Felhívás!

Matuzsálemi kor juhoknál

Matuzsálemi kor juhoknál Kovászna megye

Február 20-ig tart az az átfogó, Háromszéken is zajló ellenőrzés, amelynek során a körzeti állatorvosok többek között a rendszerbe felvezetett, illetve a valóságban, a gazdaságokban megtalálható állatok számát vizsgálják.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, két körzet területén akadtak komolyabb gondok, ahol az idősebb kollégák tévesen kezelték a számítógépes rendszert, így pár nap késést eredményezett az informatikai malőr. Jelenleg megyénkben 39 körzetből 20 már befejezte az ellenőrzéseket, összesen 374 gazdaságot jártak végig a köpenyesek.

Akadtak „furcsaságok” is: amellett, hogy nem minden esetben jelentették ki-be az állatokat a gazdák, egyesek a juhok fülszámaival „zsonglőrködtek”, pontosabban a levágott, netán elhullt jószág füléből kivették a számot, és más, fiatalabb állat fülébe tették. Ez eredményezte, hogy alkalmanként matuzsálemi, illetve csak valamiféle természetfeletti erőkkel magyarázható kort értek meg egyes juhok.

– Az akció célja az állatmozgások ellenőrzése, rávilágítani arra, hogy a gazdák, állatorvosok mennyire tartják be az állatok ki- és bevezetését, illetve az állatállomány átfésülésével a sertéspestis megfékezésében is fontos szerepet játszik a kontrollsorozat – részletezte dr. Sikó. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások