Felhívás!

Maradnak a magyar igazgatók

Maradnak a magyar igazgatók Kovászna megye

Magas rangú tisztek, rendőrök, titkosszolgálati vezetők, az állami intézmények Kovászna megyei kirendeltségei igazgatóinak jelenlétében beiktatták tegnap Kovászna megye új prefektusát, Todor Iulian-Constantint. A Népi Mozgalom Párt (PMP) javaslatára kinevezett tisztségviselő letette az esküt.

A Ion-Marcel Vela belügyminiszter által videokonferencia keretében levezényelt szertartáson a Kovászna megyeivel együtt beiktatták még Brăila, Buzău, Ialomița, Olt, Tulcea és Gorj megye prefektusát, valamint Vâlcea megye alprefektusát.

Marcel Vela belügyminiszter, aki korábban Krassó-Szörény megye prefektusa volt, sok sikert kívánt az új kormánymegbízottaknak, támogatásáról biztosította, és arra kérte őket, hogy ne feledjék: mindenkor a polgárok szolgálatában állnak.

A központi ceremóniát követően Necolae-Viorel Radocea, aki megőrizte alprefektusi tisztségét, azt mondta, hogy ez a „folytonosságot szolgálja”.

Rövid beszédében az új prefektus köszönetet mondott a bizalomért az Orban-kabinetnek, és azt mondta: minden tőle telhetőt megtesz a kormányprogram alkalmazásáért. Todor Iulian-Constantin hangsúlyozta továbbá a méltóság és az egymással szembeni tisztelet fontosságát.

– A többségnek mindig megértéssel és tisztelettel kell viszonyulnia a kisebbséghez a területi vagy társadalmi berendezkedés valamennyi szintjén, biztosítva az állampolgárok nemzeti, kulturális, nyelvi és vallási identitásának kinyilvánítását és fejlesztését, az egyenlőség és diszkriminációmentesség elve alapján – fogalmazott.

Hozzátette: figyelemmel fogja követni az alkotmány és a törvényi előírások, rendeletek, kormányhatározatok és egyéb jogszabályok egységes alkalmazását és tiszteletben tartását a megye dekoncentrált intézményei és a helyi hatóságok szintjén.

Az 59 éves Todor Iulian-Constantint a Népi Mozgalom Párt (PMP) javaslatára nevezték ki Kovászna megye prefektusává. 1995 és 2000 között, valamint 2006 és 2011 között a bodzafordulói adóhivatal vezetője volt, majd a sepsiszentgyörgyi kincstár igazgatójaként tevékenykedett.

Gheorghe Baciu szenátor, a PMP elnöke az ünnepséget követően elmondta: lehetséges, hogy a megyében a decentralizált intézmények vezetőinek többsége továbbra is hivatalban marad, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya arra hajlik, hogy az RMDSZ és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) javaslatára kinevezett igazgatókat ne mozdítsák el, ám változások várhatók azokban az intézményekben, amelyek igazgatóit a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta.

Gheorghe Baciu kifejtette: elvileg a pozíciókat 1:4 arányban kellene felosztani a háromszéki PMP és PNL között, ám valószínű, hogy a két fél nem közvetlenül, hanem a bukaresti vezetők útján fog tárgyalni.

Azt is elmondta, hogy mivel a PMP megszerezte a prefektusi pozíciót Kovászna megyében, az alprefektus a PNL-nek „jár”, és „annak örülne”, hogyha ez Cosmin Boricean lenne, aki – mint arról beszámoltunk – múlt hét végén váratlanul lemondott megyei tanácsosi mandátumáról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.