Felhívás!

Marad az iskola a Diákdombon

A január 27-én, szerdán tartott baróti tanácsülésnek, bár tizenegy napirendi pontja volt, a város életének előmozdulása szempontjából lényeges döntést egyik se célzott. Az önkormányzat többek között bérleti szerződéseket módosított vagy hosszabbított, mind a helyi közbirtokossággal, amitől a kultúrotthont bérli, mind a helyi római katolikus egyházközséggel, amelynek diákdombi épületét iskola céljára használják.

A kultúrház bérlésére vonatkozó szerződés a baróti közbirtokossággal lejárt, hosszabbítani kellett. Benedek- Huszár János polgármester négyéves időszakra való hosszabbítást javasolt, ami ellen nem emelt senki kifogást. Az önkormányzat eddig havi 3800 lejt fizetett a közbirtokosságnak, ezt az összeget havi 3945 lejre emelték, úgymond „kiigazították” az infláció értékével, mely kiigazítást, mint elhangzott, a közbirtokosság kérte. Kotecz Attila tanácsos érdeklődésére a polgármester elmondta, az elkövetkező négy évben a bérleti díj változatlan marad, ha erre a határidőre szerződtek.

A római katolikus egyháznak már valamivel többet, havi 7500 lejt fizet az önkormányzat a diákdombi iskolaépületért. A tanácsülésen elhangzott, hogy a szerződést ugyanilyen feltételek mellett egyelőre egy évre hosszabbítják, azért csak ennyi időre, mert készülőben van az új baróti iskolaépület, melyet, ha idén év végére átadnak, akkor talán a jövő tanév második félévétől már nem lesz szüksége az önkormányzatnak az egyházi ingatlanra. A bérleti díj tehát maradt havi 7500 lej azon a kitéttel, hogy az épületen szükséges külső javításokat az egyház, a belsőket pedig az önkormányzat fedezi a továbbiakban is.

Ismét módosítottak a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésén és státuszjegyzékén. A polgármester elmondta, hiába hirdettek meg nemrég három állást a hivatalnál, egyelőre egyik sincs elfoglalva, ugyanis nem találtak olyan személyeket az összesen hét jelentkező közül, akik az állások betöltésére feltételül szabott régiséggel vagy más esetben képzettséggel rendelkeztek volna. A baróti tanácsosok ezért a követelmények csökkentéséről döntöttek, például az egyik inspektori állásnál meghagyták ugyan feltételként a felsőfokú végzettséget, a régiségből viszont levágtak: hét év helyett öt év régiséggel is elfoglalható az állás – hangzott el.

A hivatal alkalmazásában levő, otthoni személyi gondozók keretét viszont bővítették 24 főről 35-re. Erre, amint az elöljáró magyarázta, azért volt szükség, mert előfordult már, hogy valaki elhelyezkedett volna személyi gondozóként egy beteg mellett, ám nem volt erre hivatalos lehetősége a megszabott szűk létszámkeret miatt. Benedek- Huszár János hozzáfűzte, jelenleg is 4-5-en várakoznak arra Baróton, hogy gondozói munkakört tölthessenek be, ezért úgy humánus, ha erre lehetőséget biztosítanak – vázolta. A gondozóknak, bár a hivatal alkalmazásában vannak, az önkormányzat a fizetésüknek mindössze 10%-át kell állnia, a többit az állam fedezi. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.