megmolyosodik a pincében, aztán kidobják, nehogy kapjon valaki öt lejt: ebből gazdagodhatna az állam, a vadászegyesület, a szállásadók, de nem, inkább üssék el a vonatok, égessük el, jól van az úgy” – keresetlen szavakkal illette az aktuális közpolitikát a polgármester, aki felháborodását azzal is indokolta, hogy egy hét alatt három medvét ütöttek el a környéken: Réty község területén két ilyen ilyen eset volt, azelőtt pedig Kőröspatakon és Szentgyörgyön történt hasonló.

Dombora Leheltől, a rétyi polgármestertől megtudtuk, múlt hét péntekén a 11-es főúton Szentivánlaborfalva és a rétyi keresztút között, e hét szerdáján pedig az angyalosi letérő és a rétyi keresztút között a 13-as úton ütköztek az autók medvével. Személyek nem sérültek, de az autók összetörtek, mert egy 150, iletve 100 kilós medvével való karambol sem kicsiség. Dombora Lehel ezt szintén a kukoricások elterjedésének tulajdonítja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. szeptember 17., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Szegeny macik! Senki sem partfogolja oket a santa serulteket gyogyitani kene. Az emberek kivagtak az erdoket es bekoltoztek a helyukre hazakat epitettek oda. Az erdok tele vannak villakkal csoda ha a medve kiszorul a varosba?

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 17., 12:22
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Le a politikusokkal és zöldekkel,akik védik a településeken tartózkodó medvéket.Ha hívjuk a 112,mást nem csinálnak,csak éles telefonriasztással felébresztik az embereket álmukból.Gratulálok polgármester úr,többen kellene összefogjanak a megyei tanácselnökökkel egyetemben.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 17., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Annyi balf.sz vezet az utakon, hogy az mar horrorisztikus. Regebb nem adtak konyvet funek-fanak, de sajnos ma mar ez is egy uzletag lett . Ha jobban figyelnenek es betartanak a torveny altal eloirt sebessegeket, no meg nem elozgetnenek egyszerre egy egesz sor autot, akkor nem tortenne ennyi baleset ! Remelem es szivbol kivanom, hogy az ujvilagrend , (melynek hivatalos oldalan olvastam) 2026-tol betiltja a varoskozi autozasokat, es ahogyan olvastam csak specialis engedellyel engedelyezi a maganautok hasznalatat varoson kivul is ,korlatozott mennyisegben . Akkor majd ez a sok taho utazhat a vonattal meg az autobuszokkal (ezt is csak engedellyel !) Lasd a “15 minutes city” torvenyeit, melyet mar 17 roman nagyvaros polgarmestere is alairt . Meg is erdemli ez a sok idiota , nagykepu balf.sz, akik azt hiszik magukrol, hogy ha van egy szaros kocsijuk, akkor ok a vilag urai. Otthon ultok 2026-tol sz.rhaziak, akkor majd nem utitek el sem a medveket, sem a koborkutyakat ! Meg is erdemlitek !!!

  • User
   Dátum: 2023. szeptember 19., 13:06
   ÉRTÉKELÉS: -10

   El kéne menni pszihológushoz…ennyi hülyeséget esszehordani….s ilyen hangnemben…hallod e, mehetsz te 40 km/ órával, ha kifutott elődbe, akkor nem kerülöd el az ütközést.Én ismerem Oltszemen azt a szakaszt,ott senki se megy gyorsan…épp csak kijöttél a faluból, kezdődik a kaptató, fel se tudsz gyorsulni…Ha meg pláné sötétben lépik ki elődbe…nem a bokácskáddal van baj neked se…

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 17., 21:25
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A medvék elöbb voltak ott!Nem kellene kiírtani az erdőt és mindenhova kultúrnövényeket vdtni!Adjanak életteret az állatoknak is!A sok vad gázolás azért van,mert az utak mennek keresztül az erdőkön és nem fordítva!

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 17., 22:55
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Nem a kukoricás elterjedése a probléma, hanem a tul szaporodás! A kolektív időkben, minden föld, minden szabad terület szántó volt vagy kaszáló! Mostanra ezek a területek 70-80 százaléka elvan bokrosodva, ami nagyon is kedvező a vadállatoknak! És mivel a mi környékünkön nincsen a medvének természetes ellensége, túl vannak szaporodva! Korlátozni kellene aletszamot, nem a kukorica terjedés a hiba!!!

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 18., 8:36
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Megérdemeljük a sorsunkat, az biztos…Máramarosban nincs ilyen problémájuk, ott gondoskodnak a macikról…a szomorú csak az, hogy az autód összetörik, és senki se ad kártérítést..sőt még, téged vegzálnak …

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 18., 8:39
  ÉRTÉKELÉS: -14

  Igen,hallottam már róla,hogy a románok “már csak azértse”engedik a vadak tizedelését,hogy ezzel is a magyarokat irtsák.Ezeket engedte be az Únió Európába?????

