Felhívás!

Másnak térkép e táj

Másnak térkép e táj Kovászna megye

Ritka szerencsés módon alakul, mint kés a vajban, úgy halad a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) Másnak térkép e táj című projektje. Kezdetben volt egy felkérés könyvkiadásra, melyhez megérkezett egy pályázat, majd tovább görgött a projekt. A lényeg, hogy a szülőföldhöz kötődést segítő, a helyi értékeket itthon és határon túl is megismertető, értékes, látványos oktatási anyag születik. A KMMK munkatársát, a pályázatért felelős Szőts Papp Zsuzsát faggattuk a részletekről.

Nem először nyertese az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghívásos pályázatának a Kovászna Megyei Művelődési Központ, most egy izgalmas és hasznos, helyi igényekre válaszoló, nagyobb közösségnek szóló projekthez nyertek támogatást, számolt be Szőts Papp Zsuzsa. A háromszéki településeket bemutató tankönyvek vagy inkább munkafüzetek szerkesztésére, kiadására négymillió forintot kapott az intézmény.

Kezdetben – jövő szeptemberi határidővel – Bereck, Torja, Vargyas és Csernáton községek anyagát dolgozzák fel, majd amennyiben további támogatást is nyernek, amire ígéret van, évenként további négy település füzete készül el. Ehhez felhasználják a meglévő monográfiákat, a művelődési központ által korábban kiadott kiadványokat, mint A székelység története, a Természeti kalendárium vagy a Kovászna megyei értéktérkép, így születik majd a mai igényekhez, tankönyvi struktúrához igazított színes, látványos oktatási segédanyag, de lépéseket tettek annak érdekében is, hogy a román oktatási minisztérium a tankönyvet akkreditálja, és az a tantervbe beilleszthető legyen.

Mivel azonban épp e pályázatot megelőzően a KMMK-t az ügyben keresték meg a pedagógusok, hogy a kilencvenes évek elején Farkas István által írt megyeismertető tankönyvet újra adják ki, a központ munkatársai úgy gondolták, ez a munka nagyszerűen kiegészítené a településismertetőket, csak kicsit aktualizálni, bővíteni és szerkeszteni kell, aztán pedig arculatukban is egymáshoz igazítani a különböző kiadványokat. Így egy szerves egésszé kerekedő anyag készülhet. Ezt a nézetet pedig kellőképpen indokoltan a magyarországi finanszírozónak is előterjesztették, és ígéretet kaptak a támogatásra a jövő évi költségvetésből. Nem remélt módon még ennél is többet.

– A minisztérium a településismertető tankönyvekre kiírt pályázatban ugyan nyomtatott anyagot kért, de mi jeleztük, hogy a Covid-helyzet egyértelműsítette, szükség van digitális tartalmakra is. Ezek a jelenléti oktatásban használhatók, hiszen már több iskolában van okostábla. A digitális tartalomra eredetileg nem volt pályázati keret, de jóváhagyták az általunk felterjesztett anyagot, és 1 millió forinttal támogatták három olyan lecke elkészítését, melyet több tantárgy esetében lehet használni: például a borvizekről, mofettákról lehet beszélni természetrajz-, fizika-, kémia- vagy földrajzórán. Egy digitális oktatóanyagra szakosodott udvarhelyi céggel együtt dolgozunk, a tananyaghoz változó nehézségi fokú interaktív feladatokat is kapcsolunk, illetve kisfilmeket is társítunk hozzá. Így az anyaországban is használni tudják, ezáltal népszerűsítjük értékeinket és egy tanítási segédeszközt nyújtunk a pedagógusok számára. A települési tananyag beépíthető a tantervbe, megfelel a román előírásoknak és a minisztériummal is szeretnénk jóváhagyatni. Minden érintettől maximális szakmai támogatást kaptunk, nagyon jó munkacsoporttal dolgozunk. Meggyőződésem, hogy hasznosak és szükségesek e kiadványok, a pedagógusok ismételten kifejezték igényüket rájuk, a gyermekeket pedig hosszú távon megerősítik helyismeretükben – zárta beszélgetésünket Szőts Papp Zsuzsa. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.