Felhívás!

Marad az eredeti terv

Jócskán megkésve, de a megyei tanfelügyelőség által beküldött beiskolázási tervet változatlanul elfogadta a tanügyminisztérium, miközben több megyében hullámokat vetett és országos szakszervezeti tiltakozást váltott ki az elméleti oktatásban indított osztályok számának megnyirbálása. Kiss Imre főtanfelügyelő sajtótájékoztatón ismertette az előzményeket.

Bár eredetileg a miniszter az eredeti, januárban beküldött beiskolázási tervben jóváhagyott elméleti osztályokból is megvont kettőt, arra hivatkozva, hogy ennyien amúgy is lemorzsolódnak a nyolcadikosok közül, a tanfelügyelőség egy hivatalos átiratában, majd telefonon is megmagyarázta, hogy az itteni kétnyelvűségből adódó specifikus helyzetben ennek az intézkedésnek súlyos következményei lennének, akár megszűnhetne a líceumi oktatás, vagy a diákok nagyobb távolságokra kényszerülnének ingázni.

Egyébként is a kimaradó diákok a megye területén elszórva élnek, nem egy nagy tömbben. Az, hogy végül a minisztérium engedett, valószínűleg annak is köszönhető, hogy a megye jól áll a kétféle oktatási forma arányával, az elvárás ugyanis az, hogy legalább 35%-ot érjen el a szakoktatás aránya (líceumi és szakiskolai) a teljes osztálylétszámon belül, Kovászna megye túlteljesíti ezt a mutatót.

A beiskolázási terv szerint ősztől 44 kilencedikes líceumi osztályba felvételizhetnek a diákok – a felvételi útmutató szintén késve, de elkészült. 25 osztály indul az elméleti oktatásban, 11 a szaklíceumokban, 8 a vokacionális (pedagógiai, művészeti, vallási, sport) vonalon. A hároméves szakoktatásban 26 osztállyal tervez a tanfelügyelőség. Elméletileg minden nyolcadikos diáknak jut hely kilencedikben, gyakorlatilag viszont ebben a tanévben is csak 42 elméleti és 20 szakiskolai kilencedik osztály létezik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.