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 18., 10:39
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Mekkora hulyeseg hogy a kukoricasok miatt vannak elutve a medvek, veletlenul nem azert mert tulszaporodas van es a mezo tele van medvevel, mindjart tobb a medve mint a mezei nyul !

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 19., 14:42
  ÉRTÉKELÉS: -12

  Félrekalimpász, de mindegy….Oltszem már 200 éve ott van legkevesebb…nem az erdőben, hanem sík vidéken, a mezőn…baszki, mennyi értelmi fogyatékos van itt a fórumon..a legnagyobb baj,az a túlszaporulattal van…

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 19., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ma a pitesti autosztradan a maci nem kellett senki ele toppanjon es a sebesseg miatt ot embert preselt oda ket TIR, de ugy hogy kiskanallal szedtek ki a holttesteket a dubabol. Negyvennel csak akkor lehet elutni egy medvet, ha bena, vagy feszeg vagy, es nincsenek reflexeid. Most harag nelkul, kerdem en, az ilyen sofor, aki egy 300 kilos medvet nem vesz eszre idejeben, az hogy vegye eszre az ut szelen gyaloglo embert, a biciklist, a koborkutyat vagy a macskat. En az ilyeneknek konyvet nem adnek ! De az ilyen TIR soforoknek sem ,amilyeneket ma lattam a roman hiradokban !

  • User
   Dátum: 2023. szeptember 20., 11:06
   ÉRTÉKELÉS: -8

   Okostóni…úgy látszik, sose láttál szaladó őzet, medvét, vaddisznót…te is azok a fotelhuszárok közé tartozol, akik a tömbházból okoskodnak és védik az állatokat…tehát, mi 40 km / órával üttük el az őzet..és 3 másodperc volt…sötétben..csak csattant, és ennyi.Milyen reflexekről beszélsz?..látszik még hajtásid sincs, kocsiban se ültél, hogy te vezess..

  • User
   Dátum: 2023. szeptember 20., 15:59
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Hubububututututut mamamamama…kb.ilyen a hozzászólásod.Tehát a magyar nyelvben van ékezet ( amit neked nem tanítottak )
   2. a feszeg…na az..félszeg,helyesen, magyarul
   Tehát, ami előtt kamionokról papolnál és védnéd azokat a tetves , dög medvéket – amelyek miatt se gombászni, se túrázni, de biciklizni se sehova nem lehet menni..de lassan a városba se ki, az utcára – nos, azelőtt tanulni helyesen magyar.
   Me Tarzan, you Jane…..

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 20., 14:03
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Neked van hajtasid, sajnos ! De ha en lennek a torvenyhozo mar nem sokaig dicsekednel vele, erre merget vehetsz. Az ozet azert utted el 40-el mert olyan zonaban, ahol tudod, hogy az allatok vandorolnak, erdok ,patakok kozeleben, ott azt irja a torveny ,hogy fokozott figyelemmel kell vezetni. Legtobb helyen tabla jelzi, hogy figyelj a vadon elo allatokra. Es en azt szukon hiszem, hogy te 40-el mentel es ugy utotted el az ozet. 2009-be a Balvanyosrol jottunk le autoval. Ugy kb.70-el mehettunk ,mikor a 18-as forrasnal (este fel 11 korul) a sotetbol ,a borviz es a patak iranyabol a kaptaton egy egesz csorda oz (ugy 15 db.) hirtelen az autonk elott szaladtak at. Az igaz, hogy olyan hirtelen bukkantak fel az oldalbol, hogy csak a szerencsenek es a sofor reflexeinek volt koszonheto, hogy nem tortent baleset. De ha figyelmes vagy az ilyen utakon es fokeppen jozan es drogmentes ,akkor igen is elkerulheto a baleset. Ugyhogy ne okoskodjal itt nekem, menjel es add le onmagadtol a konyvedet. Hidd el sokkal jobb lesz igy neked is, az embertarsaidnak is, es az allatoknak is !

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 21., 9:56
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Maksáról kimenet, Kézdi felé mikor érzed, hogy sebesség kellene, látom, hogy három szép fejlett és két kisebb őzike, mint az álom, szépen eregélnek az úton keresztül. Az előzést tiltó tábla előtt lassan leálltam, mikor két örült, öngyilkosjelölt érkezett a közeli gödörbe, a mélyedés felől, talán versenyeztek az állatok felém riadtak, de elkerültek. Ha nem mentek volna át az úton, akkor én most nem mesélhetnék. A két versenyző ölt volna meg a mélyedésben.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 23., 13:08
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Nem ritka a három bocs, mert jól megy soruk, hogyne térne meg, ha kell állandóan, míg mindahányat arra tereli, amerre tartott. Az amatőr etetők irtására váltanék lőfegyvert!