Felhívás!

Március 15-i ünnepségek

Március 15-i ünnepségek Kovászna megye

Koszorúzások a sepsiszentgyörgyi emlékműveknél
10 órától: Kiss János ágyúöntő emléktáblája (Olt utca, 16. szám), a Váradi-Bartalis vesztőhely (Őrkő), 11 órától vártemplom – cínterem (református vártemplom), Gábor Áron- és Nicolae Bălcescu-szobor (Csíki negyed), Váradi-Bartalis siralomház emléktáblája (Lábas Ház). 11:30-tól Gróf Mikó Imre szobra (Erzsébet park), 12-től Gábor Áron-emléktábla (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete), 12:15-től Berde Mózsa szobra (Erzsébet park), 12:30-tól Incze Dániel kopjafás sírhelye (Malomgát utca), 13-tól Kossuth Lajos-szobor (Kónya Ádám Művelődési Ház), 13:30-tól szemerjai csata emlékműve (Szemerja), Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafa (Váradi József Általános Iskola udvarán), az eprestetői csata emlékműve (Állomás negyed).

Szotyorban 12 órától koszorúzás a kőtömbös kopjafánál (szotyori református temetőkert), Kilyénben 11 órától a ‘48-as kopjafás emlékműnél (kilyéni református templom).

14.30-tól ünnepi felvonulás a Szabadság térre
A nyugati városrészből indulás a Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafától (a Váradi-iskolától), a felvonulók sorrendje: a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia 040-es Szent György Cserkészcsapata zászlókkal, az étfalvi Szász Band ‘93 fúvószenekar, hagyományőrző huszárok és más lovasok: a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Shagya Lovasklub és a Vadon Egyesület lovasai. A 125 méter hosszú székely zászlót a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai tartják (kb. 320 diák), velük vonulnak Sepsiszentgyörgy város elöljárói (Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, a városi tanács egyes képviselői) és más ünneplők.
A keleti városrészből indulás az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed), a felvonulók sorrendje: a sepsiszentgyörgyi 14-es számú Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat zászlókkal, a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, hagyományőrző huszárok és más lovasok: Székely Virtus Hagyo­mány­őrző Egyesület, az uzoni hagyományőrző huszárok, illetve szabad lovasok. A 125 méter hosszú nemzeti színű zászlót itt is a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai viszik, velük vonul dr. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Antal Árpád-András polgármester, Sztakics Éva-Judit alpolgármester, a városi tanács egyes képviselői és más ünneplők.

15:30-tól koszorúzás az 1848–49-es honvéd emlékműnél
Az Erzsébet parkban, a város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok képviselői, civil szervezetek képviselői stb. elhelyezik koszorúikat az „oroszlános emlékműnél”. Közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, a városi egyesített kórusok, valamint a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület honvédtüzér szakasza. A koszorúzást követően az ünneplők átvonulnak a Szabadság téren felállított színpad elé, ahol kezdetét veszi az ünnepi műsor.

Ünnepi műsor a Szabadság téren
16 órakor a magyar lovassági induló dallamára bevonulnak a Szabadság térre a városban működő cserkészcsapatok tagjai, majd a hagyományőrző huszárok. Ezt követően felcsendül a Szózat, amelyet a huszár tisztikar is végig hallgat, majd levonul a térről.
Nemzeti dal a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai (Kerezsi Csanád, Hajdú Csenge, Albu Erika), a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a városi egyesített kórusok előadásában (felkészítő tanár: Sebestyén-Lázár Enikő, zongorán közreműködik: Kőmíves Bokor Zsuzsa).
Ünnepi beszéd – Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
Boldogasszony Anyánk – Szabó Fruzsina, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum végzős diákjának előadásában.
Ünnepi beszéd – dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak ünnepi műsora:
Ábrányi Emil: Él a magyar című verse – Gyenge Tímea, a Plugor Sándor Művészeti Líceum XII. osztályos tanulójának előadásában; Kodály Zoltán Háry János daljátékának, A jó lovas katonának című műve – az Eufónia kamarakórus előadásában (szólót énekel Kerezsi Csanád); Wass Lajos: Kossuth Lajos táborában két szál majoránna című dal – az Eufónia kamarakórus előadásában.
Az ifjúsági szónok beszéde – az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett szónokverseny győztese.
Ünnepi beszéd – ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.
Áldást mond Nt. Papp Attila református lelkipásztor. Magyar himnusz, székely himnusz. Műsorvezető: Nagy Kopeczky Kristóf.
Kürtőskalács és pálinkás koccintás az ünnepi műsorban közreműködők részvételével a Tamási Áron Színház előcsarnokában.
19 órától a Georgius és a Csíki kamarazenekarok közös ünnepi hangversenye a Tamási Áron Színház nagytermében. A szimfonikus koncertre érvényesek a hangverseny-bérletek, szabadárusításban jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatók.
Magyar slágerparti a HÁRIT szervezésében. Helyszín: MOHÓ Beer&Music Pub (Gábor Áron utca, 16/B. szám, ex. Hostel)
A kovásznai ünnepségek programja március 13-i, a kézdivásárhelyi program március 7-ei számunkban jelent meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.